Ο Λαρισαίος βουλευτής που επισκέφθηκε τον ΣΘΕΒ με την υφυπουργό Ανάπτυξης Αννα Μάνη – Παπαδημητρίου υποστήριξε ότι “κυκεώνας προβλημάτων προκύπτει όσο υποχωρούν τα νερά»
«Χρειάζεται άμεσα ένα πρόγραμμα ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Σας έδωσαν ένα υπόμνημα οι τρεις φορείς, είναι πολύ αναλυτικό και λεπτομερές. Προφανώς δεν είστε σε θέση να απαντήσετε μόνη σας, σήμερα. Αλλά νομίζω ότι αξίζει να το μελετήσει συνολικά η κυβέρνηση γιατί μπορεί να αντλήσει πολύ χρήσιμες προτάσεις που θα βοηθήσουν το έργο της ανασυγκρότησης».
Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Άννα Μάνη Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) και συζητήθηκαν τα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Θεσσαλίας που προτείνει η Συντονιστική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων για Θεσσαλία, που έχουν συστήσει οι βιομηχανικοί σύνδεσμοι ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ και ΣΕΒ.
Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογράμμισε ότι «θα επικεντρώσω την παρέμβασή μου στο τι πρέπει να γίνει. Τα ανακλαστικά της κυβέρνησης ήταν πράγματι γρήγορα. Ήρθαν εδώ υπουργοί, συντονιστικό. Ωστόσο, φάνηκε ότι δεν υπήρχε ένα manual με συγκεκριμένα βήματα. Πηγαίναμε βλέποντας και κάνοντας, μαθαίνοντας.
Αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί άμεσα. Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ότι θα υπάρξει ο Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας. Πολύ σημαντικό για την οργάνωση των αντιπλημμυρικών έργων. Μέχρι τώρα λέγαμε για τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, γιατί αντιμετωπίζαμε συνθήκες ερημοποίησης και πώς μπορούμε με αλλαγή των σχεδίων διαχείρισης των υδάτων, να φέρουμε νερά από τον Αχελώο και να συμπληρώσουμε το έλλειμμα που έχουμε στη Θεσσαλία.
Τώρα μιλούμε για διαχείριση πλημμυρικών έργων!».
Κίνδυνοι για επιχειρήσεις και αγροτικά προϊόντα
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε ότι «είναι εύλογο να υπάρξει ένα ειδικό καθεστώς στον αναπτυξιακό στη Θεσσαλία. Έχουμε επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα και άλλες που πλήττονται έμμεσα. Μπορεί το εκκοκκιστήριο του Δοντά να μην πλημμύρισε αλλά για να δουλέψει το εκκοκκιστήριο χρειάζεται βαμβάκι.
Έχουμε επιχειρήσεις, τυροκομεία, όπως ο Νούσιας στην Νέα Λεύκη, ο Ζαχαρής στα Φάρσαλα, ο Χατζηλιάδης στον Πλατύκαμπο που καταστράφηκαν πλήρως. Αλλά υπάρχουν και άλλα τυροκομεία που λειτουργούν αλλά δεν θα έχουν την κρίσιμη μάζα για να παράξουν τα προϊόντα, για να δουλέψουν. Και αυτό επιφέρει έναν δεύτερο κίνδυνο, να έχουμε απολύσεις προσωπικού. Ήδη είχαμε ζητήματα με έλλειψη εργατικών χεριών και αυτό το πρόβλημα ίσως να γιγαντωθεί ακόμη περισσότερο στην Θεσσαλία.
Ένας τρίτος κίνδυνος που αντιμετωπίζουμε είναι αυτός με πρωτοσέλιδα, όπως αυτά που είδαμε τις προηγούμενες ημέρες, που δυσφημίζουν τα θεσσαλικά προϊόντα, υποστηρίζοντας πώς το μολυσμένο νερό από τα νεκρά ζώα περνά στον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνονται τα χωράφια, οι παραγωγές, και φτάνουν έτσι στη λαϊκή και στο πιάτο του καταναλωτή.
Άρα, λοιπόν, χρειάζονται μέτρα βραχυπρόθεσμα οικονομικής φύσεως και μακροπρόθεσμα μέτρα για την ανάκαμψη, την ανασυγκρότηση του παραγωγικού ιστού του θεσσαλικού κάμπου.
Χάρηκα γιατί άκουσα υπεύθυνες φωνές, σήμερα εδώ. Το εύκολο είναι δώστε λεφτά παντού. Αλλά ειπώθηκε ότι όταν μπαίνουμε σε ένα πρόγραμμα, σε έναν αναπτυξιακό νόμο, θα πρέπει να είναι προϋπόθεση ότι θα είμαστε πλήρως ασφαλισμένοι. Αλλά πως μπορεί να είναι κάποιος ασφαλισμένος για τον κίνδυνο να μην έχει πρώτη ύλη για να δουλέψει η επιχείρησή του;».
Μακρύς ο δρόμος της ανασυγκρότησης
Ο έμπειρος κοινοβουλευτικός καταλήγοντας επισήμανε ότι «έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Δυστυχώς! Μου λένε ότι για να φύγουν τα νερά από τις παρακάρλιες περιοχές μπορεί να χρειαστεί και ενάμιση και δύο χρόνια. Και βεβαίως, στο συνολικότερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης -δεν αφορά άμεσα εσάς, αφορά ένα σύνολο υπουργείων- είναι τα έργα υποδομών. Μάλλιασε η γλώσσα μας να μιλάμε για έργα και φράγματα. Επιτέλους, έγινε κατανοητό, και δρομολογήθηκε το φράγμα στον Ενιπέα, στην Σκοπιά. Αν υπήρχε δεν θα πλημμύριζε άλλη μια φορά ο κάμπος των Φαρσάλων, τουλάχιστον.
Οι απώλειες και στον πρωτογενή τομέα είναι τεράστιες. Επισκέφτηκα αυτές τις μέρες τα χωριά στα Φάρσαλα και στα παρακάρλια. Μου λένε μετά από ενάμιση χρόνο θα φανεί ό,τι είναι κάτω από το νερό. Ένα τρακτέρ στον ενάμιση χρόνο πως θα είναι; Ο αγροτικός εξοπλισμός; Τα χωράφια έχουν καταστραφεί. Αν χαθεί πάνω από 40, 50 εκατοστά εδάφους, θα είναι αποδοτικό το χώμα αυτό; Ένας κυκεώνας προβλημάτων, τα οποία τώρα προκύπτουν όσο υποχωρούν τα νερά και θα χρειαστεί μία ολιστική αντιμετώπιση. Λοιπόν, κουράγιο και δύναμη σε όλους και πρωτίστως από το κράτος περιμένουμε μία ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας».
Παρόντες στη σύσκεψη, της οποίας προΐστατο η υφυπουργός Ανάπτυξης και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ κ. Γιώργος Ρουπακιάς, ήταν βουλευτές της Θεσσαλίας, η γενική διευθύντρια του ΣΘΕΒ κα. Ελένη Καματερή, καθώς και μέλη της διοίκησης και του Δ.Σ του ΣΘΕΒ.