Ι.Σ.Λ.: ΔΑΓΚΩΜΑ ΑΠΟ ΦΙΔΙ – ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΠΡΟΦΥΛΑΞΗ

Ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Δεδομένου του ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα περιστατικά δαγκώματος από φίδια, κυρίως οχιές , σε ανθρώπους, αλλά και σε ζώα (κατοικίδια, σκύλοι εργασίας κ.ά.) ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας σας ενημερώνει:

Το δάγκωμα από φίδι μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τον πάσχοντα. Τα περισσότερα περιστατικά συμβαίνουν σε ανθρώπους που ζουν ή εργάζονται στην Ύπαιθρο ενώ το τελευταίο διάστημα οχιές έχουν εμφανιστεί ακόμη και μέσα στις πόλεις, ιδιαίτερα φέτος. Αν και τα δηλητηριώδη είδη φιδιών στην Ελλάδα ανέρχονται μόλις σε επτά καλό είναι να γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευτούμε από το δάγκωμα.

Εάν πρόκειται για δηλητηριώδες φίδι, λίγα δευτερόλεπτα ή λίγα λεπτά μετά το τσίμπημα το μικτό δηλητήριο τοξινών εισέρχεται στην κυκλοφορία διά των λεμφαγγείων. Εάν το τσίμπημα γίνει πάνω σε σκληρά ρούχα ή υφάσματα, πρακτικά, είναι ακίνδυνο διότι δεν μπορούν τα δόντια να διεισδύσουν στο δέρμα, και το δηλητήριο εκχύνεται στο παρεμβαλλόμενο υλικό (κάλτσα, ύφασμα, κλπ).

Τα συμπτώματα από το δάγκωμα του φιδιού περιλαμβάνουν: πρήξιμο και έντονος καυστικός πόνος γύρω από το δήγμα, ερύθημα γύρω από το τραύμα, αιμωδία και αργότερα παράλυση του δαγκωμένου άκρου, ναυτία και εμετός, ασθενικός σφυγμός, χαμηλή αρτηριακή πίεση, αδυναμία, εφίδρωση, πυρετός με ή χωρίς ρίγος, μυϊκός τρόμος, σπασμοί, διπλωπία, πονοκέφαλος και σπάνια βαριά αλλεργική αντίδραση.

Το δάγκωμα από φίδι απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη, καθώς μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες.. Θα πρέπει να ξεχάσουμε όλες τις παλιές οδηγίες των εγχειριδίων πρώτων βοηθειών για τα φίδια όπως «δέστο σφιχτά», «κόψτο με ξυράφι», ή «ρούφα το δηλητήριο και φτύστο». Άμεση απομάκρυνση από το σημείο του συμβάντος, διατήρηση της ψυχραιμίας, ακινητοποίηση του θύματος, ώστε να μειώσουμε (θεωρητικά) το βασικό μεταβολισμό και την εξάπλωση του δηλητηρίου. Δεν κάνουμε καμία περίδεση καθόσον μπορεί να προκληθεί μεγάλη ζημιά, αφαιρούμε αμέσως δακτυλίδια και βέρες από τα δάκτυλα (κίνδυνος οιδήματος), πλένουμε το τραύμα με ήπια αντισηπτικά (π.χ. σαπούνι με νερό, οξυζενέ κ.λ.π.), δεν τοποθετούμε πάγο, δεν δίνουμε στο θύμα να πιει αλκοόλ, ούτε ισχυρά παυσίπονα και φροντίζουμε για την άμεση μεταφορά στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να χορηγηθεί ο κατάλληλος αντιοφικός ορός από τον θεράποντα γιατρό, εφόσον υπάρχει ένδειξη, καθόσον και ο ίδιος μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις

ΤΑ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΔΑΓΚΩΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΦΙΔΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΑ ΕΞΗΣ:

1. Μεγάλη προσοχή στις κινήσεις ή αποφυγή παρουσίας, σε χώρους στους οποίους είναι δυνατόν να κρύβονται φίδια, όπως κάτω από βράχους, σωρούς ξύλων ή κορμούς δέντρων, σε άγρια βλάστηση και δάση ή κοντά σε νερό. Να μη χρησιμοποιούνται τα χέρια για μετακίνηση αντικειμένων που πιθανόν να κρύβουν φίδια.

2. Ενδυμασία με μακριά παντελόνια και μπότες στο περπάτημα σε χώρους που μπορεί να υπάρχουν φίδια, χωρίς να φαίνονται, όπως σε περιοχές με ψηλά χόρτα ή άλλη βλάστηση που εμποδίζουν την ορατότητα. Η χρήση ενός μακριού μπαστουνιού ή άλλης ράβδου, για χτυπήματα στο έδαφος, μπροστά από εκεί που κάποιος πρόκειται να πατήσει. Αυτό μπορεί να προειδοποιήσει και να απομακρύνει κάποιο φίδι που υπάρχει, αλλά δεν φαίνεται.

3. Εάν δείτε φίδι απομακρυνθείτε! Πολλά δαγκώματα φιδιών γίνονται όταν τα θύματα δοκιμάζουν να περιεργαστούν, να ενοχλήσουν ή να προκαλέσουν κάποιο φίδι.

4. Μην προσεγγίζετε ένα φίδι για να το εξετάσετε. Μην το αγγίζετε ακόμη και εάν σας φαίνεται νεκρό. Μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν φίδια που μπορούν να σας δαγκώσουν, ακόμη και ώρες μετά το θάνατό τους.

5. Τα παιδιά, τα οποία κινδυνεύουν περισσότερο από τα δηλητήρια των ερπετών, πρέπει να διδάσκονται για τα φίδια, τη συμπεριφορά τους, τους χώρους που διακινούνται και ζουν και για τους τρόπους αποφυγής τους.

6. O πιο αποτελεσματικός τρόπος απώθησης των φιδιών θεωρείται η αποψίλωση και ο καθαρισμός κτημάτων και αγροικιών (όπου είναι και τα περισσότερα κρούσματα) καθώς επίσης και δημοτικών πάρκων και παιδότοπων. Συσκευές απώθησης των φιδιών (όπως το θείο) ενδέχεται να εγκλωβίσουν το ζώο εντός της σημασμένης περιφέρειας.

7. Οι γάτες κάνουν καλή δουλειά για όσους δεν θέλουν να έχουν «ανεπιθύμητους επισκέπτες».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ