Δείτε την ανακοίνωση – διαμαρτυρία των καθηγητών Γερμανικής γλώσσας
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Γερμανικής Γλώσσας Π.Ε. (ΠΕΚΑΓΕΠΕ) αισθάνεται την ανάγκη να εκφράσει για άλλη μια φορά την ανησυχία και αγανάκτηση του καθώς μεγάλο μέρος των ωρών που έχουν ζητηθεί από τους διευθυντές/τις διευθύντριες σε σχολεία όλων των βαθμίδων για τη διδασκαλία των Γερμανικών, παραμένουν ακάλυπτες.
Έχοντας φτάσει μέσα Οκτώβρη με ακάλυπτα τα μισά περίπου κενά στα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και με μία β’ φάση προσλήψεων αναπληρωτών στην οποία δεν συμπεριλήφθηκε η ειδικότητα μας καθώς επικεντρώθηκε στην κάλυψη αναγκών αναφορικά με την ειδική αγωγή, αναρωτιόμαστε: Ως πότε οι μαθητές/-τριες θα έχουν κενό την ώρα των Γερμανικών;
Ειδικά στην Πρωτοβάθμια και με την απειλή της εφαρμογής της υπ’αριθ. 53476/ΓΔ4 υπουργικής απόφασης σχετικά με τη διδασκαλία Β ξένης γλώσσας στη δημόσια εκπαίδευση – η οποία αναφέρει τα εξής: «Αν μέχρι την 1η Οκτωβρίου του σχολικού έτους δεν έχει καλυφθείη θέση του εκπαιδευτικούτης ξένης γλώσσας που επιλέχθηκε απότις δηλώσεις προτίμησης, τότε οι μαθητές/τριες διδάσκονται την ξένη γλώσσα για την οποία υπάρχουν διαθέσιμες διδακτικές ώρες σε επίπεδο οικείας Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας ήΔευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης» – η ελεύθερη επιλογή της δεύτερης ξένης γλώσσας μοιάζει με ανέκδοτο.
Για να μη χαθούν λοιπόν οι ώρες μας και για να εξασφαλίσουμε οι μαθητές/-τριες μας να διδαχτούν τη γλώσσα που επιθυμούν συνεχόμενα, οργανωμένα και με ουσιαστικό στόχο την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων σχετικών με το αντικείμενο μας, ζητάμε άμεσα την κάλυψη όλων των κενών Γερμανικής με προσλήψεις αναπληρωτών πανελλαδικά.
Επίσης θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την σύσταση νέων οργανικών θέσεων στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση για την οποία είχε γίνει καταγραφή κενών και αναγκών κατά την περασμένη σχολική χρονιά, ενώ στη συνέχεια η διαδικασία πάγωσε και ουδέποτε ολοκληρώθηκε με αποτέλεσμα πολλές περιοχές της χώρας να παραμένουν χωρίς καμία οργανική Γερμανικών και ο σχηματισμός τμημάτων στα Δημοτικά των περιοχών αυτών να μοιάζει ανέφικτος παρ’ολη την επιθυμία των γονιών.
Τέλος, τονίζουμε εκ νέου τις δυσλειτουργίες που προκαλούν οι εγκύκλιοι που ρυθμίζουν τη δημιουργία τμημάτων Β Ξένης Γλώσσας καθώς με τις προϋποθέσεις που αναφέρουν στερούν το δικαίωμα από μεγάλο αριθμό μαθητών/-τριων να διδαχτούν τελικά την γλώσσα της επιλογής τους.