Σε σοβαρές καταγγελίες προχώρησε το πρωί της Δευτέρας ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και υποψήφιος περιφερειάρχης, κάνοντας λόγο για «εγκληματική αμέλεια».
Στο έργο προϋπολογισμού 143 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε ο Ιανός αναφέρθηκε ο Δημήτρης Κουρέτας, καθηγητής Τμ. Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας μιλώντας στο Mega.
Όπως σημειώσε, επικαλούμενος σχετικό ρεπορτάζ της Καθημερινής, τρία χρόνια μετά δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, με τον ίδιο τον περιφερειάρχη να επικαλείται την γραφειοκρατία, σημειώνοντας πως «τα δημόσια έργα είναι μια διαρκής μάχη δυσκολιών».
Την ίδια ώρα, ο Δημήτρης Κουρέτας τονίζει πως ενώ υπήρχαν ενδείξεις της καταστροφής που θα ακολουθούσε, ο Κώστας Αγοραστός δήλωνε περιχαρής πώς όλα θα πήγαιναν καλά:
«Την προηγούμενη Κυριακή, δηλαδή μια ημέρα πριν αρχίσει (σ.σ. η κακοκαιρία), είχα κληθεί, ως υποψήφιος, στη γιορτή του χαλβά στα Φάρσαλα. Δεν πήγα γιατί εκείνη την ώρα με κάλεσε στο σπίτι του ένας συνάδελφος και μου εξήγησε τι ακριβώς θα γίνει.
Γύρισα στο σπίτι μου και πραγματικά ήμουν συγκλονισμένος για το τι θα συμβεί την επόμενη ημέρα. Το επόμενο πρωί βλέπω στο ίντερνετ ότι ο κ. Αγοραστός δήλωνε χαρούμενος στη γιορτή του χαλβά ότι μην ανησυχείτε, η Θεσσαλία είναι προστατευμένη και δε θα γίνει απολύτως τίποτα.
Τα χωριά θα πλημμύριζαν το αργότερα σε 24 ώρες: Γιατί δεν δόθηκε εγκαίρως εντολή εκκένωσης
«Ο Ενιπέας, σύμφωνα με το σενάριο του “Ιανού”, καθώς κατεβαίνει, περνάει από τα Φάρσαλα, πηγαίνει στην Καρδίτσα, περνάει από Τρίκαλα και χύνεται στον Πηνειό. Σύμφωνα με το σενάριο του “Ιανού”, το νερό στα Φάρσαλα πλημμύρισε τα χωριά την Τετάρτη. Σύμφωνα με το σενάριο που είχε η Πολιτική Προστασία της περιφέρειας, τα χωριά της Καρδίτσας θα πλημμύριζαν το αργότερο σε 24 ώρες. Επομένως, θα έπρεπε κάποιος που έχει την Πολιτική Προστασία, την Τετάρτη το μεσημέρι να κάνει εκκένωση όλων των χωριών.
»Ξέρετε τι ώρα μπήκαν, χωρίς καμία ενημέρωση, τα νερά στα σπίτια των ανθρώπων και πνίγηκαν; Στις 03.30 η ώρα το πρωί Τετάρτη προς Πέμπτη. Αυτό λέγεται εγκληματική αμέλεια».
Ο Δημήτρης Κουρέτας έκανε, παράλληλα, λόγο για ολική καταστροφή στις πλημμυρισμένες περιοχές:
«Πήγα εχθές το πρωί, και συγκλονίστηκα, στη φάρμα του Γιώργου Διδάγγελου, η οποία είναι η μεγαλύτερη φάρμα χοιρινών στον Κοσκινά του Παλαμά. Εκεί πνίγηκαν 6.500 γουρουνάκια. Αν κανείς είχε, 12 ώρες νωρίτερα, που είχε τη δυνατότητα και σχέδιο, να ειδοποιήσει και τους ανθρώπους και τις φάρμες, οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούσαν να έχουν φτιάξει κάποιο σχέδιο για να μπορέσουν να σώσουν και τις ζωές τους και τα ζώα τους».
«Είχε εμμονή να μην δημιουργηθούν αυτά τα φράγματα»
Αναφερόμενος στα αντιπλημμυρικά έργα της περιφέρειας Θεσσαλίας, τόνισε:
«Τα έργα αυτά τα αντιπλημμυρικά τα βασικά πριν τον “Ιανό”, είναι ένα φράγμα, εγώ είμαι περιφερειακός σύμβουλος από το 2010, από τότε που ανέλαβε ο κ. Αγοραστός και έχω παρακολουθήσει όλα τα έργα, το φράγμα της Σκοπιάς, που είναι το μεγαλύτερο πάνω από τα Φάρσαλα και το οποίο συγκρατεί περίπου 100.000.000 κυβικά. Από το 2010 ήταν να γίνει, αρνούνταν πεισματικά να το κάνει και το ενέταξε ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2022 με το ζόρι. Είχε μια εμμονή να μη δημιουργηθούν αυτά τα φράγματα, δεν ξέρω γιατί, θα πρέπει να τον ρωτήσετε».
Όπως επισημαίνει, «αν είχαν γίνει σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα, σε κάποιους ποταμούς κάποια αναχώματα», η κατάσταση θα ήταν σαφώς καλύτερη.
«Το νερό που έπεσε ήταν πολύ αλλά είχαμε γνώση από τον ‘Ιανό’ από τον οποίο δε διδαχθήκαμε απολύτως τίποτα», κατέληξε.