«ΑΓΟΡΙΑ ΣΤΟ ΝΤΟΥΣ»: Η ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ, Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΜΟΣ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ

Κυνήγι μαγισσών εξαπολύθηκε τις τελευταίες ώρες, με αφορμή την απόφαση μιας εκπαιδευτικού να προβάλλει τη σουηδική πολυβραβευμένη ταινία “Αγόρια στο Ντους” του Κρίστιαν Ζέτερμπεργκ, σε παιδιά δημοτικού, η οποία χαρακτηρίστηκε από γονείς «ερωτική, ομοφυλοφιλικού περιεχομένου», ενώ παρουσιαστές της τηλεόρασης δεν δίστασαν να μιλήσουν για περιεχόμενο «πορνό», πράγμα που διαψεύδει μιλώντας στο tvxs ο Θανάσης Κικίνης, πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ).

Το υπουργείο Παιδείας πέφτει σε αντιφάσεις σχετικά με το αν έχει εγκρίνει ή όχι την ταινία, τα τηλεοπτικά κανάλια και πολλές ιστοσελίδες προβάλλουν κατά κόρον ανεπιβεβαίωτες, λάθος και επικίνδυνες πληροφορίες, κι ένα σύννεφο ομοφοβίας και σκοταδισμού επικρατεί στο δημόσιο λόγο, βασισμένο στις πληροφορίες, όπως τις μεταφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας μαθητή και υποστηρικτής του κόμματος του Κασσιδιάρη, Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα ότι «Μοναδικός πόλος αντίστασης, το Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ, που ίδρυσε ο Ηλίας Κασιδιάρης».

Tελικά η ταινία ήταν εγκεκριμένη από το υπουργείο; Ποιο ήταν το πραγματικό περιεχόμενο της; Σε ποιες ηλικίες απευθύνεται; Είχε δικαίωμα η εκπαιδευτικός να την προβάλλει; Στα ερωτήματα αυτά και άλλα απαντούν στο ρεπορτάζ που ακολουθεί ο Θανάσης Κικίνης (πρόεδρος ΔΟΕ) και ο παιδοψυχίατρος Γιώργος Νικολαϊδης.

Πώς μετέφερε ο κ. Κατσιβαρδάς την καταγγελία των γονέων του μαθητή που ενοχλήθηκε:

«Το παιδί μετά το περιστατικό πήγε στο σπίτι του ταραγμένο, έκανε εμετό, ήταν -προφανώς- σε μια δυσάρεστη ψυχολογική κατάσταση, με συνέπεια οι γονείς να ερευνήσουν τι συμβαίνει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο εκμαίευσαν από το παιδί ότι την τελευταία διδακτική ώρα προβλήθηκε αυτή η ταινία με το αποτροπιαστικό περιεχόμενο, που αφορούσε σε 12χρονα αγόρια, τα οποία θωπεύονταν μεταξύ τους στο ντους και υπήρχε και ένας εκπαιδευτής, ο οποίος τους έλεγε να γίνουν άντρες και να σκληραγωγηθούν».

Οπως εξήγησε ο ίδιος, ακόμη πιο ακατανόητη από την απόφαση της δασκάλας να προβάλει σε 10χρονα παιδιά μια ταινία με ομοφυλοφιλικές αναφορές ήταν η απάντησή της στο ερώτημα γιατί το έκανε: «Με βάση την υπόθεση της ταινίας, δύο συνομήλικοι φίλοι εξασκούνταν σε διάφορα αθλήματα και ο προπονητής τους τούς έλεγε να είναι σκληροί άντρες. Οταν, λοιπόν, τα παιδιά ρώτησαν τη δασκάλα “γιατί μας προβάλλετε αυτήν την ταινία;”, εκείνη τους απάντησε “για να σας καταδείξω ότι ο εκπαιδευτής είναι φασίστας”» είπε ο κ. Κατσιβαρδάς, προσθέτοντας πως στις 19 Μαΐου, με εντολή των γονιών του σοκαρισμένου μαθητή, κοινοποίησε εξώδικο στο υπουργείο Παιδείας, μέσω του οποίου μεταξύ άλλων ζητείται και η πειθαρχική δίωξη της εκπαιδευτικού.

Πρόεδρος ΔΟΕ: «Η ταινία δεν είναι ερωτικού περιεχομένου, αποδομεί πατριαρχικά στερεότυπα. Η εκπαιδευτικός ήθελε να προστατεύσει τα παιδιά από το μπούλινγκ»

«Η πραγματικότητα είναι πως η ταινία δεν επιλέχθηκε από την εκπαιδευτικό στο πλαίσιο της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης όπως λέγεται. Δεν είναι καν ταινία ερωτικού περιεχομένου. Η ταινία -η οποία είναι κατάλληλη για παιδιά αφού ως παιδική ταινία έχει βραβευτεί- αποδομεί αρνητικά στερεότυπα όπως την αρνητική συμπεριφορά του γυμναστή ο οποίος εμφανίζεται στην ταινία και υποστηρίζει ότι το να είσαι άνδρας σημαίνει να έχεις σκληροτράχηλη συμπεριφορά. Δεν υπάρχει κανένα σεξουαλικό περιεχόμενο! Τα παιδιά απλά κάποια στιγμή βρίσκονται στο ντουζ και δίνουν ένα πεταχτό φιλί και μάλιστα μετά λένε “μπλιαχ”. Καθ’όλη τη διάρκεια της 9λεπτης ταινίας, τα παιδιά δυσφορούν γιατί δεν αισθάνονται ότι για να είναι άνδρας κανείς πρέπει να είναι αυταρχικός ή σκληρός» λέει στο tvxs ο Θ. Κικίνης πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Ο πρόεδρος, ο οποίος έχει μιλήσει με την εκπαιδευτικό και τον τοπικό σύλλογο της ΔΟΕ, προσθέτει πως «..αν πυροβολούμε την εκπαιδευτικό μπαίνουμε σε κυνήγι μαγισσών που παραγνωρίζει ότι τα παιδιά σήμερα παίρνουν μηνύματα από λάθος πηγές. Από διαδίκτυο -στο οποίο κυκλοφορεί πορνογραφικό υλικό, από φίλους που μπορεί να δώσουν λάθος πληροφορίες κλπ. Είναι ζήτημα ωριμότητας της κοινωνίας, η αντιμετώπιση του θέματος. Είδα βίντεο στο οποίο ο σκηνοθετης εξηγεί ποια είναι η φιλοσοφία της ταινίας κι έλεγε ότι έχει σχέση με την ενδυνάμωση των παιδιών. Οι εκπαιδευτικοί γνωρίζουμε το πρόβλημα του μπούλινγκ στα σχολεία είτε εξαιτίας μιας σεξουαλικής συμπεριφοράς είτε εξαιτίας άλλων αιτιών. Στο πλαίσιο της καταπολέμησης του η συνάδελφος πρόβαλε την ταινία με στόχο μόνο να προστατεύσει τους μαθητές».

Σε σχέση με την ψυχολογική κατάσταση στην οποία βρέθηκε ο συγκεκριμένος μαθητής ο πρόεδρος σχολιάζει:

«Το παιδί όντως μπορεί να βίωσε μια ένταση ψυχολογική, γιατί κάθε παιδί δεν ξέρουμε πως προσλαμβάνει την κάθε πληροφορία. Όμως δεν πρέπει να ενταχθεί σε ένα κλίμα …να κυνηγήσουμε εκπαιδευτικό, γιατί το εξώδικο ζητά και την πειθαρχική της δίωξη».

Η ταινία ήταν εγκεκριμένη από το υπουργείο. Η εκπαιδευτικός είχε δικαίωμα να την προβάλλει.

Το υπουργείο αρχικά ανακοίνωσε πως θα ερευνήσει το θέμα. Αμέσως μετά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής του υπουργείου Παιδείας, με ανακοίνωσή του, διευκρινίζει ότι δεν έχει εγκρίνει τις ταινίες οι οποίες είναι αναρτημένες στην ψηφιακή πλατφόρμα κινηματογραφικών ταινιών «CINEDU» του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από την οποία οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χρησιμοποιούν ταινίες για τους σκοπούς του σχολείου. Τι συμβαίνει τελικά;

«Μπορεί η επίσημη ανακοινωση ΙΕΠ να λέει ότι δεν έχει εγκρίνει το ίδιο τις ταινίες της πλατφόρμας, όμως το υπουργείο τις έχει εγκρίνει γιατί είναι εταίρος του προγράμματος του ΕΣΠΑ. Για να καταλάβετε, η πλατφόρμα αυτή προέκυψε από το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο οποίο εκτός από το υπουργείο συμμετέχει το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και μια επιστημονική ομάδα. Έχουν επιλεγεί ταινίες κατάλληλες για παιδιά, τις οποίες μπορούν οι εκπαιδευτικοί να αλιεύσουν και να προβάλλουν. Η συγκεκριμένη ταινία ήταν στο πρόγραμμα του γυμνασίου. Αν όμως δεν ήταν κατάλληλη για το δημοτικό, δεν θα επέτρεπε το πρόγραμμα στη συνάδελφο να την προβάλλει με τους κωδικούς του δημοτικού σχολείου. Άρα είχε κάθε δικαίωμα να την προβάλλει την ταινία» λέει ο Θ. Κικίνης.

Στο ερώτημα μας αν θα πράξει κάτι η ΔΟΕ για να προστατεύσει την εκπαιδευτικό ο πρόεδρος απαντά θετικά: «Θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε. Σε κάθε περίπτωση θα είμαστε στο πλευρό της».

Οι άλλες απόψεις

Υπάρχουν ωστόσο εκπαιδευτικοί που εκφράζουν στο διαδίκτυο την άποψη πως οι ίδιοι δεν θα πρόβαλλαν εύκολα την ταινία στην τάξη, έστω κι αν ήταν κατάλληλοι για παιδιά. Η αιτία που προβάλλουν είναι η περιρρέουσα κοινωνική συνθήκη, η συντηρητικοποίηση του συστήματος, ο φόβος της δίωξης τους και άλλοι παράγοντες. Ο ΑΣ γράφει:

«Δεν θα την πρόβαλλα διότι θεωρώ ότι στις ευαίσθητες ηλικίες της παιδικότητας, ο κινηματογράφος ως μέσο διαπαιδαγώγησης, ειδικά σε ένα ακραιφνώς συντηρητικό σύστημα όπως το ελληνικό, κρύβει πολλές παγίδες, οι οποίες καλό είναι να αποφεύγονται από τους εκπαιδευτικούς, γιατί πολύ εύκολα μπορεί να τους γυρίσουν μπούμερανγκ, είτε αναφορικά με τις εργασιακές τους συνθήκες είτε αναφορικά με το μήνυμα που θέλουν να περάσουν στα παιδιά…».

Γ. Νικολαϊδης: Η άποψη να μην εκθέσουμε τα παιδιά σε υλικό που έχει σχέση με την σεξουαλικότητα έχει ξεπεραστεί διεθνώς

Ακόμα κι αν είχε ερωτικό περιεχόμενο η ταινία, υπάρχουν προϋποθέσεις και ποιες είναι αυτές ώστε να είναι επιτρεπτό ή όχι να προβληθεί σε παιδιά δημοτικού σχολείου; Το tvxs απηύθυνε το ερώτημα στον παιδοψυχίατρο Γιώργο Νικολαϊδη.

«Καταρχήν η συγκεκριμένη ταινία έχει βραβευτεί ως παιδική. Δεύτερον έχει εγκριθεί από επιστημονική επιτροπή ως κατάλληλη για παιδιά. Τρίτον, η παραδοσιακή αντίληψη που έλεγε να μην εκθέσουμε τα παιδιά σε υλικό που μιλάει για το σεξ ή για θέματα σεξουαλικότητας, είναι παρωχημένη στην εποχή του διαδικτύου. Τα παιδιά είναι καλύτεροι χρήστες της τεχνολογίας από τους γονείς τους. Έτσι κι αλλιώς μπαίνοντας στο διαδίκτυο από πολύ μικρή ηλικία έχουν πρόσβαση σε υλικό σεξουαλικού περιεχομένου που αφορά πορνογραφικό ή ηδονοβλεπτικό υλικό κυρίως. Άρα, το ότι είναι κάτι πρώιμο για να το δείχνουμε στα παιδιά, είναι άκυρο στην εποχή μας.

Γι’αυτό σε όλο τον κόσμο, επικρατεί η αντίληψη ότι θα πρέπει να έχουμε μαθήματα και δραστηριότητες σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και από την προσχολική αγωγή. Τα παιδιά έχουν δει μονο τα ηδονοβλεπτικά και τα πορνογραφικά υλικά, άρα τι λείπει; το ανθρώπινο. Αυτό που μιλάει για τα δικαιώματα, τα συναισθήματα. Σήμερα στην Ευρώπη θεωρείται ότι μαθηματα για τη σεξουαλικότητα και τις έμφυλες ταυτότητες πρέπει να διδάσκονται νωρίς».

Αν ένας γονέας ισχυριστεί ότι προστατεύει το παιδί του από το διαδίκτυο;

«Νομίζουν ότι μπορούν. Το παιδί θα πάρει από αλλού την πληροφορία» απαντά ο Γ. Νικολαϊδης. Στο ερώτημα αν μπορεί να προκαλέσει σοκ που να συνοδεύεται από ψυχοσωματικά συμπτώματα μια ταινία έμμεσου ερωτικού περιεχομένου σε παιδί απαντά: «Το βρίσκω κάπως υπερβολικό»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ