ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΟΥΝ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΜΕ ΤΙΜΕΣ ΤΟΥ… 2010!!!

Για εκτός λογικής απόφαση από την κυβέρνηση, κάνει λόγο ο Β. Κόκκαλης ενώ την τεράστια απόκλιση στις τιμές παραδέχθηκε ο υφυπουργός!

Στην κυνική παραδοχή πως η αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό κεφάλαιο των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες σε Λάρισα και Θεσσαλία κτηνοτρόφους, θα γίνουν με βάση τις τιμές του… 2010 (!) προχώρησε από το βήμα της βουλής ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Κελέτσης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλη Κόκκαλη.

Μάλιστα, ο κ. Κελέτσης δε δίστασε να… «καρφώσει» την ίδια την κυβέρνηση ή και το ίδιο του το κόμμα, καθώς ερωτώμενος από τον κ. Κόκκαλη γιατί ψηφίστηκε αυτός ο τρόπος αποζημίωσης μόλις στις αρχές του περασμένου Μαΐου, αρχικά είπε πως τότε ήταν «άλλη κυβέρνηση» για να… διορθώσει στη συνέχεια πως ήταν «άλλη πολιτική ηγεσία»!

Σε ότι αφορά τη συζήτηση στη βουλή, ο κ. Κόκκαλης ξεκίνησε λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «πριν την επέλευση της καταστροφικής πλημμύρας λέγαμε ότι η κτηνοτροφία είναι σε οριακό σημείο εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής για τους κτηνοτρόφους μας, αλλά και της έλλειψης κινήτρων.

Τώρα μιλάμε για αφανισμό.

Είναι πολλά τα θέματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσετε, αλλά δύο είναι τα πολύ βασικά. Πρώτον, το ύψος της ασφαλιστικής αποζημίωσης, της αξίας του ασφαλισμένου. Δεύτερον, η αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου.

Δυστυχώς, με απόφαση του προέδρου του ΕΛΓΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ στις 8 Μαΐου του 2023, ορίστηκε ειδικά για το ζωικό κεφάλαιο ότι «η ασφαλιζόμενη αξία και η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά κατηγορία και ηλικία ζωικού κεφαλαίου όλης της χώρας, όπως προκύπτει από την επεξεργασία των τιμών αποζημίωσης του ΕΛΓΑ έτους 2010», δηλαδή με τις τιμές, με τα δεδομένα του 2010. Καταλαβαίνετε πάρα πολύ καλά -τώρα έχουμε 2023- ότι δεν ανταποκρίνεται ούτε στο 25% της αξίας αυτό το οποίο θα κληθείτε να αποζημιώσετε.

Ξέρω πολύ καλά ότι περιμένετε τις δηλώσεις, έχετε πει στους κτηνοτρόφους να κάνουν δηλώσεις, όπως και στους αγρότες. Οι κτηνοτρόφοι τελικά θα δουν αποζημιώσεις με βάση τις τιμές αποζημίωσης του 2010. Υπολείπονται πολύ από την πραγματικότητα, κύριε Υπουργέ.

Και δεύτερον, το ζωικό κεφάλαιο το οποίο έχει χαθεί πώς θα αναπληρωθεί; Θα δοθούν δάνεια, επιδοτήσεις; Πώς κάποιος θα φτιάξει την κτηνοτροφική του εγκατάσταση από την αρχή; Πώς θα αγοράσει ζώα; Είναι δύο κομβικά θέματα τα οποία έχουν να κάνουν -ξέρετε πάρα πολύ καλά- με εκατοντάδες πλέον κτηνοτρόφους σε όλη τη Θεσσαλία».

Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΚΕΛΕΤΣΗ

«Και πραγματικά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι τιμές που υπάρχουν σήμερα στα τιμολόγια που έχει ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνονται -άλλες λιγότερο, άλλες περισσότερο- στη σημερινή πραγματικότητα. Υπάρχουν αποκλίσεις, σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα πολύ μεγάλες» είπε μεταξύ άλλων στη συνέχεια ο υφυπουργός κ. Κελέτσης για να συμπληρώσει πως «»οι αποζημιώσεις που θα καταβληθούν θα έχουν βέβαια ως βάση τον κατάλογο των τιμών τον οποίο έχει ο ΕΛΓΑ. Αυτή θα είναι η βάση πάνω στην οποία θα στηριχτούν και θα συνυπολογιστεί η στήριξη που θα έχουμε η οικονομική από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και από τα ευρωπαϊκά κονδύλια που θα έρθουν γι’ αυτόν τον λόγο, προκειμένου τελικά να διαμορφώσουμε τα ποσά τα οποία θα καταβάλουμε για αποζημίωση στους κτηνοτρόφους και τους αγρότες».

Η ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΚΟΚΚΑΛΗ

Στη δευτερολογία του ο κ. Κόκκαλης πρόσθεσε πως «χαίρομαι που είπατε ότι οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή πραγματικότητα. Ειλικρινά.

Και να ξέρετε ότι στην αλλαγή του Κανονισμού θα μας βρείτε αρωγούς. Θα συμβάλουμε. Σε ό,τι θα είναι θετικό για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον μελισσοκόμο, τον αλιέα, θα είμαστε αρωγοί. Όμως, θα είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε καθυστέρηση, παράλειψη ή στρέβλωση.

Δεν γνώριζε η Κυβέρνησή σας αυτό που είπατε πριν λίγο; Στις 8 Μαΐου του 2023 εξεδόθη η απόφαση και υπάρχει μια πασιφανέστατη αδικία σε βάρος του ζωικού κεφαλαίου, των κτηνοτρόφων. Ενώ για το φυτικό κεφάλαιο αναφέρει ότι η ασφαλιστική αξία θα είναι από τις τιμές 2017-2021, για το ζωικό θα είναι από τις τιμές του 2010. Γιατί αυτή η αδικία; Δεν πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία για τους κτηνοτρόφους; Από την απάντησή σας εγώ εξέλαβα ότι δεν είστε ακόμα έτοιμοι ως Κυβέρνηση να πείτε στους κτηνοτρόφους ένα σχέδιο ολοκληρωμένο. Πηγαίνετε «βλέποντας και κάνοντας».

Η ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΓΙΑ… ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΙΜΩΝ

Στη δευτερολογία του ο κ. Κελέτσης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως «δεν αρνούμαστε ότι, πράγματι, υπάρχει απόκλιση και σε ορισμένες περιπτώσεις και τεράστια απόκλιση μεταξύ των τιμών του καταλόγου που έχει ο ΕΛΓΑ από το 2010 και των σημερινών τιμών. Γνωρίζουμε το κόστος, ιδίως στην τροφή των ζώων και όλα αυτά.

Πρέπει, λοιπόν, να σας πω ότι τον Μάιο που εξεδόθη η απόφαση ήταν μια άλλη Κυβέρνηση, ότι η Κυβέρνηση αυτή και αυτή η πολιτική ηγεσία ανέλαβε τον Ιούλιο και η πρώτη μας προτεραιότητα -ήταν άλλη Κυβέρνηση εννοώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης- που βάλαμε και με τις προγραμματικές μας δηλώσεις ήταν ότι θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ.»

Το περί «άλλης κυβέρνησης» προκάλεσε την αντίδραση του κ. Κόκκαλη με τον κ. Κελέτση να… «διορθώνει» κάνοντας λόγο για «άλλη πολιτική ηγεσία»!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ