ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ 9ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS+ «SAVE 4 WASTE»

Eκπαιδευτικοί  και μαθητές του 9ου Γυμνασίου Λάρισας επισκέφτηκαν από 7 Μαΐου  2023  έως 13 Μαΐου 2023 το Pazardzhik της Βουλγαρίας στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ KA220 με κωδικό αριθμό 2021-1-BG01-KA220-SCH-000032763 και τίτλο «SAVE 4 WASTE». Το 9ο Γυμνάσιο Λάρισας συμμετέχει στο πρόγραμμα ως εταίρος, σε συνεργασία με σχολεία της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Σκοπός του προγράμματος ήταν η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου στην διαχείριση και εξοικονόμηση οικιακών αποβλήτων (τροφίμων), η  ενημέρωση και εξάσκηση ομάδας μαθητών  με το θέμα,  με απώτερο στόχο την ευαισθητοποίηση όλης της σχολικής κοινότητας.

Η συνάντηση  και οι εργασίες των ομάδων  των  τριών χωρών έγιναν στο :Primary school  «Prof. Ivan Batakliev» του Pazardzhik της Βουλγαρίας.

Οι ομάδες και των τριών χωρών αντάλλαξαν εμπειρίες που απέκτησαν  από το θεωρητικό πλαίσιο προγράμματος  «SAVE 4 WASTE»,  όπως διαχείριση απορριμμάτων τροφίμων, πρακτικές μέθοδοι κομποστοποίησης και καλλιέργειας έξυπνων φυτών, κυκλική οικονομία, περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις  του θέματος της σπατάλης τροφίμων Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά.

Η ομάδα των μαθητών/τριών κάθε χώρας παρουσίασε  εργασία (την οποία προετοίμασε στη χώρα καταγωγής)  με  έξυπνες λύσεις και προτάσεις για την αξιοποίηση των τροφίμων που περισσεύουν.

Στη συνέχεια οι τρείς  μικτές ομάδες μαθητών  και των τριών χωρών με την καθοδήγηση εκπαιδευτικών εργάστηκαν σε ένα νέο έργο διαχείρισης απορριμμάτων τροφίμων. Στο τέλος βραβεύτηκε η μικτή ομάδα με την καλύτερη πρόταση.

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν με θετικές εντυπώσεις  από τις εμπειρίες που απέκτησαν, καθώς και από την φιλοξενία των διοργανωτών και την γνωριμία με εκπαιδευτικούς και μαθητές των άλλων χωρών.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Εκπαιδευτικοί του 9ου Γυμνασίου Λάρισας, Παλαιομίχα Ρούλα (ΠΕ11), Γραββάννης Στέφανος (ΠΕ86) , Στεργιούλα Παναγιώτα (ΠΕ07) και οι μαθήτριες Θεοχάρη Αντωνία, Κάβουρα Σοφία και Κουτσογιάννη Ελένη.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ