ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΕ ΤΟ GYMNASIUM LAPPERSDORF

Η συνάντηση μεταξύ των δύο σχολείων του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας και του Gymnasium Lappersdorf που πραγματοποιήθηκε από 23/3 ως 30/3/23 στο Regensburg της Γερμανίας είχε μεγάλη επιτυχία. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του Ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νέων που προωθεί ανταλλαγές μαθητών με θέμα «Μνήμες».

Το θέμα της συνάντησης ήταν “Ίχνη του εβραϊκού Ρέγκενσμπουργκ”. Οι μαθητές , 20 από κάθε χώρα, δούλεψαν σε εργαστήρια 3 ομάδων: 1.Ρωμαϊκό Ρέγκενσμπουργκ, 2.Μεσαιωνικό Ρέγκενσμπουργκ και3. Εβραϊκό Ρέγκενσμπουργκ. Κάθε ομάδα αναζήτησε ίχνη αυτών των χρονικών περιόδων και δημιούργησε 3 χάρτες όπου κόλλησαν φωτογραφίες των μνημείων και την ιστορία τους. Το πρόγραμμα συμπεριελάμβανε ξενάγηση στην πόλη, επίσκεψη στο Μουσείο Ιστορίας του Ρέγκενσμπουργκ, στο Ρωμαϊκό Μουσείο, στο NS- Dokumentationszentrum στο Μόναχο και μια πεζοπορία σε αλπικό μονοπάτι μέχρι την παλαιότερη μπυραρία στον κόσμο!

Οι μαθητές όχι μόνο απέκτησαν σημαντικές ιστορικές γνώσεις για την πόλη του Ρέγκενσμπουργκ, αλλά και πολύτιμες εμπειρίες στη διαπολιτισμική ανταλλαγή. Η συνάντηση μαθητών από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς ανοίγει νέους ορίζοντες και προάγει την αλληλοκατανόηση. Επιπλέον η ανταλλαγή μαθητών πρόσφερε την ευκαιρία να βελτιώσουν τις δεξιότητες ξένων γλωσσών και να συνάψουν διεθνείς φιλίες που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.

Ελπίζουμε ότι τέτοιες συναντήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται και στο μέλλον, ώστε να ενισχυθεί η σχέση μεταξύ των σχολείων και των μαθητών και να προωθηθεί ο αλληλοσεβασμός.

Περιμένουμε με αγωνία να υποδεχθούμε τους μαθητές και καθηγητές του Γυμνασίου του Lappersdorf τον Μάιο! Το πρόγραμμα της ανταλλαγής οργάνωσαν οι καθηγήτριες του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Λάρισας Ζησοπούλου Βαρβάρα, Κολοκοτρώνη Ευθαλία και Χρόνη Σοφία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ