ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ (RUBI) ΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΜΕ ERASMUS+

Με την τελευταία κινητικότητα που πραγματοποιήθηκε 8-11 Μαΐου 2023 έπεσε η αυλαία για το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ KA229 με τίτλο: «Δημιουργική μάθηση, επιχειρηματικότητα και τεχνολογία στην υπηρεσία εκείνων που τη χρειάζονται περισσότερο»(„Creativity learning, entrepreneurship, and technology at the service of those who need it most”), το οποίο υλοποίησε το 2o Γυμνασίου Τυρνάβου κατά τα σχολικά έτη 2020-2023.

Η ομάδα Erasmus επισκέφθηκε το σχολείο Colegio Balmes, S.L., Rubí, της Ισπανίας συμμετέχοντας με 4 ακόμη Ευρωπαϊκά σχολεία του προγράμματος από την Πολωνία, την Κροατία, την Πορτογαλία και την Ιταλία σε κοινές δημιουργικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για την τελευταία κινητικότητα C6 του σχεδίου αυτού με κωδικό 2020-1-ES01-KA229-082726_4 που ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη του 2020 και (με την παράταση που δόθηκε λόγω Covid-19) ολοκληρώθηκε τέλη Αυγούστου 2023. Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος ήταν η δημιουργία υλικών και διδακτικών παιχνιδιών με τη χρήση του τρισδιάστατου εκτυπωτή(3d-printer) και άλλων μεθόδων, η απόκτηση γνώσεων για την επιχειρηματικότητα και η φιλανθρωπία.

Στην 6η κινητικότητα του συγκεκριμένου προγράμματος συμμετείχαν η κ. Μαγαλιού Ελένη (συντονίστρια του προγράμματος), ο Διευθυντής του σχολείου κ. Πορτέσης Νικόλαος, (μέλος της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος) και οι μαθητές της Γ Γυμνασίου Αργυρίου Νικολέτα, Γουνιτσιώτου Χρυσάνθη, Ευαγγελοπούλου Ευφροσύνη, Ζερβού Βασιλική, και της Β τάξης Αγραφιώτη Θεοφανία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι μαθητές φιλοξενήθηκαν σε οικογένειες μαθητών του Ισπανικού Σχολείου, βιώνοντας έτσι την καθημερινότητα στην οικογένεια και στο σχολείο της Ισπανίας, επικοινωνώντας στα Αγγλικά. Επίσης είχαν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες και μαθήματα στο σχολείο υποδοχής και να πραγματοποιήσουν επισκέψεις σε αξιοθέατα ιστορικής σημασίας.

Μετά από μια θερμή υποδοχή καθηγητών, μαθητών και γονέων στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, την πρώτη μέρα τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς καλωσόρισε στο σχολείο η Διευθύντρια, η συντονίστρια και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του προγράμματος. Για να γνωριστούν και να «σπάσουν τον πάγο» μεταξύ τους πραγματοποίησαν δραστηριότητες γνωριμίας(Ice breaking activities).

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις και τους χώρους των τριών κτιρίων του σχολείου. Μετά το γεύμα, ακολούθησαν οι παρουσιάσεις κινητικότητας, όπου οι μαθητές κάθε σχολείου δημιούργησαν και παρουσίασαν ένα αρχείο power point σχετικό με τις δραστηριότητες και τα μέρη επισκέψεων στη χώρα του, στις αντίστοιχες κινητικότητες του προγράμματος.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο «Κέντρο Προστασίας Παιδιού» της περιοχής, όπου προσφέραμε τα διδακτικά μας παιχνίδια ως δώρο στα παιδιά που μένουν εκεί. Όλα τα παιχνίδια ήταν εμπνευσμένα από τους μαθητές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν με τον 3D εκτυπωτή του κάθε σχολείου.

Η 2η μέρα στο σχολείο ξεκίνησε με το Εργαστήριο «Μαθαίνω πως να χορεύω παραδοσιακούς χορούς από την Καταλονία» και συνεχίστηκε με το Εργαστήριο «Το Podcast του Erasmus», όπου οι μαθητές/τριες αφού παρακολούθησαν πως ηχογραφείται και τελειοποιείται μια συνέντευξη ενός διάσημου προσώπου κλήθηκαν να πράξουν το ίδιο.

Οι Ισπανοί μαθητές ήταν σε ρόλο δημοσιογράφου και οι συνεντευξιαζόμενοι σε ομάδες με εκπρόσωπο από κάθε χώρα που συμμετείχε στο πρόγραμμα.

Η συνέντευξη περιλάμβανε σενάριο με ερωτήσεις αρχικά προσωπικές, για τα σχολεία τους και τα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια σχετικές με τις εμπειρίες και τις γνώσεις που απέκτησαν κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων του προγράμματος. Το Podcast πλαισιώθηκε από παραδοσιακή μουσική της χώρας που εκπροσωπούσε ο συνεντευξιαζόμενος και επίσης ηχογραφήθηκε.

Μετά το γεύμα επισκέφθηκαν το «Colla de Geganters de Rubí» ένα παραδοσιακό φεστιβάλ της Καταλονίας.

Η 3η μέρα οι μαθητές με τους συνοδούς καθηγητές, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πρωτεύουσα της περιφέρειας της Καταλονίας, με επισκέψεις ιστορικά σημεία και χώρους πολιτισμού της Βαρκελώνης, όπως η Sagrada Familia, το σπίτι του περίφημου αρχιτέκτονα Gaudi, το μνημείο του Χριστόφορου Κολόμβου, την περίφημη πλατεία της Καταλονίας και τη λεωφόρο «Λας Ράμπλας», όπου στην αγορά τροφίμων «Μποκερία» (Boqueria), μια από τις καλύτερες αγορές τροφίμων στον κόσμο, έπαιξαν το παιχνίδι του χαμένου θησαυρού σχετικό με την ισπανική γαστρονομία, γνωρίζοντας τα παραδοσιακά προϊόντα της Ισπανίας.

Οι δραστηριότητες συνεχίστηκαν στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης, στη γοτθική συνοικία, το Δημαρχείο της πόλης, ενώ το μεσημέρι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις περίφημες συνταγές της κουζίνας της Καταλονίας στο λιμάνι της Βαρκελώνης και να απολαύσουν τον περίπατό τους στην παραλία και τους εμπορικούς δρόμους της πόλης.

Την 4η μέρα επισκέφθηκαν το υπαίθριο μουσείο Pople Espanyol, στους πρόποδες του Montjuïc στη Βαρκελώνη, με συνολικά 117 κτίρια χαρακτηριστικά των διαφόρων περιοχών της χώρας που αναδημιουργήθηκαν σε αυτό το όμορφο πάρκο. Οι μαθητές και οι καθηγητές ξεναγήθηκαν και θαύμασαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την τοπική δεξιοτεχνία και απόλαυσαν παραδοσιακό φαγητό κάνοντας μια βόλτα ανάμεσα στα ανακαινισμένα αντίγραφα τυπικών σπιτιών από όλη την Ισπανία.

Στον ίδιο χώρο οι μαθητές πήραν μέρος σε Εργαστήριο με θέμα «Δημιούργησε το δικό σου κολιέ»(παραδοσιακής τεχνικής) συνεργαζόμενοι σε ομάδες. Το απόγευμα επισκέφθηκαν το Εθνικό Μουσείο Τέχνης και το Ολυμπιακό Στάδιο στο λόφο Montjuic. H τελευταία μέρα στο σχολείο Colegio Balmes, S.L., στο Pubi, στην Ισπανία έκλεισε με την τελετή απονομής πιστοποιητικών, «δείπνο φιλίας» από τους γονείς και το σχολείο και πολλά δώρα για μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Η βραδιά έκλεισε με πολύ χορό και κέφι που έφερε πολύ κοντά μαθητές και καθηγητές όλων των συμμετεχόντων, δημιουργώντας φιλίες που πιστεύουμε ότι θα παραμείνουν αναλλοίωτες στο πέρασμα του χρόνου.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Τυρνάβου επέστρεψαν με άριστες εντυπώσεις, από την επαφή και τη συνεργασία με τους μαθητές των άλλων σχολείων αλλά και πλουσιότεροι σε γνώσεις, εμπειρίες και καλλιέργεια, γεγονός που αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το σχολείο μπορεί να είναι ζωντανός οργανισμός αναπαραγωγής και εμπέδωσης της γνώσης με τον πλέον δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ