ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΕΣΤΕΙΛΑΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟ

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν αγωνιστικά, μέτρα για την επιβίωσή τους και τη συνέχιση του επαγγέλματός τους έστειλαν εκατοντάδες πλημμυροπαθείς αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της επιτροπής αγώνα και της ΕΟΑΣΝ Λάρισας και παράταξαν τα τρακτέρ τους στο κόμβο Πλατυκάμπου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση για νέους δυναμικούς αγώνες σε περίπτωση που δεν δουν τις λύσεις που διεκδικούν.

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προτάσσουν με τη σημερινή τους κινητοποίηση αναφέρουν τα εξής:

«Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

• Άμεσο χρονοδιάγραμμα και τα αντίστοιχα έργα για την υλοποίηση του αποστραγγισμού των περιοχών της πρώην λίμνης Κάρλας που έχουν βουλιάξει κάτω από το νερό. Να υπάρξει σχεδιασμός από το κράτος στα χωριά που έχουν πλημμυρίσει και σε όσα κινδυνεύουν επειδή ο χειμώνας είναι μπροστά, μέτρα για την κατοικία και διαβίωση όσων έχουν αναγκαστεί να τα εγκαταλείψουν. Άμεσα να καταβληθεί σε όλους όσους δικαιούνται το βοήθημα των 6.600€. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά έτοιμα προς καλλιέργεια.

• Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των κατοίκων των περιοχών που επλήγησαν, με τη χορήγηση έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια. Να υπάρχει άμεσα οικονομική στήριξη όλων των πληγέντων αγροτών, κτηνοτρόφων, μελισσοκόμων και επιχειρήσεων ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για τις άμεσες βιοποριστικές ανάγκες και εργασίες που πρέπει να γίνουν. Αποζημιώσεις στο 100% σε πραγματική αξία στην παραγωγή, το κεφάλαιο, τον εξοπλισμό και αποθηκευμένες παραγωγές.

• Με ευθύνη του κρατικού μηχανισμού να γίνει άμεσα η αποκατάσταση των ζημιών σε φράγματα, αναχώματα, ρέματα που έχουν υποστεί τρομακτικές ζημιές από τις πλημμύρες. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας.

• Να απαλλαγούν οι πληγέντες από ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, δημοτικά τέλη, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος – τράπεζες χωρίς προσαυξήσεις. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια. Αναστολή πληρωμής και μείωση των λογαριασμών αγροτικού ρεύματος».

φωτο: ΠΕΜ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ