Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Με μεγάλη συγκίνηση παραβρέθηκαν στα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Γενοκτονίας Ποντίων στο Τύρναβο, που ψηφίστηκε να γίνει ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημοτικός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος Στέλιος Τσικριτσής και η Δημοτική Σύμβουλος Διαμάντω Μπάσμπα.

Στη Λαϊκή Συσπείρωση Τυρνάβου πιστεύουμε ότι είναι η εποχή, είναι οι στιγμές, που πρέπει ακόμα περισσότερο να κρατήσουμε ζωντανές τις παραδόσεις μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, ό,τι καλύτερο μας έχουν κληρονομήσει οι πρόγονοί μας από τη λαϊκή, πολιτιστική κληρονομιά.

Σήμερα, κόντρα σε όλους αυτούς που θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε, πού πρέπει να πάμε. Μετά από πολλά χρόνια οικονομικής κρίσης, φτώχειας, ανεργίας, χρειάζεται να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς που θέλουν να χωρίσουν το λαό μας, τους εργαζόμενους, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες, τους νέους, ανάλογα με το τι ψηφίζουν ή με το τι ιδεολογία έχουν.

Είναι χρήσιμο να κρατάμε ό,τι καλύτερο στοιχείο υπήρχε στις παραδόσεις και τα έθιμα του λαού μας, σε πείσμα όλων εκείνων, που με τον κοσμοπολιτισμό τους θέλουν να μας κάνουν να ξεχάσουμε ποιοι είμαστε, για να προωθήσουν έτσι καλύτερα τα συμφέροντά τους, σε βάρος των λαών.

Πέρασε ένας αιώνας από το βίαιο, βάρβαρο ξεριζωμό των Ελλήνων και άλλων μειονοτήτων από τις περιοχές του Εύξεινου Πόντου. Εν μέσω του Α’ Ιμπεριαλιστικού Παγκοσμίου Πολέμου για το μοίρασμα των τότε αγορών, ο Ποντιακός Ελληνισμός, βρέθηκε, στη δίνη και έζησε στο πετσί του τις συνέπειες της διαμόρφωσης και της ανάπτυξης των εθνικών αστικών κρατών των Τούρκων, των Αράβων, των Αρμενίων στην Εγγύς Ανατολή, καθώς και των νότιων Σλάβων στα Βαλκάνια.

Κι όλα αυτά μέσα σε συνθήκες χρόνιας αποσύνθεσης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που εξελισσόταν βεβαίως, τότε, κάτω από την διαρκή, απροκάλυπτη και άμεση επέμβαση των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της Ευρώπης. Σε αυτό το ιστορικό-γεωγραφικό πλαίσιο, και πιο συγκεκριμένα στη βίαιη διαδικασία διαμόρφωσης έθνους-κράτους των Τούρκων από την τουρκική αστική τάξη, υπήρξαν άμεσες καταστροφικές συνέπειες και σχεδιασμένοι διωγμοί των εθνικών μειονοτήτων, ανάμεσά τους, βέβαια, και του ελληνικού ποντιακού πληθυσμού, καθώς και άλλων πληθυσμών της Θράκης και της Μικράς Ασίας.

Ευθύνες όμως έχει και ελληνική αστική τάξη που χρησιμοποίησε αδίστακτα τους πληθυσμούς στον Πόντο, ως αντιπερισπασμό και ως μέσο πίεσης για τα δικά της ανταγωνιστικά και οικονομικά συμφέροντα, εγκαταλείποντάς τους την τελευταία κρίσιμη στιγμή στην τύχη τους. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα όχι ανθρωπιστικά, αλλά πολιτικά κριτήρια εγκατάστασης των ξεριζωμένων προσφύγων σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, στις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, στα χρόνια προβλήματα που δημιουργήθηκαν, καθώς και στις επιθέσεις που δέχθηκαν, τόσο υβριστικές αλλά και φυσικής βίας από τους δήθεν «πατριώτες» και «εθνικόφρονες» της εποχής εκείνης.

Να γιατί είναι ιστορική πρόκληση ο ίδιος ιδεολογικός χώρος σήμερα, όλα τα φασιστοειδή, να προσπαθούν – ψηφοθηρώντας – να καπηλευθούν τα γνήσια αισθήματα του Ποντιακού Ελληνισμού. Αυτοί που τους κυνηγούσαν τότε που τους έλεγαν ξένους. Ο ποντιακός ελληνισμός έζησε στο πετσί του την προσφυγιά κι έμαθε τι θα πει να μετακινείσαι σε εμπόλεμες ζώνες, τι θα πει εξαθλίωση, αρρώστιες, ρατσισμός. Η ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων συνεχίζει να ανάβει τις φωτιές του πολέμου στην περιοχή της Ευρασίας.

Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί, εκατομμύρια πρόσφυγες, ο νέος απολογισμός των άγριων ανταγωνισμών μεταξύ των μονοπωλίων, που αξιοποιούν το διαχωρισμό των λαών και των μειονοτήτων με βάση τη θρησκεία και την εθνική καταγωγή, για να κυριαρχούν και να αποκομίζουν κέρδη. Λέμε όχι σε νέους ξεριζωμένους. Το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, ξεκάθαρα στηρίζει με έργα τα δίκαια αιτήματά των Ποντίων, προωθώντας τα στη Βουλή και όπου αλλού χρειάζεται. Διεκδικούμε άμεσα η πολιτεία να παρακάμψει τις όποιες διπλωματικές δεσμεύσεις με την Τουρκία και να συνδράμει ουσιαστικά στον αγώνα για τη Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Θυμόμαστε και τιμούμε πάντα όλους τους Πόντιους και τις Πόντιες πού έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους για τα ψηλά ιδανικά τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ