Ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών Κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης
«Σε λίγο θα κλείσουμε 2 εβδομάδες από την μεγάλη πλημμύρα της, όπου οι 3.500 περίπου κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης (παλιών και νέων) βιώσαν και εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες λόγω της απουσίας ουσιαστικής αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και συνδρομής κυβέρνησης, περιφέρειας, δήμου, τόσο την ώρα της πλημύρας, αλλά ακόμα και σήμερα, μένοντας ξεκρέμαστοι».
Τα παραπάνω αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Κατοίκων των Εργατικών Κατοικιών Γιάννουλης.
Αναλυτικά, η ανακοίνωση:
«Η επιτροπή αγώνα που συγκροτήθηκε μέσα από μια μαζικότατη συγκέντρωση, έχει πραγματοποιήσεις διαδοχικές παρεμβάσεις, στη δημοτική Αρχή Λάρισας, στον περιφερειάρχη, στην 5η ΥΠΕ, στην ΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ), στον ΔΔΕΔΗΕ, στην Π.Υ, διεκδικώντας την επίλυση του συνόλου των προβλημάτων.
Ωστόσο ελάχιστα πράγματα προχώρησαν στην πράξη από τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου. Ενώ είναι εμφανέστατη η απουσία στελεχών κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου για να συντονίζουν ενέργειες και να λύνουν προβλήματα. Έτσι ένα μεγάλο μέρος γίνεται από τους κατοίκους και εθελοντές του Εργατικού κέντρου Λάρισας και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Τα εξωτερικά νερά απομακρύνθηκαν μόνα τους με την φυσική απορροή στο δίκτυο ομβρίων.
Η απομάκρυνση των ακάθαρτων νερών και της λάσπης από τα σπίτια το σχολείο, το βρεφονηπιακό σταθμό, την ΤΟΜΥ, τα καταστήματα, την εκκλησία, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αφού είναι λιγοστά τα μέσα άντλησης της ΔΕΥΑΛ και της Π.Υ, όπως και το προσωπικό και έτσι ένα μεγάλος όγκος γίνεται από εθελοντές και τους κατοίκους, που κατέφυγαν σε ιδιώτες επί πληρωμή. Τα κοντέινερ-κάδους που ζητήσαμε ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 30, ο δήμος έφερε μόλις 4-5.
Τα μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες γάντια, γαλότσες, φόρμες μια χρήσης) που ζητήσαμε να δοθούν δωρεάν από τον Δήμο σε όλους τους κατοίκους, ήταν ελάχιστα από Δήμο, Περιφέρεια Ερυθρό Σταυρό, σε σχέση με τις ανάγκες, αλλά στάλθηκαν αργά, αφού η πλειονότητα ήδη καταπιάστηκε να βγάλει νερά και σκουπίδια.
Η επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος με ασφάλεια και χωρίς επιβάρυνση των κατοίκων που ζητήσαμε να γίνει από τον ΔΕΔΔΗΕ, ξεκίνησε σε ορισμένες πολυκατοικίες, αλλά χωρίς έλεγχο του εσωτερικού δικτύου με ότι κινδύνους εγκυμονεί αυτό. Ο ΔΕΔΔΗΕ μας ενημέρωσε ότι οι κάτοικοι πρέπει να φέρουμε ηλεκτρολόγο να κάνει τον εσωτερικό έλεγχο και θα πληρωθούν από τον ΔΕΔΔΗΕ. Αυτό όμως δεν μπορεί εύκολα να εξασφαλισθεί και υπάρχει ο κίνδυνος να πληρώσει και γι’ αυτό κάθε πλημμυρόπληκτος.
Ζητήσαμε να ενοικιασθούν διαμερίσματα ή μίσθωση ξενοδοχείων στην Λάρισα ή στη Γιάννουλη, με χρηματική κάλυψη από κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμο, για την στέγαση όσων κατοίκων τα σπίτια πλημμύρισαν και δεν μπορούν να κατοικήσουν σ’ αυτά. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ενημέρωση για το τι έκαναν Δήμος και Περιφέρεια, με αποτέλεσμα ένας κόσμος που κάπου φιλοξενήθηκε τώρα ν έχει πρόβλημα.
Ζητήσαμε να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των υγειονομικών και επιδημιολογικών προβλημάτων με απολυμάνσεις, ψεκασμούς και γενικότερα να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Ιδιαίτερη μέριμνα για την ψυχολογική στήριξη όλων μας και ιδιαίτερα των παιδιών. Για το σκοπό αυτό ζητήσαμε να δημιουργηθεί στην πλατεία των παλιών Εργατικών κατοικιών Κέντρο Υγείας στρατιωτικού τύπου για την αντιμετώπιση άμεσων προβλημάτων υγείας και διάθεσης φαρμάκων σε όσους χρειάζονται με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ.
Η 5η ΥΠΕ, μας δήλωσε πως δεν μπορεί να διαθέσει κινητή μονάδα υγείας, ούτε να στήσει στρατιωτικού τύπου, αλλά μόνο να ενισχύσει το Π.Ι Γιάννουλης, όπου υπήρχαν 2 παθολόγοι και προστέθηκε 1 παιδίατρος και επεκτάθηκε ο χρόνος λειτουργίας του. Από τον διευθυντή της ψυχιατρικής κλινικής του ΠΠΝΛ, μας δηλώθηκε ότι θα είναι στη διάθεσή μας για ότι χρειαστούμε.
Για απολυμάνσεις και ψεκασμούς στους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των Εργατικών Κατοικιών, μας δηλώθηκε ότι αρμόδιος είναι ο ΕΟΔΔΥ, αλλά δεν υπάρχει ακόμα καμία πρακτική εξέλιξη και αντιμετωπίζουμε τεράστιο κίνδυνο.
Σχετικά με το αίτημά μας για γρήγορη και δίκαιη καταγραφή όλων των ζημιών και ταυτόχρονα σχολαστικό έλεγχο των οικοδομών, αλλά και πλήρη αποζημίωση για την κάλυψη όλων των ζημιών σε σπίτια, επιχειρήσεις και ένα άμεσο βοήθημα ύψους 1.500 ευρώ σε κάθε οικογένεια, δεν έχουμε κάποια ουσιαστική εξέλιξη.
Τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ περνούν γρήγορα, χωρίς να κάνουν κάποιο έλεγχο στα κατεστραμμένα σπίτια και υπόγεια, απλά φωτογραφίζουν τα ισόγεια και τα πλημμυρισμένα υπόγεια και δίνουν τον αριθμό-κωδικό σε κάθε οικοδομή για να υποβληθούν οι αιτήσεις.
Γενικά υπάρχει πλήρης απουσία υπεύθυνης ενημέρωσης, και επομένως μεγάλη σύγχυση στον κόσμο τι πρέπει να κάνει. Άλλοι πάνε στην Π.Υ να κάνουν δηλώσεις, ο διοικητής της Π.Υ, λέει ότι αυτό είναι για όσους έχασαν έγγραφα. Άλλοι λένε να πάνε στην εφορία, άλλοι κάνουν απλά την αίτηση στη πλατφόρμα για ΑΡΩΓΗ. Ένα χάος στην κυριολεξία και κανείς δεν βγαίνει να εξηγήσει στους παθόντες.
Να ελεγχθούν οι γέφυρες και ο δρόμος, ανάμεσα στη Λάρισα και στις Εργατικές Κατοικίες και να εξασφαλισθεί η συγκοινωνία μεταξύ Λάρισας, Γιάννουλης, με ασφαλή τρόπο. Επίσης μετά από την στράγγιση των υδάτων να γίνει έλεγχος από αρμόδιους γεωλόγους και μηχανικούς για την στατική επάρκεια των εργατικών πολυκατοικιών.
Για τις γέφυρες μας απάντησαν ότι έχουν ελεγχθεί και είναι ασφαλείς, το οδόστρωμα όμως σε πολλά σημεία μέσα και έξω από τον οικισμό χρειάζεται παρεμβάσεις.
Για το ζήτημα της φοίτησης όλων των μαθητών και των παιδιών σε ασφαλή σχολεία, όπως και παιδικούς σταθμούς που ζητήσαμε, μας υποσχέθηκαν ότι τα παιδιά του Δ.Σ και του νηπιαγωγείου θα πάνε στη Γιάννουλη και του βρεφονηπιακού σε ένα σταθμό, ίσως του ΠΠΝΛ.
Απαλλαγή για ένα χρόνο από δημοτικά τέλη. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένη απάντηση, αλλά μας παρέπεμψαν στο Δ.Σ που συνεδριάζει σήμερα.
Για την διεκδίκησή μας να δοθεί άμεσα ουσιαστική οικονομική στήριξη σε όσους έχασαν την δουλειά, ίση με τον κατώτερο μισθό για όσο δεν θα μπορούν να δουλέψουν.
Αναστολή των λογαριασμών ρεύματος, νερού, αργότερα θέρμανσης, χρεών σε εφορία, τράπεζες, ασφαλιστικό ταμείο, τουλάχιστον για 6 μήνες, χωρίς καμία επιβάρυνση.
Επίδομα ειδικού σκοπού ίσο με το βασικό μισθό, για όσους μικροεπαγγελματίες δεν μπορούν να εργάζονται μέχρι να αποκατασταθούν οι ζημιές και τουλάχιστον για 6 μήνες.
Σε ότι αφορά την εξόφληση των διαμερισμάτων των εργατικών κατοικιών προς στον ΟΑΕΔ, να υπάρχει αναστολή για 1 χρόνο.
Για όλα αυτά μας παραπέμπουν στις κυβερνητικές αποφάσεις, χωρίς να έχουμε κάτι χειροπιαστό μέχρι σήμερα.
Αντιπλημμυρική θωράκιση των εργατικών κατοικιών Γιάννουλης από τον Πηνειό, με ενισχυμένα αναχώματα και ότι άλλο χρειάζεται.
Για το θέμα αυτό δεν έχει δοθεί κάποια συγκεκριμένη απάντηση».