Ν. ΓΑΤΣΑΣ: ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ «ΘΕΑΤΡΟ» ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Απαντώντας στην ανακοίνωση του πρώην δημάρχου για το εξώδικο της ΔΕΗ στη ΔΕΥΑΕΛ και το Δήμο Ελασσόνας ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας δήλωσε:

«Ο κ. Ευαγγέλου γνωρίζει καλύτερα απ’ όλους στο Δήμο Ελασσόνας τι εστί εξώδικο της ΔΕΗ, καθώς ήταν ο πρώτος δήμαρχος στην ιστορία του Δήμου που το 2018 έλαβε εξώδικο της ΔΕΗ για ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος. Το ποσό ήταν τότε της τάξεως του ενός εκατομμυρίου ευρώ και η ΔΕΗ προχώρησε άμεσα σε έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του Δήμου Ελασσόνας.

Λίγες μέρες αργότερα ο κ. Ευαγγέλου ζήτησε επιχορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να ενταχθεί η εν λόγω διαταγή πληρωμής στο πρόγραμμα επιχορήγησης δικαστικών αποφάσεων και διαταγών πληρωμής. Και έτσι έγινε. Η διαταγή πληρωμής της ΔΕΗ πληρώθηκε τελικά από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών μαζί με πολλές άλλες δικαστικές αποφάσεις και διαταγές πληρωμής άλλων δήμων.

Μπορεί ο κ. Ευαγγέλου να έχει ξεχάσει το εξώδικο της ΔΕΗ του 2018, αλλά δεν το έχουν ξεχάσει οι υπηρεσίες του Δήμου και της ΔΕΥΑΕΛ, ούτε φυσικά και εμείς. Του θυμίζουμε λοιπόν ότι το 2018 το κόστος της ενέργειας για τις γεωτρήσεις της ΔΕΥΑΕΛ ήταν εξαιρετικά χαμηλό, σε σχέση με τις σημερινές τιμές της ενέργειας και τις προσαυξήσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ευαγγέλου γνωρίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους στη ΔΕΥΑΕΛ, άλλωστε την τελευταία ημέρα της θητείας του το χρέος της ΔΕΑΥΕΛ προς τη ΔΕΗ ξεπερνούσε το 1.600.000 ευρώ. Το άφησε, όμως, για να το πληρώσει ο επόμενος…

Και έρχεται σήμερα με περισσή αλαζονεία και θράσος να παρουσιάσει την αύξηση του ενεργειακού κόστους που αφορά όλες τις ΔΕΥΑ της χώρας ως ζήτημα κακοδιαχείρισης της σημερινής διοίκησης. Αλήθεια, τι εννοεί ότι επί θητείας του είχε μηδενίσει το χρέος προς τη ΔΕΗ; Μάλλον δεν θέλει να θυμάται ότι εκτός από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δήμου προς τη ΔΕΗ που αποπληρώθηκαν τελικά από το Υπουργείο, όπως προαναφέρθηκε, υπήρχε και ένα χρέος 1.600.000 ευρώ της ΔΕΥΑΕΛ προς τη ΔΕΗ που δεν είναι καθόλου κοντά στο μηδέν…

Παρά, λοιπόν, τις προσπάθειες που έγιναν την τελευταία τετραετία, επί θητείας μας, να μειωθεί η κατανάλωση και το ενεργειακό κόστος, ο κ. Ευαγγέλου και η παράταξή του δεν στήριξαν καμία από τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Θυμίζουμε ενδεικτικά ότι η παράταξη Ευαγγέλου καταψήφισε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου 5MW προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων περίπου, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, και καταψήφισε την ίδρυση της Ενεργειακής Κοινότητας Δήμου Ελασσόνας για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Παρόλα αυτά, με υπευθυνότητα και σχεδιασμό προχωρήσαμε στη δημοπράτηση του φωτοβολταϊκού πάρκου, που σε λίγες εβδομάδες θα είναι γεγονός, περιορίζοντας έτσι κατά 90% το ενεργειακό κόστος της ΔΕΥΑΕΛ με τον ενεργειακό συμψηφισμό, συστήσαμε ενεργειακή κοινότητα για επιπλέον επενδύσεις στις ενεργοβόρες υποδομές του δήμου και των νομικών του προσώπων και χρηματοδοτήσαμε ήδη το μεγάλο έργο του δικτύου ύδρευσης στη δημοτική ενότητα Ποταμιάς που θα εξασφαλίζει επάρκεια νερού στα περισσότερα χωριά με ελάχιστον ενεργειακό κόστος.

Παράλληλα, με ουσιαστικές παρεμβάσεις σε όλα τα δίκτυα και εγκαταστάσεις ύδρευσης, μειώσαμε την κατανάλωση της ενέργειας από τα 8 εκατομμύρια κιλοβατώρες το χρόνο το 2019 στις 5,5 εκατομμύρια κιλοβατώρες το 2022. Ο περιορισμός της κατανάλωσης ρεύματος στη ΔΕΥΑΕΛ φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα:

Έτος Συνολική κατανάλωση σε KWh
2019 8.094.327
2020 7.449.424
2021 6.939.870
2022 5.600.000

Είναι προφανές ότι στην ανακοίνωση Ευαγγέλου υπάρχει προεκλογική σκοπιμότητα και ο καθένας μπορεί να το αντιληφθεί. Το πρόβλημα του ενεργειακού κόστους της ΔΕΥΑ δεν περιορίζεται μόνο στο Δήμο Ελασσόνας, όπως υποκριτικά και με κακό «θέατρο» ο πρώην Δήμαρχος θέλει να εμφανίσει.

Είναι ένα ζήτημα που έχει τεθεί επανειλημμένως σε συνελεύσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΔΕΥΑ καθώς και στην Πολιτεία από τον πρόεδρο της ΕΔΕΥΑ κ. Μαρινάκη.

Το Υπουργείο ήδη έχει συζητήσει λύσεις που αφορούν στην επιχορήγηση των ΔΕΥΑ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος της ενέργειας και η θέση όλων των Δήμων και όλων των Δημάρχων είναι ενιαία, η ανάληψη του κόστους από το Κράτος και όχι από τους Δήμους. Μετά την αποστολή εξωδίκων από τη ΔΕΗ σε πολλές ΔΕΥΑ αναλαμβάνεται ήδη πρωτοβουλία πανελλαδικά για την αντιμετώπιση του ζητήματος.

Είναι προφανές ότι το Κράτος θα στηρίξει τις ΔΕΥΑ της χώρας και το χρέος θα αποπληρωθεί σταδιακά ή με γενναία επιχορήγηση από το Κράτος.

Η προσπάθεια του Δήμου Ελασσόνας όμως συνεχίζεται και ο στόχος της ενεργειακής αυτονομίας θα επιτευχθεί σε κάθε περίπτωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ