Δράση του Διαχρονικού για τα 20 χρόνια από την υπογραφή της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Η δράση με τίτλο «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη… χάνονται ξερολιθιές, υψώνονται τσιμέντα» υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου Bιομετασχηματισμός μέσα από μορφές τέχνης, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης είκοσι χρόνων από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς (UNESCO 2003) και με ερέθισμα ένα κείμενο για τις ξερολιθιές από τη Μαρία Τσιμά, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας-Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού – Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η αξιοποίηση του λίθου-ξερολιθιάς ως προϊόντος άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς χρησιμοποιείται δημιουργικά για την ευαισθητοποίηση και προσαρμογή στις επιπτώσεις της Κλιματικής και Κοινωνικής Κρίσης. Όλα αυτά σε μια εποχή που ο άνθρωπος είναι πάρα πολύ απασχολημένος για να συνειδητοποιήσει το πόσο έχει απομακρυνθεί από τη φύση και κατά συνέπεια από την εσωτερική του φύση. Η συνάντηση μεταξύ του κοινού και των συντελεστών-ερμηνευτών πραγματοποιείται γύρω από τον λίθο-πέτρα και στοχεύει να δημιουργήσει ένα κάλεσμα για σκέψη και αλληλεπίδραση για το μελλοντικό ΜΑΖΙ.
Το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 20.00-21.00 στο πλαίσιο μιας περιπατητικής καλλιτεχνικής δράσης, ΜΑΖΙ με το κοινό θα περιηγηθούμε σε ένα εικαστικό περιβάλλον με καλλιτεχνικές πρακτικές μπροστά από το Μπεζεστένι στον λόφο του Φρουρίου. Στη συνέχεια κοινό και συντελεστές θα οδηγηθούν στο εργαστήρι πολιτισμού Δίχως Ωμέγα όπου και θα παρακολουθήσουν μια performance επικεντρωμένη στην έννοια του βάρους και της ισορροπίας.
Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου (ώρα 10.30 – 14.30) στον χώρο του Δίχως Ωμέγα και σε δημόσιο χώρο θα πραγματοποιηθεί εντατικό θεωρητικό και βιωματικό εργαστήριο στις βασικές εννοιολογικές, αισθητικές και πρακτικές πτυχές της δημιουργίας μιας site specific performance.
Πρόγραμμα
1. Η αναβίωση της πανάρχαιας τέχνης της ξερολιθιάς, δηλ. του χτισίματος ενός τοίχου από πέτρες χωρίς συνδετικό υλικό, από τους έμπειρους τεχνίτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, Ρ. Τζέλιος και Θ. Καλύβα, με πληροφορίες από τις αρχαιολόγους Ασημίνα Τσιάκα και Καλλιόπη Σταυρακούδη, συνδέει το παρελθόν με τη σύγχρονη εποχή.
Χώρος μπροστά από το Μπεζεστένι – Φρούριο Λάρισας. 4 & 5 Νοεμβρίου 2023, 20.00.
2. Εικαστικό περιβάλλον-καλλιτεχνικές πρακτικές αφήγησης και επιτέλεσης:
Νάντια Αγγελούλη, Αφροδίτη Παρζακώνη, Κωστής Κοτούλας.
Χώρος μπροστά από το Μπεζεστένι – Φρούριο Λάρισας. 4 & 5 Νοεμβρίου 2023, 20.10.
Από την ξερολιθιά στην Ανθρωπόκαινο. Η νέα γεωλογική εποχή που χαρακτηρίζεται από τον καταλυτικά αρνητικά σκεπτόμενο ρόλο του ανθρώπου στον πλανήτη Γη. Η συντεταγμένη αποχώρηση για τον εποικισμό και την εκμετάλλευση άλλων πλανητών. Κατολίσθηση, κατάρρευση… και μετά…;
Είσοδος ελεύθερη με μια πέτρα ανά χείρας.
3. Performance: «Ξερολιθιά: λίθος-μύθος εν χορώ», σε Σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία, ερμηνεία: Φρόσω Ζαγοραίου
Δίχως Ωμέγα – Φιλλελήνων 81, Λόφος Φρουρίου, Λάρισα. 4 & 5 Νοεμβρίου 2023, 20.40.
Η περφόρμερ Φρόσω Ζαγοραίου διευρύνει την έρευνά της πάνω στις έννοιες της παύσης, της κίνησης και της ακινησίας επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον της αυτή τη φορά στην έννοια του βάρους και της ισορροπίας. Παρατηρεί πώς μεταβάλλεται η σκέψη από το βάρος που επωμίζεται κάθε φορά ένα σώμα. Αναρωτιέται πόσο ζυγίζει η κάθε λέξη.
Η έμπνευσή της αντλείται από την πέτρα. Την αφουγκράζεται με προσοχή ως λέξη κάθε φορά και τη σύνθεσή της σε ξερολιθιά ως μυθιστορία.
Το κείμενο της Μαρίας Τσιμά «Ξερολιθιές», δημοσιευμένο στο περιοδικό Χάρτης (hartismag) βασισμένο στο βιβλίο της Μαργαρίτας Καραπάνου «Η ζωή είναι αγρίως απίθανη», που ακούγεται κατά τη διάρκεια της δράσης, ανοίγει μονοπάτια πάνω στο σώμα αλλά και έξω από αυτό και οδηγεί σε έναν ιδιότυπο χορό που ψάχνει να ανασύρει κάτι από τη ζεστασιά στα βάθη της γης, και της μνήμης.
Μουσική – sound design: Koray Tarhan
Διάρκεια: 15 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη.
4. Εντατικό (βιωματικό και θεωρητικό) εργαστήριο site specific performance με τη Δήμητρα Νικολοπούλου.
Δίχως Ωμέγα – Φιλλελήνων 81, Λόφος Φρουρίου, Λάρισα. 5 Νοεμβρίου 2023, 10.30 έως 14.30.
Η τοποειδική επιτέλεση
Πώς το σώμα, η πόλη, ο δημόσιος χώρος και το περπάτημα δύνανται να γεννήσουν ατομικές και συλλογικές performances; Ποια στοιχεία ατομικής μνήμης, ιστορίας, πολιτικών και κοινωνικών αναφορών αναδύονται από τα καλλιτεχνικά υποκείμενα μέσα από την ελεύθερη ή και μη περιπλάνησή τους στον χώρο;
Αυτό το 4ωρο εντατικό (βιωματικό και θεωρητικό) εργαστήριο είναι αφιερωμένο στις βασικές εννοιολογικές, αισθητικές και πρακτικές πτυχές της δημιουργίας μιας site specific performance (τοποειδικής επιτέλεσης). Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στον χώρο του Δίχως Ωμέγα & στον δημόσιο χώρο της πόλης.
Περιορισμένος αριθμός συμμετεχόντων, πληροφορίες – συμμετοχές:
Τ 2410 414245 & 6971611541
Ταυτότητα δράσης
Κείμενα σε μικροκλίμακα και ηχογράφηση – «ξερολιθιές»,
«Η εταιρία house mix έφερε σε πέρας το μεγάλο έργο»
Μαρία Τσιμά
Σύλληψη, σχεδιασμός δράσης
Νάντια Αγγελούλη
Δραματουργία δράσης
Αφροδίτη Παρζακώνη
Εικαστικό περιβάλλον-καλλιτεχνικές πρακτικές αφήγησης και επιτέλεσης
Νάντια Αγγελούλη, Αφροδίτη Παρζακώνη, Κωστής Κοτούλας
Performance: Ξερολιθιά: λίθος-μύθος εν χορώ, σύλληψη ιδέας, σκηνοθεσία, ερμηνεία
Φρόσω Ζαγοραίου
Εντατικό (βιωματικό και θεωρητικό) εργαστήριο site specific performance (τοποειδικής επιτέλεσης)
Δήμητρα Νικολοπούλου
Ψηφιακή καταγραφή διαδικασίας
Γιώργος Αναστούλης, Γιάννης Βασιλάκης
Bίντεο εγκαταστάσεων-performance
Γιάννης Βασιλάκης
Γραφιστικά, υλικό επικοινωνίας
Χαράλαμπος Καλαϊτσίδης
Υποστήριξη δράσης
Αντωνία Μάγκου
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση
Λευτέρης Ξάνθης
Συμμετέχουν μέλη της ομάδας ενηλίκων του Δίχως Ωμέγα και μέλη του Lab music education Larisas
Επιμέλεια αρχαιολογικής δράσης: Τσιάκα Ασημίνα, Σταυρακούδη Καλλιόπη, Αρχαιολόγοι, Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας
Χτίσιμο ξερολιθιάς
Ρίζος Τζέλιος, Θ. Καλύβας, εργατοτεχνίτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας
Παραγωγή Δίχως Ωμέγα.