«ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΑ ΧΑΡΟΥΜΕΝΑ»: ΌΤΑΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 5ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ-ΗΘΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΒΑΓΓΕΛΗ ΚΟΛΩΝΑ

Βιωματικό εργαστήρι για μαθητές της Α’ και Β’ τάξης

Με αφορμή τα σχέδια δράσης: «Σχολική βιβλιοθήκη: χώρος πολιτισμού και δημιουργίας», «Όταν τα βιβλία συνομιλούν», «Ένα φιλικό σχολείο» και «Εκεί που οι ανθρώπινες ιστορίες συναντιούνται», τα οποία υλοποιούνται στο 5ο Γυμνάσιο Λάρισας στο πλαίσιο της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου, καθώς επίσης και του προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων, προσκλήθηκε στο σχολείο ο καταξιωμένος Λαρισαίος λογοτέχνης – ηθοποιός – σκηνοθέτης Βαγγέλης Κολώνας, προκειμένου να κάνει ένα βιωματικό εργαστήρι με μαθητές/τριες  του τμήματος Α3, Α4 και Β6.

Αποδεχόμενος την πρόσκληση, ο κος Κολώνας επισκέφτηκε το σχολείο και στον φιλόξενο χώρο της σχολικής Βιβλιοθήκης μίλησε αρχικά με τα παιδιά για το έργο του και διάβασε αποσπάσματα από τα βιβλία του που αναφέρονταν στην πόλη της Λάρισας. Σε ένα παιχνίδι με τον χώρο, τον χρόνο και τους ανθρώπους, ο συγγραφέας καθήλωσε με τη ζωντάνια και τη γοητεία του λόγου του τους μαθητές που ταξίδεψαν μαζί του στη Λάρισα μιας άλλης εποχής, σιωπηλής σε κάποια βιβλία, θορυβώδους σε κάποια άλλα, πάντα όμως γοητευτικής και τυλιγμένης σήμερα με την αχλή του ονείρου.

Στη συνέχεια ανασύροντας προσωπικές μνήμες από τη γνωριμία του με είδωλα του θεάτρου και του κινηματογράφου της «παλιάς» Αθήνας, καθώς επίσης με ανθρώπους του πολιτισμού, του αναστήματος ενός Μάνου Χατζηδάκι μοιράστηκε με όλους την εμπειρία της γνωριμίας του μαζί τους και έκανε για λίγο, μαθητές και εκπαιδευτικούς, συντρόφους στις όμορφες παρέες και στη ζωή  των σπουδαίων αυτών ανθρώπων.

Τέλος, συγκίνησε όλους με τις αναφορές του στις θεατρικές παραστάσεις με σκηνοθέτη τον ίδιο και πρωταγωνιστές παιδιά με ειδικές ανάγκες, καθώς μάλιστα στο ζήτημα αυτό οι απόψεις του ταυτίζονται απόλυτα με τις απόψεις και τις αρχές του σχολείου μας, αναφορικά με την σημασία της συμπερίληψης. Ο συγγραφέας δέχτηκε ερωτήσεις από τους μαθητές/τριές μας και με υπομονή με το δικό του μοναδικό τρόπο απάντησε σε όλες.

Στη συνέχεια ανέβηκε στο εργαστήριο Φυσικής – Χημείας του σχολείου και παρακολούθησε μαθητές/τριες του Α3 και Α4 τμήματος που με θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές παρουσίαζαν στους συμμαθητές τους το βιβλίο του Λουίς Σεπούλδεβα: «Η ιστορία του Μιξ του Μαξ και του Μεξ», του τυφλού γάτου που έβλεπε με τα μάτια ενός μεξικάνικου ποντικιού και του ποντικού που εξασφάλιζε την τροφή του, την ελευθερία του και τη ζωή του χάρη στον τυφλό φίλο του.

Με αριστοτεχνικό τρόπο ο κος Κολώνας παίρνοντας το δικό του ρόλο διηγήθηκε στα παιδιά ένα παραμύθι του με ήρωα ένα φίδι και στη συνέχεια τους παρουσίασε το θεατρικό του: «Η δική μας αυλή» που ανέβασε με τα παιδιά του Κ.Α.Α.Ε.Α.Θ.: «Ο Αριστεύς».

Κι τότε οι ήρωες έγιναν πολλοί και οι ιστορίες μπερδεύτηκαν και τα παιδιά σκάρωσαν στη στιγμή το δικό τους παραμύθι, που μιλούσε για τη φιλία, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και είχε ως κεντρικό του ήρωα, έναν άνθρωπο που αγαπούσε τα παιδιά, που είχε ένα μοναδικό τρόπο να τα κάνει να χαμογελούν, να νιώθουν σίγουρα για τον εαυτό τους, να τα ακούει και λες και είχε ένα μαγικό ραβδί να τα ηρεμεί….

Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, χειροκρότησαν και αποχαιρέτησαν τον κο Κολώνα, με την ευχή να τον ξαναδούν και να ξαναδουλέψουν μαζί του. Και κάπως έτσι μια υπέροχη μέρα για την παιδεία, αλλά και για το σχολείο μας έλαβε τέλος.

Ευχαριστούμε τον κ. Κολώνα που δέχτηκε την πρόσκλησή μας, που χάρισε στα παιδιά μια υπέροχη μέρα, που τα έκανε «δημιουργικά χαρούμενα».

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί για τη δράση: Δεληζώνα ζωή, Διευθύντρια,  Κανάκη Βικτωρία, Υποδιευθύντρια, Γουτούλη Ευαγγελία φιλόλογος, Καρρά Αποστολία φιλόλογος, Μπαζή Ντία φιλόλογος, Τσουραντάνης Βασίλης φιλόλογος, Ντάκου Κερασία φυσικός.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ