ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΚΑΤΩ ΤΩΝ 20 ΕΤΩΝ

“Παρά τις σχετικές πληροφορίες από την εγχώρια επιστημονική κοινότητα, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μεταξύ των παγκόσμιων πρωταθλητών παχυσαρκίας, ειδικά στις νεότερες ηλικίες.

Ο μέσος δεκαοκτάχρονος Έλληνας και η Ελληνίδα έχουν παρουσιάσει αύξηση του βάρους τους τα τελευταία 20 χρόνια κατά 15 και 7 κιλά αντίστοιχα, δηλαδή 2-4 κιλά περισσότερα από τους συνομηλίκους τους στην Αμερική και 3-5 κιλά περισσότερα από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους”.

Αυτό τονίζει μεταξύ άλλων ο Γιάννης Κουτεντάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου “Άσκηση είναι Ιατρική-Ελλάδα”, προσθέτοντας:

“Καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των υπέρβαρων παιδιών και εφήβων θα γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ενήλικες – με όλες τις αρνητικές συνέπειες για την ατομική και δημόσια υγεία, αλλά και με τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές επιπτώσεις – γίνεται σαφές ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου πρέπει να αποτελέσει κυβερνητική προτεραιότητα”.

Δεν παραλείπει να τονίσει, βάσει μελετών, ότι “η παχυσαρκία έχει περιγραφεί ως μια πανδημία που, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν δείχνει πολλά σημάδια υποχώρησης. Για τους παχύσαρκους, η ποιότητα ζωής είναι μειωμένη αλλά και συντομότερη, καθώς εμφανίζουν συχνότερα σημαντικές επιπλοκές στην υγεία τους, σε σχέση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους.

Ο διαβήτης, ο καρκίνος του μαστού και του παχέος εντέρου, η υπέρταση, η υπερλιπιδαιμία και, ειδικότερα, τα καρδιαγγειακά νοσήματα είναι μερικές από τις ασθένειες που έχουν συνδεθεί με την παχυσαρκία.

Ακόμη και περιπτώσεις σεξουαλικής ανεπάρκειας έχουν τη βάση τους σε αυτή την κατάσταση”.

Αλλά τι είναι η παχυσαρκία;

Ο κ. Κουτεδάκης απαντά ότι “παχυσαρκία είναι η παθολογικά αυξημένη εναπόθεση λίπους στο ανθρώπινο σώμα και από το 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο των ασθενειών”. Μιλώντας για την εικόνα που παρουσιάζουν τα Ελληνόπουλα, επισημαίνει ότι “έχει διαπιστωθεί ότι η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας (υποκινητικότητα) εξηγεί περίπου το 65% των περιπτώσεων παχυσαρκίας σε αγόρια και κορίτσια στη χώρα μας και μόνο το 18-20% των περιπτώσεων αυτών έχει συνδεθεί με την κακή διατροφή.

Δεδομένου ότι η μέση ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη (θερμίδες) στην Ευρώπη αυξήθηκε μόνο κατά 14% περίπου την περίοδο 1961-2012, ενώ την ίδια περίοδο η παχυσαρκία αυξήθηκε κατά 140%, είναι σαφές ότι ο παράγοντας “ανεπαρκής φυσική δραστηριότητα – άσκηση”, συνέπεια του τρόπου ζωής των τελευταίων δεκαετιών, εξηγεί εύκολα την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας στη χώρα μας. Επομένως, είναι ανάγκη να αυξηθεί η καθημερινή μέτρια και έντονη σωματική δραστηριότητα (εντός ή εκτός σχολείου) των νέων κατά τουλάχιστον 1½ ώρα.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την προσθήκη πολλών μικρών διαστημάτων σωματικής δραστηριότητας (περπάτημα στο σχολείο, ποδήλατο, αθλήματα), ώστε να επιτευχθεί η δόση των περίπου 1.800 θερμίδων την εβδομάδα”. Τέλος, υποστηρίζει ότι οι Έλληνες ερευνητές συνιστούν το σχεδιασμό και την εφαρμογή προγραμμάτων παρέμβασης στα σχολεία για την προώθηση της υγιεινής διατροφής και την αύξηση της σωματικής δραστηριότητας για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, καθώς και το σχεδιασμό και την εφαρμογή μιας διαδικασίας για τον έγκαιρο και έγκαιρο εντοπισμό των οικογενειών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο παχυσαρκίας και των συναφών ασθενειών της

Πηγή: https://e-wall.net

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ