ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΑΜΑΣΙΟΥ ΕΠΙΜΟΡΦΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «4CS» ΜΕΣΩ ERASMUS+

Ο Δ/ντής του Δημοτικού Σχολείου Δαμασίου κ. Γρηγόριος Λέτσιος και οι εκπαιδευτικοί κ.κ. Αποστολίνα Σαΐτη και Θεοδώρα Κολτσίδα συμμετείχαν στην 3η και τελευταία κινητικότητα του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 του σχολείου, που έχει τίτλο: «Σχολική αναγέννηση μέσω των καλών διδακτικών πρακτικών και της ευρωπαϊκής κουλτούρας» και κωδικό αριθμό 2022-1-EL01-KA122-SCH-000073334.

Η επιμόρφωση είχε τίτλο: “4Cs: Creativity, Critical Thinking, Communication and Collaboration in Schools” και πραγματοποιήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας το διάστημα 22 με 25 Μαΐου 2023 με φορέα υλοποίησης τον οργανισμό “Europass Teacher Academy”. Εθνική Μονάδα συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για την Ελλάδα είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).

Tο επιμορφωτικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από την Νορβηγία, τη Γερμανία, την Πορτογαλία, την Κροατία και την Πολωνία, είχε ως βασικό σκοπό την ενημέρωση των εκπαιδευτικών για το ευρωπαϊκό πλαίσιο εκπαίδευσης του 21ου αιώνα.

Αναλύθηκαν τα λεγόμενα 4Cs, με καινοτόμες πρακτικές διδασκαλίας βασισμένες στη δημιουργικότητα (creativity) και κριτική σκέψη (critical thinking), πρακτικές δραστηριότητες στην επικοινωνία (communication), συνεργατικές μέθοδοι (collaboration) για την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων.

Στη συνέχεια με βιωματικό τρόπο οι συμμετέχοντες/σες εστίασαν στην ενσωμάτωση των 4Cs σε κάθε πτυχή του προγράμματος σπουδών.

Οι νέες γνώσεις θεωρείται ότι θα οδηγήσουν στην οργάνωση και ενθάρρυνση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στην τάξη με τεχνικές που αναμένεται ότι θα τονώσουν το κίνητρο και το ενδιαφέρον των μαθητών για μάθηση και θα τους δώσουν τη δυνατότητα να συζητούν, να συνεργάζονται, να σκέφτονται κριτικά και δημιουργικά και κατ’ επέκταση να προσεγγίζουν τη γνώση με νέες μεθόδους.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στη Φλωρεντία, στη Ρώμη, στην Πίζα, στη Σιένα και να επισκεφθούν οινοποιεία της Τοσκάνης η οποία φημίζεται για την ιδιαίτερη ομορφιά της.

Μέσα από την προγραμματισμένη δράση διάχυσης των αποτελεσμάτων της κινητικότητας την Τετάρτη 7 Μαΐου 2023 η οποία θα απευθύνεται σε μαθητές/τριες εκπαιδευτικούς, γονείς και κηδεμόνες, θα συζητηθούν τρόποι ενσωμάτωσης των νέων γνώσεων στην τάξη ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα των μαθητών για μάθηση.

Η συνολική εμπειρία κρίνεται εποικοδομητική, διεύρυνε τους ορίζοντες των συμμετεχόντων και έχει πολλαπλά οφέλη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ