ΤΕΡΜΑ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΕΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ

Άρθρο του Διονύση Τεμπονέρα, συντονιστή εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία 

Η πρόσφατη συζήτηση, που άνοιξε για τη φορολογία, είναι μια αναγκαία συζήτηση για την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο.
Η αναδιανομή του πλούτου, βρίσκεται στον πυρήνα της πολιτικής μας. Βασική πηγή χρηματοδότησης του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αποτελεί η έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών, των εταιριών παραγωγής ενέργειας και των διυλιστηρίων.

Οι εταιρείες ενέργειας και διύλισης κατέγραψαν από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι και το τέλος του 2022, υπερκέρδη πάνω από 6 δις. ευρώ.

Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ προβλέπει φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας . Αυτό θα φέρει στα δημόσια ταμεία 5,45 δις. Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να φορολογήσει το 90% των υπερκερδών στην ενέργεια. Μετά όμως, έκανε τα πάντα για να παρουσιάσει τα υπερκέρδη αυτά μειωμένα. Μέχρι σήμερα, έχει βεβαιώσει μόνο 373,5 εκ.

Την ίδια ώρα, από τα 2,6 δις των διυλιστηρίων, η ΝΔ νομοθέτησε έκτακτη εισφορά 600 – 650 εκ. ευρώ, στον χαμηλότερο συντελεστή της Ε.Ε. (33%), ενώ ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης προηγουμένως είχε μιλήσει για 90%. Η λύση είναι να μπει πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου και ανώτατος συντελεστής κέρδους 5% στην ενέργεια, με παράλληλη έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε όμως και σε φορο-λεηλασία των φτωχών και μεσαίων λαϊκών στρωμάτων, μέσω των έμμεσων φόρων και οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2022 το κράτος εισέπραξε 4,5 δις ευρώ περισσότερα από το 2021 από τον ΦΠΑ και μόνο για το πρώτο τετράμηνο του 2023, τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους ήταν 1,5 δισ. περισσότερα από τα προϋπολογισμένα. Μάλιστα, επί διακυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, οι έμμεσοι φόροι έφθασαν να αποτελούν το 60% των εσόδων του Δημοσίου.

Το πρόγραμμά μας από την άλλη, δεν προβλέπει καμία ουσιαστική φορολογική επιβάρυνση για τη μεσαία τάξη και για τις επιχειρήσεις γενικώς. Προβλέπει την θέσπιση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για όλους (κόστος: 383 εκ.), την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος (κόστος: 400 εκ.) την μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα (στο 6%) και μηδενισμό στα είδη πρώτης ανάγκης (γάλα, ψωμί, παιδικές τροφές), (κόστος: 1,3 δις ευρώ), την μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στον χαμηλότερο συντελεστή της ΕΕ (κόστος: 1,5 δις ευρώ), την κατάργηση της καταβολής του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο (κόστος: 160 εκ. ευρώ).

Η προοδευτική αύξηση του συντελεστή φορολόγησης, στο φόρο διανομής των μερισμάτων, δεν είναι τίποτα περισσότερο, από μια προσπάθεια σύγκλισης, με ό,τι ισχύει στην υπόλοιπή Ευρώπη.

Ας σημειωθεί ότι, ο συντελεστής του 5% που προβλέπεται σήμερα, είναι από τους πιο χαμηλούς πανευρωπαϊκά, όταν ο μέσος όρος κινείται κοντά στο 20%.Η φορολόγηση αυτή δεν αφορά παρά το 0,33% των επιχειρήσεων της χώρας, συνεπώς δεν αγγίζει την μέση μικρομεσαία επιχείρηση.

Η ΝΔ συνεχίζει ιδεοληπτικά να πορεύεται στηριζόμενη στην αποτυχημένη και παρωχημένη «συνταγή» των «trickle down economics», παραγνωρίζοντας την ελληνική πραγματικότητα. Η αύξηση των εισοδημάτων, η καταπολέμηση της ακρίβειας και η παραγωγή πλούτου, που θα διανέμεται δίκαια, είναι η δική μας απάντηση στην κρίση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ