ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟ ΦΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΑΝΑΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΞΑΝΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2.000 ΧΡΟΝΙΑ

Το «θαυματουργό» φυτό Σίλφιον (Silphium) που κατανάλωναν οι Αρχαίοι Έλληνες, οι Ρωμαίοι και οι Αιγύπτιοι, το οποίο πιστευόταν ότι είχε εξαφανιστεί πριν από δύο χιλιάδες χρόνια, ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Τουρκία από έναν καθηγητή, ο οποίος πιστεύει ότι βρήκε έναν βοτανικό επιζώντα.

Το φυτό, που οι Αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν Σίλφιον (silphium), ήταν φυτό με χρυσά άνθη. Ήταν κάποτε το πιο περιζήτητο προϊόν στη Μεσόγειο ακόμη και πριν την άνοδο της Αθήνας και της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πιστεύεται ότι το φυτό με τα κίτρινα άνθη που ήταν προσκολλημένα σε ένα χοντρό μίσχο συνθλίβονταν, ψηνόταν, σοτάρονταν και το έβραζαν για ιατρικούς σκοπούς, και ότι χρησιμοποιούνταν ακόμη και για την αντισύλληψη. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ιουλίου Καίσαρα, περισσότερες από χίλιες λίβρες του φυτού αποθηκεύτηκαν μαζί με χρυσό στους αυτοκρατορικούς θησαυρούς της Ρώμης και τα δενδρύλλια Σίλφιου αποτιμήθηκαν στην ίδια τιμή με το ασήμι!

Ωστόσο, μόλις επτά αιώνες αφότου το φυτό βρέθηκε να αναπτύσσεται κατά μήκος της ακτής της Κυρηναϊκής, στη σημερινή Λιβύη, το Σίλφιον εξαφανίστηκε από τον αρχαίο μεσογειακό κόσμο.

Ο Ρωμαίος χρονικογράφος Πλίνιος ο Πρεσβύτερος, στη Φυσική Ιστορία του ισχυρίζεται ότι «βρέθηκε μόνο ένας μίσχος» του φυτού τον 1ο αιώνα μ.Χ., «και δόθηκε στον αυτοκράτορα Νέρωνα». Αυτή ήταν η τελευταία τεκμηριωμένη περιγραφή του Σίλφιου.

Εμπνευσμένοι από αρχαίες μαρτυρίες, βοτανικοί εξερευνητές σε όλη τη διάρκεια του Μεσαίωνα αναζητούσαν διακαώς  το φυτό σε τρεις ηπείρους, αλλά μάταια. Κατά συνέπεια, οι ιστορικοί πίστευαν ότι η εξαφάνιση του Σίλφιου ήταν η πρώτη καταγεγραμμένη εξαφάνιση οποιουδήποτε είδους, φυτού ή ζώου.

Παρά το γεγονός ότι το φυτό θεωρούνταν εξαφανισμένο για αιώνες και είχε εξαφανιστεί εντελώς από τα βιβλία της ιστορίας, ένας ερευνητής από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, ο Mahmut Miski, πιστεύει ότι ανακάλυψε ξανά το αρχαίο φυτό. Πιστεύει ότι η Ferula Drudeana που αναπτύσσεται στο όρος Χασάν είναι το πολυπόθητο αρχαίο φυτό – σχεδόν χίλια μίλια μακριά από εκεί που κάποτε φύτρωνε.

Σύμφωνα με έκθεση του National Geographic, ο ερευνητής διαπίστωσε ότι η Ferula Drudeana έχει ομοιότητες με το φυτό Σίλφιον, που εμφανίζεται σε παλιά βοτανικά κείμενα, και με τις εικόνες του φυτού σε αρχαία ελληνικά νομίσματα.

Ο ερευνητής παρατήρησε ότι η Ferula Drudeana και το Σίλφιον έχουν την ίδια παχιά διακλαδισμένη ρίζα και κίτρινα άνθη. Επιπλέον, και τα δύο έχουν ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες: η Ferula Drudeana έχει αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες όπως αυτές που είναι γνωστό ότι βρίσκονταν στο Σίλφιον.

Παρόλο που η Ferula Drudeana βρίσκεται εκατοντάδες μίλια μακριά από τον τόπο προέλευσής της, σύμφωνα με τον Miski, έχει βρεθεί σε δύο τοποθεσίες στην Τουρκία, που πριν από χιλιάδες χρόνια ήταν το σπίτι των Αρχαίων Ελλήνων και αυτοί οι άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να έχουν μεταφέρει το φυτό. Μία από αυτές τις τοποθεσίες είναι η Καππαδοκία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ