ΓΡΑΦΟΥΝ οι Ν. Κακαγιάννης συνταξιούχος εκπαιδευτικός και Δ. Παπαδόπουλος μέλος του δ.σ. της ΕΛΜΕ Λάρισας, που επιχείρησαν μια πρώτη καταγραφή της κατάστασης στον θεσσαλικό κάμπο
Αρχικά θέλουμε να εκφράσουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια σε όλους τους συμπολίτες μας που θρηνούν τους δικούς τους ανθρώπους και να εκφράσουμε τη συμπαράσταση σε όλους τους πληγέντες. Βρισκόμαστε μπροστά σε μια τρομακτική καταστροφή για το λαό της Θεσσαλίας με ανυπολόγιστες ζημιές για πολλά χρόνια. Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η καταστροφή αυτή δεν «έπεσε» από τον ουρανό ,αλλά αποτελεί αποτέλεσμα από τη μια της ανυπαρξίας ή εγκατάλειψης ,όπου υπήρχαν, έργων υποδομής και από την άλλη της συνειδητής πλήρους αποδιοργάνωσης των κρατικών δομών.
Η κατάσταση
Ξεσπιτωμένες βρίσκονται εκατοντάδες οικογένειες στη Φαρκαδόνα , τον Παλαμά ,στο Βλοχό, στις εργατικές κατοικίες της Γιάννουλης κλπ. Από 21 πλημμυρόπληκτα χωριά στη Θεσσαλία, υπάρχουν 7 ( Πηνειάδα, Κεραμίδι, Βλοχός, Μεταμόρφωση, Μάραθος, Κόρδα και Κοσκινάς) τα οποία μέχρι χθες δεν είχαν ακόμα οδική πρόσβαση, καθώς δεν είχε υποχωρήσει η στάθμη των υδάτων.
Αρκετές γέφυρες (μικρές και μεγάλες) σε όλο το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας έχουν καταστραφεί ενώ δεκάδες δρόμοι έχουν υποχωρήσει κάνοντας αδύνατη τη μετακίνηση των κατοίκων.
Και το μεγαλύτερο από όλα τα προβλήματα, οι επιβεβλημένες με-τακινήσεις των αιμοκαθαιρόμενων στα νοσοκομεία , τα προγραμματισμένα ραντεβού ασθενών, τα απρόοπτα περιστατικά υγείας .
Στο Δήμο Πλαστήρα υπάρχουν σοβαρές κατολισθήσεις με αποτέλεσμα 40 σπίτια στο Μαυροβούνι να έχουν ραγίσει και 15 να είναι ακατοίκητα.
Η γέφυρα που συνδέει το Μουζάκι με τη θέση Τύμπανος που πρόσφατα τοποθετήθηκαν ανεμογεννήτριες καταστράφηκε γιατί η κατασκευάστρια εταιρία προκειμένου να την ενισχύσει για να αντέξει στο βάρος κατά την διέλευση των οχημάτων , τοποθέτησε υποστυλώματα τα οποία δεν φρόντισε να αφαιρέσει και το ρέμα μπάζωσε και εμποδίστηκε η ροή με αποτέλεσμα να καταστραφεί η γέφυρα.
Τεράστιες είναι και οι ζημιές στη σιδηροδρομική σύνδεση της Αθήνας με τη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα οι ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και ύδρευσης, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη τη ζωή για χιλιάδες ανθρώπους.
Πολλές περιοχές της Θεσσαλίας είναι αποκομμένες από τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές, ενώ κομμένη είναι και η Εθνική οδός από Λάρισα προς Θεσσαλονίκη.
Ανυπολόγιστες οι ζημιές στην πρωτογενή παραγωγή
Οι αγρότες σε απόγνωση. Κατεστραμμένος γεωργικός εξοπλισμός, και καλ¬λιέργειες , ελπίδα πια καμία για τη φετινή παραγωγή, ίσως και για τις επόμενες . Εκατομμύρια στρέμματα πλημμύρησαν θάβοντας κάτω από το νερό φυτείες βαμβακιού, καλαμποκιού , ροδάκινων, αμυγδάλων ,λαχανικών , αποθήκες γεμάτες με σιτηρά ,καθώς και άλλες παραγωγές έτοιμες για συγκομιδή.
Η καταστροφή για τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς και της Ζαγοράς είναι τεράστια καθώς η κακοκαιρία χτύπησε την εποχή της συγκομιδής. Οι παραγωγοί θέτουν ευθέως ζήτημα επιβίωσης ζητώντας να κινητοποιηθεί κάθε διαθέσιμος μηχανισμός αποκατάστασης του κεντρικού και αγροτικού δικτύου, προκειμένου να συγκεντρωθούν και να διακινηθούν όσα προϊόντα σώθηκαν από το μένος της κακοκαιρίας Daniel. Στην πλημμυρισμένη περιοχή του Δέλτα Πηνειού, δεν μπορεί να γίνει η συγκομιδή των ακτινιδίων λόγω των πλημμυρικών φαινομένων.
Υπάρχει καρπόπτωση των φρούτων που ήταν για συγκομιδή και το σάπισμα , όσων έμειναν πάνω στα δέντρα. Επίσης η παρατεταμένη παραμονή των υδάτων στα αγροτεμάχια θα φέρει το σάπισμα των δέντρων και των ετήσιων καλλιεργειών με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή για τους παραγωγούς. Τέλος κανείς δεν γνωρίζει τι έχει αποθέσει μέσα στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις η τεράστια ποσότητα του νερού και κατά πόσο και με ποιο τρόπο αυτά θα μπορέσουν να απομακρυνθούν.
Τεράστια η καταστροφή στο ζωικό κεφάλαιο
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα 14/9 οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:
– 61.786 αιγοπρόβατα
– 19.355 χοίροι
– 5.306 βοοειδή
– 123.810 πτηνά
– 44.000 μελισσοσμήνη
ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΙΣΥΛΛΕΓΕΙ 37.883 ΝΕΚΡΑ ΖΩΑ ΚΑΙ 25.400 ΝΕΚΡΑ ΠΤΗΝΑ.
Στα Τρίκαλα το εργοστάσιο γαλακτοβιομηχανίας της ΤΥΡΑΣ έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, Τα αντίστοιχο της LA Farm ,του Διβάνη , η γαλακτοβιομηχανία Όμηρος δέχτηκαν σοβαρά πλήγματα . Το εργοστάσιο Όλυμπος, στη Βιομηχανική Περιοχή της Λάρισας δεν λειτουργεί αφού μέχρι και χθες δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση .
Μεγάλο είναι το πλήγμα που δέχθηκαν δύο μεγάλες επιχειρήσεις επεξεργασίας, τυποποίησης και εξαγωγής τροφίμων που λειτουργούν στη Λάρισα, η Intercomm Foods και η Del Monte που είναι από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας. Ανάλογα προβλήματα, έχουν και άλλες βιομηχανικές μονάδες, όπως η Exalco Ομίλου Βιοκαρπέτ.
Σε κάποιους τομείς δε οι καλλιέργειες ήταν κρίσιμες για την εφοδιαστική αλυσίδα, όπως πχ το σκληρό σιτάρι το οποίο προμηθεύονταν οι μεγάλες εταιρείες ζυμαρικών όπως η <<Μέλισσα>> όπου το θέμα της πρώτης ύλης είναι αυτό που «καίει .
Σοβαρό πρόβλημα είναι η συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων καθώς υπάρχει μεγάλη δυσκολία στην προσέγγιση των κτηνοτροφικών μονάδων.
Και σαν να μην έφταναν οι καταστροφές, οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών βρέθηκαν αποκομμένοι από την Λάρισα και η τροφοδοσία ουσιαστικά είναι ανύπαρκτη. Τα πρατήρια υγρών καυσίμων ξέμειναν από πε-τρέλαιο κίνησης, άλλο ένα σοβαρότατο πρόβλημα για τους αγρότες και τα γεωργικά τους μηχανήματα και αυτοκίνητα, τώρα μέσα στην περίοδο της συγκομιδής .
Παράλια Λάρισας και Μαγνησίας
Τεράστιες είναι οι καταστροφές στα παράλια της Λάρισας και Μαγνησίας με δεκάδες μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να βρίσκονται σε κατάσταση απόλυτης καταστροφής των εγκαταστάσεων τους ενώ το οδικό δίκτυο και οι υπόλοιπες υποδομές εγκαταλελειμμένες από χρόνια δέχτηκαν τελειωτικό χτύπημα.
Πνιγμένες παραμένουν συνοικίες της Λάρισας
Αν και η στάθμη του Πηνειού ποταμού έπεσε σε πολλές συνοικίες της Λάρισας, τα νερά και οι λάσπες παραμένουν. Πρόκειται για τις συνοικίες του Αγίου Θωμά, της Νέας Σμύρνης και της περιοχής γύρω από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), οι εργατικές κατοικίες Γιάννουλης, όπου για 6η μέρα παρέμενε αποκλεισμένη από την υπόλοιπη Λάρισα.
Μέχρι και χθες παρέμενε αποκομμένος από τη Λάρισα ο δήμος Τεμπών, καθώς εξακολουθεί να είναι κλειστό το οδικό δίκτυο, ενώ υπάρχει διακοπή της υδροδότησης στους οικισμούς της Γυρτώνης και της Ιτέας.
Χωρίς νερό παρέμενε και χτες, για 8η συνεχόμενη μέρα, ολόκληρο το πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, ενώ συγχρόνως δεκάδες είναι τα χωριά του Πηλίου που στερούνται για πολλοστή μέρα το ηλεκτρικό ρεύμα και το νερό και δεν έχουν οδική σύνδεση με τον υπόλοιπο κόσμο.
Εκπαίδευση
Μεγάλο είναι το πλήγμα και στις σχολικές υποδομές της Θεσσαλίας με χιλιάδες μαθητές να βρίσκονται αντιμέτωποι, με τις συνέπειες της πολιτικής που αφήνει αθωράκιστο τον λαό.
Ο υπουργός Παιδείας, κ. Πιερρακάκης, δήλωσε ότι κάποια σχολεία «μπορεί να μην μπορέσουν να ανοίξουν για μήνες και σημείωσε πως εξετάζεται και η λύση να πάνε τα παιδιά σε όμορα σχολεία ( ευκαιρία βρήκαν για κλείσιμο σχολικών μονάδων ).
Τα σχολικά βιβλία που βρίσκονταν σε αποθήκες και βράχηκαν, έχουν καταστραφεί και πρέπει να αντικατασταθούν. Δεκάδες σχολικά κτίρια πλημμύρησαν και είναι αδύνατη η λειτουργία τους χωρίς καθαρισμό, απολύμανση και σοβαρό στατικό έλεγχο. Ο εξοπλισμός των παραπάνω σχολείων έχει αχρηστευτεί και η αντικατάσταση του θα απαιτήσει χρόνο και χρήμα όπως και όλα τα παραπάνω.
-Πλήρως κατεστραμμένο είναι το σχολικό συγκρότημα του 1ου, του 4ου ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας και του 1ου Δημόσιου ΙΕΚ Βόλου.
– 11 σχολεία μέχρι τώρα στην Καρδίτσα αδυνατούν να λειτουργήσουν
– 6 σχολεία στη Λάρισα επίσης έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.
– 4 σχολεία στα Τρίκαλα στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας επίσης.
Οι συνθήκες αυτές οδήγησαν στην παράταση κατά μια εβδομάδα του ανοίγματος των σχολείων σε όλη τη Θεσσαλία και ακόμη δεν υπάρχει επίσημη δήλωση για το αν θα ανοίξουν την ερχόμενη εβδομάδα τα σχολεία και πως. Ταυτόχρονα χιλιάδες μαθητές στην περιοχή αγωνίζονται μαζί με τους γονείς τους για να καθαρίσουν και να ξαναστήσουν το σπιτικό τους και ζουν σε συνθήκες προσφυγιάς, θυμίζοντας εικόνες μικρασιατικής καταστροφής.
Καμιά καταγραφή των προσφύγων – μεταναστών. Πόσοι χάθηκαν και πόσοι αγνοούνται !
Σοβαρή πλευρά της τραγωδίας στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία είναι η τύχη των μεταναστών και προσφύγων εργατών γης, που δουλεύουν στα χωράφια και την κτηνοτροφία και βρέθηκαν αντιμέτωποι με την καταστροφή. Κανένα μέσο και καμία κρατική αρχή δεν μιλάει γι’ αυτούς, εάν έχει γίνει η σχετική καταγραφή, εάν αγνοούνται, εάν αναζητούνται, πώς προστατεύονται όσοι διασώθηκαν.
Αντίθετα η απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ για εκκένωση της δομής προσφύγων στο πλημμυρισμένο Κουτσόχερο , προκειμένου να φιλοξενηθούν πλημμυροπαθείς είναι απαράδεκτη.
Χωρίς καμία προετοιμασία και ενημέρωση γίνεται η εκκένωση του Καμπ , προκειμένου να στεγάσει τους πλημμυροπαθείς χωρίς να υπάρχει σχέδιο για το πού θα μεταφερθούν οι 900 φιλοξενούμενοι, αφού οι δομές φιλοξενίας της χώρας είναι ήδη υπερπλήρεις και σε άθλια κατάσταση.
Η κίνηση αυτή έχει μια πιο ουσιαστική στόχευση. Να μεταφέρει την οργή και αγανάκτηση από τους υπαίτιους, στους αδύναμους.
Λύσεις προφανώς υπάρχουν. Να λάβει άμεσα μέτρα για τη στέγαση των πληγέντων σε ξενοδοχεία, καταλύματα, διαμερίσματα κ.λπ. για όσο χρειαστεί, με κάλυψη των χρημάτων από το κράτος. Να εξασφαλισθεί η πλήρης διατροφή και υγειονομική περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειάζονται. για να μείνουν οι πλημμυροπαθείς. Ξενοδοχεία, άδεια σπίτια, επιδότηση ενοικίου.
Πίσω από υποδείξεις για «ατομική ευθύνη» κρύβουν την κρατική «γύμνια»
Οι πληγέντες συνεχίζουν να δίνουν αγώνα για να ορθοποδήσουν, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη από το κράτος
Οι πληγέντες βρίσκονται αντιμέτωποι με το εχθρικό κράτος, που αφού τους έπνιξε τώρα δεν τους διαθέτει τα αναγκαία μέσα για να απομακρύνουν τα νεκρά ζώα και αναγκάζονται να το κάνουν οι ίδιοι, με κίνδυνο της ζωής τους. Το ίδιο κινδυνεύουν και όσοι μέσα στα λασπόνερα προσπαθούν με τα λιγοστά εφόδια να ταΐσουν όσα ζώα τους έχουν απομείνει. Η ατομική ευθύνη στο μεγαλείο της.
Επισημαίνουμε ότι η Θεσσαλία «χτυπήθηκε» και πριν τρία χρόνια από την κακοκαιρία «Ιανός», αλλά και το 2022 από την κακοκαιρία «Διομήδης». Οι πολίτες είδαν και τότε τις σοδειές τους, τις αγροτικές και κτηνοτροφικές τους εγκαταστάσεις, αλλά και τα σπίτια τους που χτίστηκαν με τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής, να πνίγονται στα λασπόνερα.
Μετά τις προηγούμενες καταστροφές, στη Θεσσαλία δεν έχουν υλοποιηθεί τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα με αποτέλεσμα η περιφέρεια να παραμένει στο έλεος των καιρικών συνθηκών.
Ο Μητσοτάκης έταξε για μια ακόμη φορά αποζημιώσεις, σαν αυτές που είχε υποσχεθεί πριν δύο χρόνια και οι περισσότεροι πολίτες τις περιμένουν ακόμα!
Ποιος ευθύνεται που τα αντιπλημμυρικά έργα απουσίαζαν, ο μηχανισμός της περιφέρειας ήταν ανύπαρκτος, ο κρατικός μηχανισμός απροετοίμαστος;
Προφανώς ξέρουμε όλοι ποιος είναι υπαίτιος της νέας ελληνικής τραγωδίας για την κυβέρνηση … η κλιματική αλλαγή !!
Η χώρα καταστρέφεται αλλά ποτέ δεν ευθύνεται η κυβέρνηση, ποτέ δεν ευθύνεται το επιτελικό κράτος αλλά η κλιματική αλλαγή και όλοι οι άλλοι…
Η Ελλάδα καταστράφηκε από τις πυρκαγιές καθώς δάση μεγάλης οικολογικής αξίας καταστράφηκαν. Μας είπαν πάλι ότι ευθύνεται η κλιματική αλλαγή .
Οταν συγκρούστηκαν τα τρένα και θρηνήσαμε νεκρούς στα Τέμπη ευθυνόταν ο σταθμάρχης… ο εύκολος στόχος αλλά αποδείχθηκε ότι η Ελλάδα απλά παραμένει τριτοκοσμική στην διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου.
Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα η Ελλάδα δέχθηκε ισχυρά σοκ. Η κυβέρνηση αποποιήθηκε τις ευθύνες της και αναζήτησε διέξοδο στην κλιματική αλλαγή, στην ατομική ευθύνη …στο κακό το ριζικό μας. Προσπαθεί να δικαιολογήσει την εσκεμμένη της ανικανότητά για κάθε τι που αφορά την προστασία του λαού , ενώ την ίδια ώρα επιδεικνύει εξαιρετική ικανότητα στην χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων και στην καταστολή κάθε διαμαρτυρίας.
Η κλιματική αλλαγή ούτε προέκυψε ξαφνικά, ούτε ήταν κάτι άγνωστο , αποτελεί παράπλευρη απώλεια της άναρχης και καταστροφικής «ανάπτυξης» που έχει επιβάλλει το κεφάλαιο παντού. Η κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στα αναγκαία μέτρα για την προστασία της χώρας και του λαού. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέδειξε μέσα σε 4,5 χρόνια ότι δεν έχει σκοπό να εγγυηθεί ούτε τα βασικά για την επιβίωση του λαού.
Ο πνιγμός ζώων, που είναι χιλιάδες και σε πολλά σημεία, τα λιμνάζοντα μολυσμένα νερά, η μόλυνση όμβριων υδάτων, τα ποτάμια που έγιναν λίμνες, τα έλη που δημιουργήθηκαν, η ύπαρξη κουνουπιών στην περιοχή και η άνοδος της θερμοκρασίας και της υγρασίας δημιουργούν μια αφόρητη κατάσταση, με ανυπολόγιστες συνέπειες στην υγεία των κατοίκων της περιοχής. Πρόκειται για υγειονομικές βόμβες έτοιμες να εκραγούν τις επόμενες μέρες.
Ήδη, αρκετοί συμπολίτες μας έχουν διαγνωστεί με γαστρεντερίτιδα και με λοίμωξη του αναπνευστικού,.
Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για τη δημόσια υγεία.
Τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας, έχουν θέσει εκτός λειτουργίας όλους τους βιολογικούς καθαρισμούς των δήμων που έχουν πληγεί. Τα εισερχόμενα λύματα, καταλήγουν από το αποχετευτικό δίκτυο μαζί με τα πλημμυρικά νερά στον Πηνειό. Τα λιμνάζοντα νερά που έχουν έρθει σε επαφή με αποχέτευση και αστικά λύματα είναι «δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά» επισημαίνει ο καθηγητής Μαγιορκίνης. « Πιθανόν, πρόσθεσε, να έχουν χημικά μέσα τους, πετρελαιοειδή, εντομοκτόνα και γεωργικά φάρμακα και λιπάσματα. Είναι λοιπόν δυνητικά επικίνδυνα και μολυσματικά. Ασθένειες που θα παρουσιαστούν είναι : γαστρεντερίτιδα, υπάρχει πιθανότητα για ηπατίτιδα Α και Ε, ενώ επειδή μπορεί να έχουν παρασυρθεί και τρωκτικά υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης λεπτοσπείρωσης » .
Η απάτη της «καλής» ΕΕ πνίγηκε στα λασπόνερα της Θεσσαλίας
«Οδηγίες χρήσης» που οδηγούν στα εγκλήματα
«Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να βασίζουν τις αξιολογήσεις, τους χάρτες και τα σχέδια σε κατάλληλες βέλτιστες πρακτικές και βέλτιστες διαθέσιμες τεχνολογίες, που δεν συνεπάγονται υπερβολικό κόστος στον τομέα της διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας»
Η Οδηγία αυτή της ΕΕ αποτελεί τον οδηγό για την πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, με αποτέλεσμα να μείνει η χώρα ανοχύρωτη στις δεκάδες πλημμύρες Η Οδηγία προωθεί την επικίνδυνη αντίληψη κόστους – οφέλους. Κυβέρνηση και Ε. Ε. είναι, μαζί βασικοί υπεύθυνοι για το έγκλημα που συντελέστηκε στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, αφού συστηματικά απορρίπτουν ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία.
Σε ό,τι αφορά επιπλέον ποσά, η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε καθαρό ότι ορθώνονται ξανά οι γνωστοί «κόφτες», όροι και προϋποθέσεις, που μόνο την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων δεν εγγυώνται, πόσο μάλλον τον ολοκληρωμένο αντιπλημμυρικό σχεδιασμό.
Και ο Μητσοτάκης τόνισε πως «είναι σημαντικό να είναι γνωστό ότι μέρος της υποστήριξης που θα λάβουν τις επόμενες εβδομάδες θα περιλαμβάνει και ευρωπαϊκά χρήματα», για να «ξεπλύνει » την ΕΕ και την πολιτική της που οδηγεί στα εγκλήματα σε βάρος των λαών, ενόψει και ευρωεκλογών.
Στον Αγώνα για επιβίωσης μόνη ελπίδα η αλληλεγγύη και η διεκδίκηση
Η οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για άμεσα μέτρα αποκατάστασης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης σωματείων, αγροτικών συλλόγων, μαζικών φορέων, από την πρώτη στιγμή της τραγωδίας στη Θεσσαλία.
Δυναμώνει η πολύμορφη προσφορά του λαού . Σε κλίμα συγκίνησης καταφθάνουν τα πολύτιμα φορτία με είδη πρώτης ανάγκης.
Γίνονται συνελεύσεις σε συνοικίες ,δημιουργούνται επιτροπές αγώνα και στέκια αλληλεγγύης για να διαχειριστούν τα υλικά που συγκεντρώνονται από πολίτες , σωματεία και φορείς και ταυτόχρονα συγκροτούνται επιτροπές αγώνα όπως στις συνοικίες Άγιος Θωμάς και Νέα Σμύρνη στη Λάρισα και της περιοχής του «Παλέρμο» και της συνοικίας των Καροπλεσίτικων, στην Καρδίτσα και αλλού.
Διεκδικούν εδώ και τώρα 100% αποζημιώσεις και άμεση ανακούφιση όλων των πληγέντων, απαιτώντας αποφασιστική στήριξη για να ξαναχτίσουν τη ζωή τους από την αρχή σε ασφαλή σπίτια, μαγαζιά, καλλιέργειες, γειτονιές, πόλεις και χωριά.
Θέτουν επιτακτικά και διεκδικούν έργα αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής, αντιπυρικής θωράκισης.
Κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης μέτρων αποκατάστασης και αποζημιώσεων στο 100% απευθύνουν Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.
Παράλληλα, τονίζουν ότι «δεν θα δεχθούμε ως κανονικότητα να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το φθινόπωρο, να εγκλωβιζόμαστε με το πρώτο χιόνι, να θεωρούνται οι ζωές αναλώσιμες και κόστος».
Απαντώντας στους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί «πρωτόγνωρων φαινομένων» κ.λπ., σημειώνουν ότι «δεν φταίει η κλιματική αλλαγή ή η μεγάλη ποσότητα νερού μόνο, όταν χρόνια τώρα δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και υποδομών. Όπως το φράγμα της Σκοπιάς στα Φάρσαλα, Μουζακίου και Πύλης, ο καθαρισμός ποταμών, ρεμάτων κ.λπ., υποδομών και έργων στην ύπαιθρο».
Αναδεικνύουν ότι θα μπορούσαν να περιορίσουν δραστικά τις συνέπειες από τις πλημμύρες, όπως συμβαίνει με το φράγμα Σμοκόβου που περιορίζει την ένταση και καταστροφή στις Σοφάδες και τα γύρω χωριά.
Τώρα είναι η ώρα !
Η ευθύνη για να είναι αποτελεσματικοί οι αγώνες που θα ξεσπάσουν πέφτει, όπως πάντα στις ιστορικά κρίσιμες στιγμές, στην Αριστερά, την Κομμουνιστική και ριζοσπαστική, την κοινοβουλευτική και την εξωκοινοβουλευτική, στις λαϊκές οργανώσεις και πολιτικές συλλογικότητες στους δημοκρατικούς πολίτες κάθε απόχρωσης , στη νεολαία .
Η έλλειψη ενωμένης λαϊκής απάντησης στη φοβερή επίθεση που δέχεται ο λαός είναι περισσότερο από φανερή.
Τα κόμματα, οι οργανώσεις και οι συλλογικότητες της αριστεράς αντί να βγάζουν ωραία ψηφίσματα καταγγελίας που δεν τα διαβάζει πλέον κανένας, αντί να κάνουν κινήσεις marketing για να φωτογραφηθούν, αντί να οργανώνουν μοναχικές πορείες διαμαρτυρίας, έχουν μία και μόνο υποχρέωση:
Να βοηθήσουν να οργανωθούν τοπικές λαϊκές συλλογικότητες αλληλεγγύης-αντίστασης-διεκδίκησης και ανατροπής της ζοφερής πραγματικότητας, της βαρβαρότητας που επικρατεί . Έτσι μόνο ο λαός θα αποκτήσει κοινωνική συνείδηση και αυτοπεποίθηση. Έτσι θα δει αποτελέσματα και θα αναθαρρήσει.
Αν αυτό δεν το καταλάβουν, ο λαός θα τους αγνοήσει, θα τους ξεπεράσει και θα ακολουθήσει άλλους δρόμους. Η Ευρώπη έχει πολλά τέτοια παραδείγματα.