ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΛΙΑΓΚΑΣ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΗ

Δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου

“…Καταραμένος να παραμείνω στην αδιάστατη αιωνιότητα
Αν ξεχάσω…..
Το περήφανο βλέμμα του αδούλωτου Πόντιου
Τη λαλιά που φιμώθηκε και ξαναζωντάνεψε στην εξορία
Τις ρίζες που αρνούνται να πεθάνουν…”
έγραψε ο Βάσσος Λυσαρίδης για την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Σήμερα είναι ημέρα μνήμης, τιμής και σεβασμού στα αθώα θύματα, τους 353.000 Έλληνες που δολοφονήθηκαν και στους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες, μια απάνθρωπης εθνοκάθαρσης από τους Νεότουρκους και Κεμαλικούς σε έναν πόλεμο εθνικισμού και μισαλλοδοξίας.

Αποτίουμε φόρο τιμής στη θυσία των Ελλήνων του Πόντου και κρατάμε άσβηστη τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων.
Και θυμόμαστε ότι ήταν η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με Πρωθυπουργό τον Ανδρέα Παπανδρέου που το 1994 καθιέρωσε τη 19η Μαΐου σαν ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Δεν ξεχνάμε ότι το 1992, όταν η σχετική πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατατέθηκε στη Βουλή, αντιμετώπισε την πλήρη αδιαφορία της τότε Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που ποτέ δεν την προώθησε στη Βουλή για συζήτηση!

Το 2019, η αείμνηστη Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά κατέθεσε αίτημα στον Πρόεδρο της Βουλής επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής, με αντικείμενο τη συστηματική μελέτη και ανάδειξη της Γενοκτονίας των Ποντίων ως ενός αδιαμφισβήτητου ιστορικού γεγονότος με διεθνή ακτινοβολία.

Σκοπός της Επιτροπής οφείλει να είναι η Διεθνής Αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς και η ευαισθητοποίηση της ελληνικής, της τουρκικής και της διεθνούς κοινής γνώμης, χωρίς διάθεση εκδίκησης ή αυθαίρετων γενικεύσεων.

Δυστυχώς αυτή πρόταση δεν έγινε δεκτή από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα.

Η Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων υπερβαίνει τον Ποντιακό Ελληνισμό και ο αγώνας μας έχει να κάνει με απαίτηση για Παγκόσμια Ειρήνη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων εγκληματικών πράξεων στο μέλλον από οπουδήποτε και αν προέρχονται αυτές.

Η σημερινή συγκυρία, μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, είναι ιδιαίτερα ευμενής ώστε να προχωρήσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές ενέργειες για τη Διεθνοποίηση της Γενοκτονίας των Ποντίων προσδίδοντας σε αυτή την ημέρα το νόημα που της αξίζει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ