ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ: ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΑΘΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου υποψήφιοι και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Τυρνάβου πραγματοποίησαν επισκέψεις σε σχολικές μονάδες της πόλης εν όψει του ανοίγματος των σχολείων την ερχόμενη Δευτέρα.

Από τις συζητήσεις που έγιναν με τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους των σχολείων αναδείχθηκε ένα πλήθος από προβλήματα και παθογένειες που βιώνουν καθημερινά δάσκαλοι, μαθητές και γονείς.

Πιο συγκεκριμένα η πλειοψηφία των σχολείων που επισκεφθήκαμε αντιμετωπίζει ζητήματα με τις κτιριακές υποδομές, οροφές που βάζουν νερό με την πρώτη βροχή, μαθητές στοιβάζονται σε κοντέινερς, και αίθουσες χωρίζονται στην μέση για να στεγάζονται νέα τμήματα, ακατάλληλες και ανεπαρκείς τουαλέτες, ανυπαρξία κλειστών γυμναστηρίων και χώρων για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων των μαθητών, σαθρά κάγκελα και αυλόπορτες που χρειάζονται άμεση αντικατάσταση προκειμένου να προλάβουμε πιθανό ατύχημα, προαύλιοι χώροι εντελώς άδειοι, χωρίς σκέπαστρα και ακατάλληλοι για παιχνίδι.

Από τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν ήταν η ελλιπής χρηματοδότηση. Όχι μόνο είναι πολύ περιορισμένα τα κονδύλια των Σχολικών Επιτροπών, αλλά καλούνται από αυτά να καλύψουν όλα τα λειτουργικά τους έξοδα όπως αναλώσιμα, θέρμανση, τηλεπικοινωνίες, επισκευές και άλλα.

Σε όλα σχεδόν τα σχολεία το προσωπικό καθαριότητας δεν επαρκεί σε σχέση με τις ανάγκες των σχολείων για την καθαριότητα και την υγιεινή. Γιατί οι μόνιμες καθαρίστριες είναι λιγοστές ενώ από τις 30 καθαρίστριες που προσλήφθηκαν οι 15 είναι με σύμβαση ορισμένου χρόνου και οι υπόλοιπες 15 εργαζόμενες είναι με μειωμένο ωράριο. Οι δε εργαζόμενες ορισμένου χρόνου μοιράζονται το ωράριό τους σε δύο σχολεία.

Εντύπωση προκαλεί η απουσία κάθε ανισεισμικού ελέγχου στα περισσότερα σχολικά κτίρια σε μια περιοχή που δοκιμάστηκε από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό του Μάρτη του 2021και τα περισσότερα σχολεία είναι χτισμένα πριν τη δεκαετία του 1970. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης απέδειξε ότι ένα σχολικό κτίριο μπορεί να παραδοθεί ολοκληρωμένο και σύγχρονο σε τρεις μήνες όπως συνέβη με το δημοτικό σχολείο Δαμασίου.

Το δημοτικό σχολείο Πλατανουλίων όμως περίμενε δύο χρόνια τη ΔΕΗ Α. Ε. να αναλάβει την επανακατασκευή του. Ντροπή και αίσχος σε κάθε δημοτική αρχή να περιμένει τους ιδιώτες χορηγούς για το κτίσιμο σχολικών κτιρίων και να μη διεκδικεί την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος. Με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας στο 21ο αιώνα και με την άμεση χρηματοδότηση από το κράτος θα είχαμε καινούρια σύγχρονα σχολεία. Όμως όταν οι δημοτικές αρχές είναι υπηρέτες των εκάστοτε κυβερνητικών επιλογών να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι ανάγκες των μαθητών είναι τελευταίες σε προτεραιότητα.

Επιπλέον δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις όπου καταγγέλθηκε η πλήρης απροθυμία της παρούσας δημοτικής αρχής να βοηθήσει στην επίλυση λειτουργικών προβλημάτων που είναι στην ευθύνη της, από τα πιο μικρά, όπως ηλεκτρολογικές επισκευές, μέχρι μεγαλύτερα και σημαντικότερα, όπως η εκπόνηση μελετών προκειμένου να εγκριθεί η ένταξη σχολείων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα Αναβάθμισης.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει την στάση της παρούσας δημοτικής αρχής και κάθε δημοτικής αρχής που ολιγωρούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των σχολείων, να παρεμβαίνουν για την αντιμετώπιση των καθημερινών αλλά και των χρόνιων προβλημάτων, να παλεύουν και να διεκδικούν με γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των μαθητών του λαϊκών οικογενειών. Θεωρούμε ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν συνειδητή πολιτική στάση και όχι μία απλή ανεπάρκεια.

Είναι σε πλήρη ευθυγράμμιση με την κυβερνητική πολιτική που θέλει τα σχολεία ταξικά, αξιολογημένα, στην υπηρεσία του κεφαλαίου, «ευέλικτα» και αυτοχρηματοδοτούμενα, με τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς σε μία διαρκή αναζήτηση χορηγών και πόρων.

Η Λαϊκή Συσπείρωση, μαζί με τους φορείς και τον λαό του Τυρνάβου, όλα αυτά τα χρόνια αγωνίζεται για αξιοπρεπή και ασφαλή σχολεία για τα παιδιά μας. Απαιτούμε να μας γνωστοποιηθούν άμεσα όλα τα πιστοποιητικά ασφαλούς λειτουργίας των σχολικών μονάδων και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια. Διεκδικούμε την διασφάλιση της επαρκούς καθαριότητας στα σχολεία , την ασφαλή μετακίνηση μαθητών όπου καταγράφεται αυτή ως ανάγκη, την αποσυμφόρηση κάποιων σχολικών μονάδων , τον έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων , της πυρασφάλειας , τον ετήσιο αντισεισμικό έλεγχο, την διασφάλιση των υποστηρικτικών δομών στα σχολεία όπως είναι τα εργαστήρια , τα γυμναστήρια, το αναγκαίο παιδαγωγικό υλικό για τα νηπιαγωγεία.

Στον 21ο αιώνα με την πλήρη χρηματοδότηση της παιδείας αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό και με σχεδιασμό που θα βασίζεται στα τελευταία επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας και στη δημιουργία ολόπλευρων προσωπικοτήτων είναι δυνατή η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολλών μαθητών να αποκτήσουν την πραγματική ολόπλευρη γνώση σε καινούρια και σύγχρονα σχολεία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ