ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΚΕΡΑΣΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΟΧΩΡΙ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Η Ε.Ο.Α.Σ.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Μαζική σύσκεψη πραγματοποίησε η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι στην Αγιά με αφορμή τις τεράστιες ζημιές που έχουν γίνει στην παραγωγή ιδιαίτερα Κερασιού αλλά και πράσινων Μήλων από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις κατέστρεψαν σχεδόν ολοκληρωτικά τις πρώιμες ποικιλίες κερασιών φέρνοντας σε απόγνωση τους αγρότες αφού η παραγωγή τους καταστράφηκε, δεν υπάρχει εισόδημα ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα με το ιδιαίτερα αυξημένο κόστος παραγωγής έχουν πραγματοποιηθεί.

Ο παγετός συνέβαλε στην καταστροφή πολλών μεσοπρώιμων ποικιλιών Κερασιού, μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Στην συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Προϊστάμενο του ΕΛΓΑ ειπώθηκε ότι μόνο ορισμένες από τις μεσοπρώιμες ποικιλίες καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και οι υπόλοιπες όχι. Επίσης στην επέδρασε στην μείωση της παραγωγής Πράσινου Μήλου που επίσης δεν καλύπτεται από τον κανονισμό.

Την σύσκεψη επίσης απασχόλησε ο κίνδυνος για πολλούς συναδέλφους να βρεθούν εκτός υγειονομικής ασφαλιστικής κάλυψης λόγω χρωστούμενων οφειλών στον ΕΦΚΑ και η υποχρέωση να καταβάλλουν ένα μεγάλο ποσό για να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Επιπλέον καταδικάστηκαν ομόφωνα οι τεράστιες ελλείψεις στο σύστημα Υγείας σε προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, κλινικές, και η απαράδεκτη έλλειψη σε ασθενοφόρα που οδήγησαν σε συνεχόμενους άδικους θανάτους το τελευταίο διάστημα.

Μετά από ουσιαστική συζήτηση με πολλές παρεμβάσεις από τους αγρότες αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και διεκδίκησης για ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όλες τις ποικιλίες κερασιών και τα πράσινα μήλα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα εγκαίνια της «Γιορτής Κερασιού» στο Μεταξοχώρι, το Σάββατο 17 Ιουνίου και ώρα 8 το βράδυ.

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

• Να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς πρώιμων κερασιών οι οποίοι υπέστησαν καταστροφή και δεν έχουν άλλο εισόδημα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τον Δεκέμβριο για να βγουν τα πορίσματα των εκτιμήσεων και τον Φεβρουάριο να πληρωθούμε, δηλαδή 6-8 μήνες αργότερα όπως συνηθίζει ο ΕΛΓΑ.

• Να ολοκληρωθούν άμεσα οι εκτιμήσεις της ζημιάς στις μεσοπρώιμες ποικιλίες στα κεράσια από τον παγετό και να επιταχυνθεί όπως παραπάνω η καταβολή αποζημιώσεων.

• Να υπάρξει κατ εξαίρεση αποζημίωση όλων των μεσοπρώιμων ποικιλιών κερασιών και πράσινων μήλων που ο ΕΛΓΑ δεν καλύπτει λόγω του αναχρονιστικού κανονισμού του. Υπάρχει προηγούμενο με κατ εξαίρεση αποζημιώσεις για ζημιές στο προανθικό στάδιο το 2021 σε Νομούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας και το ίδιο ζητάμε να γίνει ξανά για τα κεράσια σε όλη την χώρα.

• Να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός-έκτρωμα του ΕΛΓΑ και η αλλαγή αυτή να μην πραγματοποιηθεί με τους σχεδιασμούς που έχει στο συρτάρι της η Κυβέρνηση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των αγροτών. Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος, να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και όχι όπως τώρα που σχεδόν αποκλειστικά στηρίζεται στις ασφαλιστικές εισφορές μας.

• Να καταργηθεί το χαράτσι του 7% επί της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΦΚΑ που πληρώνουμε για την κάλυψη της Υγείας. Η Υγεία είναι δημόσιο αγαθό που οφείλει το κράτος να παρέχει στους πολίτες του και όχι εμπόρευμα όπως την έχουν καταντήσει.

Καλούμε τους συναδέλφους του Δήμου Αγιάς να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Γιορτή Κερασιού στο Μεταξοχώρι το Σάββατο 17 Ιουνίου στις 8 το βράδυ.
Όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε. Συνεχίζουμε – θα νικήσουμε!

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ