ΜΑΖΙΚΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΧΘΕΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

«Κανένας μόνος του. Ο λαός δεν έχει άλλο δρόμο για να ορθοποδήσει, παρά μόνο μέσα από την οργάνωση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα, τη διεκδίκηση!». Αυτό το μήνυμα έστειλε η συναυλία αλληλεγγύης και διεκδίκησης που έγινε το απόγευμα της Κυριακής στο κηποθέατρο Αλκαζάρ της Λάρισας με οργανωτές το Εργατικό Κέντρο και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου.

Η συναυλία αποτέλεσε έναν ακόμα μεγάλο σταθμό στον αγώνα που δίνουν οι πλημμυροπαθείς της Λάρισας προκειμένου να συνεχίσουν να ζουν στον τόπο τους, για ουσιαστικά μέτρα στήριξης και αποκατάστασης, αποζημιώσεις στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πραγματική θωράκιση από φυσικές καταστροφές, με την υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Άλλωστε σχεδόν 50 μέρες μετά τις μεγάλες καταστροφές, τα ψέματα και η κοροϊδία της κυβέρνησης, της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης συνεχίζονται και οι πληγέντες εξακολουθούν να παλεύουν μόνοι τους για να μπορέσουν να σταθούν όρθιοι.

Μοναδικό αποκούμπι τους είναι οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης που εκδηλώνονται όλο αυτό το διάστημα από σωματεία, Αγροτικούς Συλλόγους, μαζικούς φορείς όλης της χώρας, οι οποίες δίνουν κουράγιο, συμβάλλουν στην πραγματική ανακούφιση. Σε αυτό το πλαίσιο θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, τα έσοδα της συναυλίας, τα οποία θα διατεθούν στο ταμείο αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου για τις ανάγκες των πλημμυροπαθών όπως για παράδειγμα για αγορά χρωμάτων ώστε να βαφούν από την αρχή κατοικίες που έχουν πληγεί.

Ταυτόχρονα, από την συναυλία στάλθηκε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό, για να τερματιστεί εδώ και τώρα η σφαγή στη Γάζα, για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας.

Η συναυλία πραγματοποιηθηκε με την υποστήριξη του Πανελλήνιου Σωματείου Ελλήνων Τραγουδιστών. Επίσης, με την υποστήριξη του Επιμελητήριου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, του Συλλόγου Επαγγελματιών Δισκοθετών Λάρισας, συνολικά του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και των παραρτημάτων του όπως και της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Ακόμα στήριξαν ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών και το ΚΕΘΕΑ!

Οι καλλιτέχνες είναι κομμάτι του λαού και έχουν διαλέξει μετερίζι

Δύναμη και κουράγιο στους πληγέντες έδωσαν με την παρουσία και τα τραγούδια τους πάνω από 70 καλλιτέχνες: Χορικός Διθύραμβος, Evita & the Val Boys, ARGON, Sing Along, Τοξικά Απόβλητα, Aladala Band, Βλάμηδες,Δημήτρης Φωτίου, Babo Koro, Θάνος Σταυρίδης και dRom, Ελένη Λαγού, Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία» με 24μελή ορχήστρα, Ορχήστρα του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με τους Γιώργο Μαγαλιό, Γιάννη Κατσανούλη, Λευτέρη Γάλλο, Χρήστο Ανυφαντή, Θέμη Κοπαρανίδη, Παναγιώτη Σδράλη και ερμηνευτές τους Μαρία Μπέλλου, Βασίλη Καρμίρη, Στέλιο Παπαδόντα, Δέσποινα Μαύρου, Νίκο Αλεξόπουλο, Σπύρο Μαγαλιό, Φώτη Παπανικολάου.

Επίσης, η ορχήστρα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου με μουσική διεύθυνση του Γιάννη Παπαζαχαριάκη και ερμηνευτές τους Μανώλη Φάμελλο, Ρίτα Αντωνοπούλου, Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Όλοι οι καλλιτέχνες ανεβαίνοντας στη σκηνή δήλωναν τη συμπαράσταση τους στους πληγέντες ενώ τόνιζαν ότι η συμμετοχή τους στη συναυλία πέρα από τη διασκέδαση σκοπεύει στην στήριξη του αγώνα τους.

«Όσο άσχημα κι αν πηγαίνουν τα πράγματα το αύριο δεν πεθαίνει ποτέ. Είμαστε παρόντες σε κάθε αγώνα », σημείωσε ο Μανώλης Φάμελλος.

«Η συμμετοχή μας είναι αυτονόητη, όχι μόνο για μαζευτούν χρήματα αλλά για να ακουστούν δυνατά τα αιτήματα σας», τόνισε η Ρίτα Αντωνοπούλου.
Τη μαζική συμμετοχή καλλιτεχνών χαιρέτισε ο Αχιλλέας Σίμος, γραμματέας του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ, σημειώνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εκ μέρους της Διοίκησης του Παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά τους συναδέλφους που συγκροτημένα κατέφθασαν σήμερα στη Λάρισα από την Αττική, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα για να δώσουν τον δικό τους τόνο στη συναυλία, να ενώσουν τις φωνές τους με τους συναδέλφους τους στη Λάρισα σε μια πράξη έμπρακτης αλληλεγγύης που παραδειγματίζει. Για να σμίξουν ηχοχρώματα, μουσικές και τραγούδια από όλα τα είδη μουσικής κάτω από το σύνθημα “Πνίξατε τον κάμπο, θα σας πνίξει η οργή μας. Να γίνει φως η αλληλεγγύη μας”.

(…) Η αλληλεπίδραση με το κοινό δεν σταματά στο γλέντι ή αντίστοιχα στη λύπη. Υπάρχει και στην αγωνιστική αισιοδοξία, στην ανάταση που πρέπει να δώσουμε σε αυτές τις συνθήκες. Μέσα από την τέχνη μας επιδιώκουμε να προβληθούν όλα τα αιτήματα, να δυναμώσει η στήριξη, να γίνουν τα σωματεία μας κέντρα πολιτισμού, διεκδίκησης, αλληλεγγύης και ελπίδας.

Δηλώνουμε πως θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις, άλλο ένα έγκλημα που συντελέστηκε στην περιοχή μας, να μην ξεχαστεί! Διεκδικούμε τώρα αντιπλημμυρικά έργα και στήριξη ουσιαστική όλων των πληγέντων.

Δυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στην εγκληματική πολιτική , παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας

Στην ομιλία του ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής: «Το νέο δράμα της Θεσσαλίας ήταν άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα! Ότι δεν μπορεί να γίνει πεδίο επενδύσεων, τρόπος για να βγούνε νέα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους είναι κόστος και δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Αυτές είναι οι προτεραιότητές τους, αυτού του είδους την ανάπτυξη υπόσχονταν ξανά όλες αυτές τις ημέρες! Μια ανάπτυξη που μας πνίγει κυριολεκτικά και μεταφορικά! Αυτές είναι οι προτεραιότητες που χαράζουν συντεταγμένα η ίδια Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές . Γι’ αυτό συστηματικά απορρίπτουν ως μη επιλέξιμες τις δαπάνες για την αντιπλημμυρική προστασία. Γι’ αυτό τα μεγάλα προβλήματα που έφερε η φονική πλημμύρα είναι ακόμη εδώ χωρίς να έχουν δοθεί ουσιαστικές λύσεις.

Έχουμε δει πολλές φορές αυτό το έγκλημα σε επανάληψη. Γι’ αυτό χωρίς δισταγμούς από την πρώτη στιγμή οργανώσαμε αυτή την πρωτόγνωρη προσπάθεια. Δεν εφησυχάσαμε, δεν σαστίσαμε μετρώντας απλά το μέγεθος της πλημμύρας. Πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας. Το ΕΚΝΛ, Σωματεία και φορείς, απλοί άνθρωποι μπήκαμε μπροστά για να σωθεί ο τόπος. Με τα φτυάρια στο φυτώριο μερόνυχτα να γεμίζουμε σακιά με άμμο, να χτίζουμε φράγματα άγρυπνοι σε αναχώματα του Πηνειού που διασχίζει συνοικίες της πόλης μας όπως στους Αμπελόκηπους, τον Αη Γιώργη, τον Ιπποκράτη, τον Αγ,Θωμά κα . Συνδικαλιστές και μέλη των σωματείων με αντλίες στα χέρια από σπίτι σε σπίτι κι από υπόγειο σε υπόγειο να βγάζουν τα νερά. Δίνοντας την μάχη στο πλευρό του λαού μας που προσπαθούσε να σταθεί όρθιος. Μέσα στα πλημμυρισμένα σοκάκια να μοιράσουμε λίγη βοήθεια, προσφέροντας ανακούφιση , απλώνοντας το χέρι σε κάθε οικογένεια που το χρειάζεται.

Χαιρετίζουμε τις πρωτοβουλίες των κατοίκων της των πλημμυρισμένων περιοχών που οργανώνονται συγκροτώντας τις επιτροπές πληγέντων. Αυτός είναι ο δρόμος, η απάντηση στην ανησυχία για το τι χρειάζεται σήμερα να γίνει. Να μπούμε μπροστά να οργανωθεί ο αγώνας απέναντι σε αυτή την εγκληματική πολιτική που η ζωή μας δεν υπάρχει ως προτεραιότητα. Αγώνας για ότι χρειάζεται σήμερα για να συνεχίζουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια, ασφαλείς σε αυτό το ευλογημένο τόπο που κατοικούμε . Στην εύφορη πεδιάδα της Θεσσαλίας. Αυτό είναι για εμάς το πραγματικό νόημα της αλληλεγγύης.

Δεν αποδεχόμαστε αυτή την κατάσταση σαν κανονικότητα. Δεν είναι μοιραίο να ήμαστε στο έλεος καιρικών φαινομένων και η ζωή μας να είναι “πάμε κι όπου βγεί”. Η κοιλάδα των Τεμπών φούσκωσε ξανά όχι μόνο από τα ορμητικά νερά του Πηνειού αλλά από την αγανάκτηση για αυτό το νέο έγκλημα! Γι’ αυτό η απάντησή μας είναι : “Πνίξατε τον κάμπο-θα σας πνίξει η οργή μας”».

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! Καμία εμπλοκή – καμία συμμετοχή της Ελλάδας στο έγκλημα

Από τη συναυλία στάλθηκε ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης. Συγκεκριμένα, παιδάκια που συμμετείχαν με τους γονείς τους στη συναυλία ανέβηκαν στη σκηνή και ακούμπησαν τις ζωγραφιές που είχαν φτιάξει νωρίτερα με συνθήματα υπέρ του λαού της Παλαιστίνης, και της ειρήνης στην περιοχή. Μάλιστα συγκίνησαν όταν φώναξαν μαζί με τον κόσμο που συμμετέχει στη συναυλία το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη».

Ακόμα, στη συναυλία χαιρέτισε η Δήμητρα Παπαστεργίου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, η οποία κάλεσε σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν τη Δευτέρα 30 Οκτώβρη και το Σάββατο 4 Νοέμβρη, προσθέτοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε την κυβέρνηση, αλλά και όλες τις προηγούμενες, που δεν διαθέτει κονδύλια για την αντιπλημμυρική, αντισεισμική, αντιπυρική προστασία του λαού μας, διαθέτει όμως δισ. ευρώ για αγορά “Ραφάλ”, φρεγατών, για την παραγγελία των πανάκριβων μαχητικών F-35. Υπάρχουν χρήματα για τις “ανάγκες” του Ζελένσκι και των φασιστών του Αζόφ, δεν υπάρχουν όμως για έργα υποδομής για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού. Υπάρχουν χρήματα για τα πολεμικά σχέδια των κυβερνήσεων, κοντά 7 δισ. ευρώ πλήρωσε η Ελλάδα για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες το 2023, πρώτη στη λίστα του ΝΑΤΟ. 713 δολάρια το χρόνο πληρώνει ο κάθε Έλληνας για τις ΝΑΤΟικές δαπάνες, περισσότερα και από τον Αμερικανό πολίτη. Να γιατί δεν περισσεύουν χρήματα για έργα, παιδεία, υγεία, αθλητισμό, πολιτισμό, μισθούς, συντάξεις!

Είμαστε όμως σήμερα εδώ για να δηλώσουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο λαό της Παλαιστίνης που τόσο σκληρά δοκιμάζεται αυτές τις μέρες. Η πολεμική μηχανή του Ισραήλ ισοπεδώνει πόλεις και χωριά, νοσοκομεία, σχολεία,πολυκατοικίες, γραφεία ΜΜΕ και ξένων οργανώσεων αρωγής, πανεπιστήμια,τεμένη, εκκλησίες. Όλο αυτό συμπληρώνεται με τον απάνθρωπο αποκλεισμό που έχει επιβάλει η ισραηλινή κυβέρνηση, καθώς από τις 7 Οκτωβρίου έχει επιβληθεί διακοπή της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και του ανεφοδιασμού του παλαιστινιακού θύλακα σε τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και εμφιαλωμένο νερό. Με τη χερσαία εισβολή η καταστροφή και η εκτόπιση των παλαιστινίων ολοκληρώνεται. Οι αμερικανοΝΑΤΟικές δυνάμεις και η ΕΕ υποστηρίζουν με κάθε μέσο και τρόπο το “δικαίωμα του Ισραήλ σε άμυνα”, αρκεί να είναι…ανθρωπιστική. Η αισχρή προπαγάνδα όλου του “δημοκρατικού δυτικού” κόσμου διαστρεβλώνει,αποκρύπτει ή μεγεθύνει ειδήσεις και γεγονότα κατά τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών συμμάχων του Ισραήλ και αναίσχυντα παρουσιάζει το θύτη ως θύμα. Από κοντά και η ελληνική κυβέρνηση, με φρεγάτες, με παραχώρηση βάσεων(αεροπορικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν και στη Λάρισα) εμπλέκεται ενεργά στον πόλεμο στην περιοχή μας που παίρνει όλο και ευρύτερες διαστάσεις.

Απαιτούμε:

– Να εφαρμοστεί η ομόφωνη απόφαση της Ελληνικής Βουλής του Δεκέμβρη 2015 για την αναγνώριση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ.

– Να γκρεμιστεί το τείχος – φυλακή, να σταματήσουν οι εποικισμοί.

– Να επιστρέψουν στις εστίες τους όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες

– Καμιά συμμετοχή, καμιά στήριξη στο σφαγιασμό του Παλαιστινιακού λαού.

– Να αποσυρθεί η φρεγάτα “ΨΑΡΑ” από την περιοχή.

– Να παύσει κάθε διευκόλυνση προς τις ΗΠΑ και το Ισραήλ».

902.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ