Ε. ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ, ΣΩΖΟΥΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ

Σε μήνυμα που δημοσίευσε για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η τ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας,  Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζει τα εξής:

«H 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης και δράσης για την προστασία του περιβάλλοντος, ειδικά φέτος στην κορύφωση της προεκλογικής περιόδου, αποτελεί ιδανική αφορμή για να εστιάσει ο δημόσιος διάλογος στις θέσεις κάθε πολιτικής δύναμης αναφορικά με το περιβάλλον, την πρωταγωνιστική προγραμματική παράμετρο, που όμως παραμένει κατά κανόνα εκτός συζήτησης.

Με την κλιματική κρίση όχι απλώς δραματικά παρούσα, αλλά εξελισσόμενη σε κλιματική κατάρρευση, ο πλανήτης έχει προ πολλού εκπέμψει SOS. Οι περιβαλλοντικοί στόχοι και υποχρεώσεις, όσο εύκολα διακηρύσσονται και θεσπίζονται, τόσο εύκολα παρατείνονται και παραπέμπονται “στις καλένδες”. Στα τέσσερα χρόνια που προηγήθηκαν, η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη χρησιμοποίησε το “περίβλημα” σωρείας δήθεν περιβαλλοντικών Νομοσχεδίων, μόνον ως όχημα για να ξηλώσει περιβαλλοντικά κεκτημένα, να εισάγει “παραθυράκια” εξυπηρετήσεων ισχυρών συμφερόντων και να αλλοιώσει το δημόσιο χαρακτήρα κοινωνικών αγαθών και δικαιωμάτων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη νομοθετική παρέμβαση που άνοιξε την “κερκόπορτα” για την ιδιωτικοποίηση του νερού.

Στο ΠΑΣΟΚ ήμασταν, είμαστε και θα παραμείνουμε αταλάντευτα η Παράταξη που θέτουμε τον περιβαλλοντικό σεβασμό στον πυρήνα του πολιτικού μας σχεδιασμού, μάλιστα εδώ και χρόνια, όταν ακόμα όλο το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα “σφύριζε αδιάφορα” απέναντι στις ραγδαίες εξελίξεις. Αποτελεί συλλογικό ιερό χρέος, η προστασία του κοινού μας σπιτιού που κληροδοτούμε στις επόμενες γενιές.

Η δίκαιη, βιώσιμη πράσινη μετάβαση, η θωράκιση απέναντι στην κλιματική κρίση, η ενίσχυση της πολιτικής προστασίας με σύγχρονα μέσα και ανανεωμένα σχέδια πρόληψης, η ενίσχυση των διαχειριστικών φορέων των οικοσυστημάτων, οι δράσεις κυκλικής οικονομίας, πρωτίστως δε η επάρκεια και ποιότητα των υδάτινων πόρων -μείζον ζήτημα ειδικά για το Νομό μας, όπως έχω επανειλημμένως αναδείξει- αποτελούν για εμάς προτάγματα συνεχών πρωτοβουλιών.

Απέναντι στην ενεργειακή “ολιγαρχία” του κ. Μητσοτάκη, τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση, ενώ η ενεργειακή ένδεια αποτελεί διογκούμενη απειλή και ο “μεγάλος ασθενής” του ενεργειακού συστήματος της Χώρας είναι τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, στο ΠΑΣΟΚ προτάσσουμε το σύγχρονο προοδευτικό κοινωνικό αίτημα της ενεργειακής δημοκρατίας για όλους.  Επιμένουμε στην ανάγκη εκδημοκρατισμού της παραγωγής ενέργειας, με διαφανή και δίκαια κριτήρια. Η ενεργειακή επάρκεια με διάχυση των ΑΠΕ, αποτελεί θεμέλιο για την πράσινη δίκαιη μετάβαση, προϋποθέτει ενεργό συμμετοχή και κίνητρα για ολόκληρη την κοινωνία. Με πρόσβαση όλων των πολιτών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγή ΑΠΕ, απεξάρτηση από το φυσικό αέριο, επιδότηση φωτοβολταϊκών στην στέγη για τους οικιακούς καταναλωτές, επενδύσεις στα δίκτυα μεταφοράς, διανομής, αποθήκευσης ενέργειας, στήριξη ενεργειακών κοινοτήτων με προτεραιότητα οργανισμούς άρδευσης και ομάδες παραγωγών. Με ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην ενεργειακή προσαρμογή.

Όχι μονάχα σήμερα στην Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αλλά κάθε μέρα, ας μην λησμονούμε τη γνωστή ρήση, ότι  “η μεγαλύτερη απειλή για τον πλανήτη μας, είναι η πεποίθηση ότι κάποιος άλλος θα τον σώσει”.»

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ