Εχουν χρηματοδότηση 1,1 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Τη συνέχιση τη λειτουργίας δομών ψυχικής υγείας και προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων διασφαλίζει η Περιφέρεια Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση συνολικού προϋπολογισμού 1.150.000 ευρώ. «Οι πρώτες εντάξεις στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2021-2027 αποδεικνύουν στην πράξη ότι προτεραιότητα μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.
«Χρηματοδοτούμε τη συνέχιση της λειτουργίας δομών και προγραμμάτων με κοινωνικό αποτύπωμα και αποδεδειγμένη προσφορά στην πρόληψη και στην επιστημονική υποστήριξη και καθοδήγηση οικογενειών που στο περιβάλλον τους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας και εξαρτητικής συμπεριφοράς».
Πρόκειται για τις δράσεις:
«Ενίσχυση Υπηρεσιών ψυχικής Υγείας: συνεχιζόμενες δομές», προϋπολογισμού 250.000 ευρώ. Αφορά στη χρηματοδότηση του Ψυχιατρικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, για τη συμπλήρωση 24 μηνών λειτουργίας. Η δράση στοχεύει στη διάγνωση και θεραπεία με κύρια έμφαση στην ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση (ψυχοκοινωνική μέριμνα, πρόληψη, ατομική ψυχοθεραπεία του παιδιού, συμβουλευτική εργασία με τους γονείς, οικογενειακή ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή).
«Ανάπτυξη υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της εξάρτησης (αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες, άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές), συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων πρόληψης: συνέχιση δομών», προϋπολογισμού 900.000 ευρώ.
Η δράση αφορά στην συνέχιση της υποστήριξης λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2024 5 ανοικτών δομών και προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ και του ΟΚΑΝΑ για την πρόληψη, θεραπεία και κοινωνική επανένταξη εξαρτημένων ατόμων. Οι Δομές Θεραπείας περιλαμβάνουν Πολυδύναμα Κέντρα αντιμετώπισης ολόκληρου του φάσματος των εξαρτητικών συμπεριφορών και Κινητές Μονάδες με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε περιοχές εκτός αστικού ιστού.
Τα Προγράμματα Υπηρεσιών Πρόληψης στα Κέντρα Πρόληψης της Περιφέρειας Θεσσαλίας αφορούν στην ενίσχυση και στον εμπλουτισμό των παρεμβάσεων πρόληψης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και άλλες εξαρτητικές συμπεριφορές με προγράμματα καθολικής και επικεντρωμένης πρόληψης.
Απευθύνονται τόσο στο γενικό πληθυσμό όσο και σε ειδικές ομάδες (άνεργοι, μετανάστες, άποροι, περιθωριοποιημένοι κ.α.) ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες.