Την υπογράφουν οι περιφερειακοί σύμβουλοι Αν. Τσιαπλές και Ζ. Γκαραλιάκος
Κύριε περιφερειάρχη
Στις 21/3/2023 ανακοινώσατε στο Π.Σ, ότι προχωρά η μελέτη για τον τεχνητό εμπλουτισμό του υδατικού δυναμικού στην περιοχή της Χάλκης, με νερό που θα μεταφέρεται από τον Πηνειό, σε μια περιοχή που το υδατικό έλλειμμα αγγίζει τα όρια της οικολογικής καταστροφής και στο παρελθόν εμφανίσθηκαν ρωγμές στο έδαφος.
Σίγουρα ο τεχνητός εμπλουτισμός Χάλκης – Κιλελέρ, εφόσον γίνει, θα συνεισφέρει σε μερική αναπλήρωση του υδατικού ελλείμματος και στην άμβλυνση του περιβαλλοντικού προβλήματος της περιοχής.
Ωστόσο θεωρούμε πως δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς από μέρους σας, με δεδομένο ότι εφόσον γίνει το έργο, θα είναι τοπικό, μικρής κλίμακας και δεν μπορεί να ανατρέψει το τεράστιο υδατικό έλλειμμα της Θεσσαλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εμπλουτισμός αυτός δεν θα γίνεται από νερά πρόσθετων ταμιεύσεων, αλλά με μεταφορά μιας ποσότητας από τα επιφανειακά νερά του Πηνειού, για τον οποίο ήδη υπάρχει περιορισμός διαθεσιμότητας νερού 100 εκατ. κ.μ. ετησίως (σύμφωνα με το ισχύον ΣΔΛΑΠ, 2017, όσο και με το υπό αναθεώρηση, 2023), αφού όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) ανεξάρτητα από το τι λένε στα λόγια, στην πράξη αρνούνται την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου, που θα ενίσχυαν σημαντικά τον Πηνειό και όλο του υδατικό απόθεμα της Θεσσαλίας.
Και λέμε εφόσον γίνει το έργο, γιατί πρόκειται για αρκετά παλιά υπόθεση, που ξεκινά από το 2007 και με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, της πρώην νομαρχιακής αρχής Λάρισας και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας, ακόμα μελετάται.
Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαικής Συσπείρωσης, ζητάμε από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, να μας απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1. Πότε θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το έργο τεχνητού εμπλουτισμού της περιοχής Χάλκης – Κιλελέρ;
2. Ποιος υπολογίζεται ότι θα είναι ο προϋπολογισμός του έργου και από πού θα χρηματοδοτηθεί η κατασκευή και η λειτουργία του;
3. Πως θα εξασφαλισθεί η άντληση των σχετικών ποσοτήτων νερού από τον Πηνειό για να εμπλουτιστεί η περιοχή, με δεδομένη την επιδείνωση των επιφανειακών υδάτων του Πηνειού, χωρίς την ολοκλήρωση των έργων εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου;
4. Ποιος θα είναι ο φορέας (εφόσον κατασκευαστεί) που θα αναλάβει την διαχείριση του, δεδομένου ότι πρόκειται για έργο που θα ωφελήσει μια περιοχή πέραν των ορίων του ΤΟΕΒ Πηνειού και με υψηλό κόστος λειτουργίας (πολλαπλές κοστοβόρες αντλήσεις νερού), αφού όλα αυτά τα χρόνια δεν έγινε τίποτα την δημιουργία ενιαίου φορέα διαχείρισης υδάτων που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα λειτουργίας αρδευτικών έργων (π.χ. Ταμιευτήρας Κάρλας, Θυρόφραγμα Γυρτώνης, κλπ.);