ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΘΗΡΙΩΔΙΑ ΣΤΟ «ΟΡΜΑΝ ΜΑΓΟΥΛΑ»

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, ξύπνησαν μνήμες της γερμανικής θηριωδίας στο «Ορμάν Μαγούλα», στον Κάτω Δασόλοφο, στη σημερινή εκδήλωση στον τόπο όπου απαγχονίστηκαν 40 πατριώτες.

Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Φαρσάλων έλαβε χώρα παρουσία συγγενών των θυμάτων, αλλά και εκπροσώπων της τοπικής ηγεσίας, ακριβώς 79 χρόνια μετά (ήταν 31 Μαΐου 1944) και ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση από τον πατέρα Νικόλαο Γεωργουλόπουλο.

Ακολούθως χαιρέτισε ο Δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, ο οποίος μεταξύ άλλων «είναι πράγματι συγκινητικό να βλέπω τόσους ανθρώπους εδώ σήμερα, ανθρώπους που ως γνήσιοι πατριώτες επιμένουν να θυμούνται και να κρατούν άσβεστη τη μνήμη των δολοφονηθέντων αδελφών. Ως Δήμος Φαρσάλων ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε μαζί τους με όλες μας τις δυνάμεις γιατί τι νόημα έχει να προχωράμε μπροστά, όταν ξεχνάμε το παρελθόν μας, το πώς φθάσαμε ως εδώ και το ποιοι θυσιάστηκαν για εμάς; Οφείλουμε μέχρι τέλους να διακηρύττουμε αυτή τη διδαχή, για να αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες θηριωδίες.

Πόσο μάλλον στις ημέρες μας που το μαύρο σύννεφο του πολέμου πλανάται πάνω από την Ευρώπη ξανά, μετά από σχεδόν οκτώ δεκαετίες, δείχνοντάς μας πως δυστυχώς θέλει πολύ δουλειά ώστε η ανθρωπότητα να απαλλαχθεί από εκείνα τα πάθη της, που στρέφουν τον άνθρωπο εναντίον του ανθρώπου.

Το μεγαλύτερο όπλο λοιπόν που αναμφίβολα έχουν οι λαοί για να αποτρέψουν μια αιματοχυσία, είναι η γνώση και η ιστορική θύμηση.

Γι’ αυτό και πρέπει με σθένος να συνεχίσουμε να θυμόμαστε εκείνες τις στιγμές που μας μάτωσαν ως ανθρώπους, ως τόπο, ως πατρίδα. Να αναβιώνουμε τη θλίψη, την αποστροφή, το πένθος. Και να ρωτάμε ξανά και ξανά εκείνο το γιατί που δεν παίρνει απάντηση.

Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να χτίσουμε μία κοινωνία λαών με επίκεντρο την φιλαλληλία και την αρμονική συνύπαρξη.

Μόνον έτσι θα έχει αξία η θυσία των 40 συμπατριωτών μας, εδώ στο Ορμάν Μαγούλα. Αιωνία τους η μνήμη. Ποτέ ξανά. Σας ευχαριστώ».

Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο πρώην Δήμαρχος Πορταριάς κ. Βασίλης Κοντορίζος ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων πως «σήμερα παριστάμεθα όλοι στον ιερό τούτο τόπο ως Έλληνες πατριώτες και ως χριστιανοί ορθόδοξοι. Ως πατριώτες τιμούμε την μνήμη των αδικοχαμένων συμπατριωτών μας από τις δυνάμεις του κακού και προσφέρουμε το δάκρυ της καρδιάς μας ως σπονδή στη μεγάλη θυσία. Ως χριστιανοί προσευχόμαστε με την εκκλησία μας για την ανάπαυση των ψυχών τους και υποσχόμαστε να διατηρήσουμε ακέραια και συνεχή την ιστορική μας μνήμη».

Τον ιστορικό της ημέρας ανάγνωσε ο εκπαιδευτικός Χαράλαμπος Σιώκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων το σκοτεινό ρόλο των ΕΑΣΑΔιτών που υπό το ψυχρό βλέμμα των Γερμανών κατακτητών πέρασαν τη θηλιά στους 40 πατριώτες, μεταξύ αυτών σε μία έγκυο γυναίκα 26 ετών. Με μεστό λόγο και ιστορικές παραπομπές παρουσίασε το χρονικό της θηριωδίας που ήρθε ως αντίποινα για το θάνατο 4 Γερμανών στρατιωτών.

Η τελετή που συντονίστηκε από την δημοτική υπάλληλο κ. Βούλα Μπαλαμπάνη, ολοκληρώθηκε με το προσκλητήριο των 40 εκτελεσθέντων, όπου το παρών έδωσε ο κ. Σωτήρης Χαλκιάς, εγγονός του απαγχονισθέντος Σωτήρη Χαλκιά (ετών 56 από Κάτω Λεχώνια Πηλίου) και με την κατάθεση στεφάνων από τους κ. Βασίλη Κοντορίζο, εκ μέρους των συγγενών των θυμάτων – Κατοίκων Πορταριάς, τον Πρόεδρο της Κοινότητας Δασολόφου κ. Χρήστο Βασιλόπουλο, τον Δήμαρχο Φαρσάλων κ. Μάκη Εσκίογλου, το μέλος του Δ.Σ. της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου κ. Ααρών Αβδελά, ενώ από τον Σύλλογο Ιστορίας και Μνήμης Εθνικής Αντίστασης (ΣΙΜΕΑ) στεφάνι κατέθεσε η κ. Βασιλική Σκάλτση, καθώς και εκ μέρους του Πολιτιστικού Συλλόγου Δασολόφου η κ. Αθηνά Τσολάκη.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ