ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ

Πολλά και ενδιαφέροντα αυτά που ακούστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο σύλλογος Γυναικών Τυρνάβου για την έμφυλη βία, την κακοποίηση των γυναικών και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Εμπειροι εισηγητές παρουσίασαν πτυχές του προβλήματος, έψαξαν τις αιτίες που οδηγούν στην εκδήλωση της βίας, στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη πρόληψης και παρουσίασαν τα «όπλα» που έχουν στην διάθεσή τους τα θύματα ώστε να προστατευτούν αλλά και να βοηθήσουν στην τιμωρία των θυτών.

Πιο συγκεκριμένα στην εκδήλωση ειπώθηκαν σε γενικές γραμμές τα εξής:

Η πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Εύη Βαρδιοπούλου στο χαιρετισμό της αναφέρθηκε στην «αθέατη» πλευρά της βίας, λέγοντας:

«Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί μια από τις συνηθέστερες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τον Δεκέμβριο του 1991 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε να ανακηρύξει την 25η Νοέμβρη ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, με σκοπό να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Το φαινόμενο καλά ριζωμένο στα κοινωνικά στερεότυπα και πρότυπα που αναπαράγει η κοινωνία εμφανίζεται με πολλά «πρόσωπα».

  • • Ενδοοικογενειακή βία
  • • Βιασμός
  • • Ψυχολογική – λεκτική βία
  • • Ανθρωποκτονία από σύζυγο / σύντροφο ή αλλιώς: Γυναικοκτονία
  • • trafficking/σωματεμπορία
  • • Εργοδοτική βία και ασυδοσία, με φαινόμενα την σεξουαλική παρενόχληση, την απόλυση εγκύων, τους εκβιασμούς να αναβάλουν τη δημιουργία οικογένειας.
  • • Ψηφιακή παρενόχληση

Τα στοιχεία αποδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος:

  • • Μία στις πέντε γυναίκες ζει με βίαιο σύντροφο.
  • • Οι μισές από τις γυναίκες που δολοφονούνται κάθε χρόνο είναι θύματα των συζύγων ή των συντρόφων τους.
  • • Μία στις τρεις γυναίκες που φτάνουν στα επείγοντα περιστατικά νοσοκομείων είναι θύμα ενδοοικογενειακής βίας.

• Το 70% των θυμάτων είναι δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή και ανώτερης ή ανώτατης εκπαίδευσης και πάνω από το 50% των δραστών δευτεροβάθμιας ή ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης.

Βία μπορεί να δεχτεί οποιαδήποτε γυναίκα. Δεν έχει σημασία το πόσο μορφωμένη, πόσο επιτυχημένη ή πόσο εύπορη είναι.

Η έμφυλη βία αποτελεί έγκλημα και ολοφάνερη παραβίαση των δικαιωμάτων της. Η γυναίκα στον 21ο αιώνα θεωρείται ακόμη ως το «αδύναμο φύλο», που δεν πρέπει να μιλήσει να αποκαλύψει, να καταγγείλει!! Τα περισσότερα περιστατικά παραμένουν ατιμώρητα, πίσω από τις πόρτες που κλείνουν και συντηρούν το πρόβλημα.

Η βία κατά των γυναικών μπορεί να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη ενημέρωση, την καταδίκη των περιστατικών, την ολόπλευρη στήριξη των θυμάτων, από το κράτος.
Με την καλλιέργεια της ισότητας στην πράξη, ξεκινώντας από την οικογένεια.
Μπορεί να αντιμετωπιστεί με την ενεργοποίηση και τη δράση των ίδιων γυναικών σε οτιδήποτε τις μειώνει, σε οτιδήποτε τις υποτιμά και τις διακρίνει ως κατώτερες.
Δεν είσαι μόνη και δεν είσαι η μόνη!

Ως Σύλλογος γυναικών δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας σε κάθε γυναίκα θύμα, οποιασδήποτε μορφής βίας. Δηλώνουμε επίσης την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες Παλαιστίνης που βιώνουν τη βία της ισραηλινής κατοχής.

Η ψυχολόγος Αγνή Παπαθεοδώρου

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Αγνή Παπαθεοδώρου μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής:

«Η πατριαρχία περιορίζει τους ανθρώπους από το να ζήσουν όπως επιθυμούν και τους μαθαίνει να μισούν οτιδήποτε δεν ανταποκρίνεται στους κανόνες που έχει θέσει. Η πατριαρχία είναι υπεύθυνη για την αφαίρεση πολλών αθώων ψυχών, επειδή δεν φοβήθηκαν, επειδή διεκδίκησαν δικαιώματα ελευθερίας και έκφρασης -πράγματα που θέλουμε να λέμε πως είναι αυτονόητα, αλλά – μάλλον – τελικά απέχουμε πολύ από αυτό το σημείο.

Tο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι πολυσύνθετο και αποτελεί μείζον θέμα δημόσιας υγείας και παραβίασης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Οι γυναίκες θα δεχτούν τη βία, γιατί είναι κοινωνικά και στερεοτυπικά «αποδεκτό», γιατί ανήκουν στο «ασθενές» φύλο και γιατί απλά «έτσι κάνουν οι άνδρες».

Άσκηση βίας. Βία που στιγματίζει το θύμα, το οποίο μπαίνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αντί του κατήγορου, δεχόμενο τα βέλη της κοινωνίας περί ανηθικότητας, προκλητικής συμπεριφοράς, και «απροσεξίας». Βία που σκοτώνει σε όλα τα επίπεδα. Σωματικά, σεξουαλικά, ψυχικά.

Οι γυναίκες έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους άνδρες και απαιτούμε τον ανάλογο σεβασμό και την υπεράσπιση αυτών των δικαιωμάτων.
«Στο δρόμο δεν θέλουμε να αισθανόμαστε γενναίες. Θέλουμε να είμαστε ελεύθερες.»

Ο δικηγόρος Αστ. Χατζημίχος

Από την πλευρά του ο κ. Αστ. Χατζημίχος αρχικά αναφέρθηκε στα στατιστικά δεδομένα που υπάρχουν για την έκταση του φαινομένου της βίας κατά των γυναικών σε διεθνές αλλά και εθνικό επίπεδο. Τονίστηκε όμως ότι αυτά τα στατιστικά δεν αποδίδουν την πραγματική διάσταση της γυναικείας κακοποίησης, καθώς πολλές φορές τα περιστατικά βίας δεν καταγγέλλονται από το θύμα για διάφορους λόγους. Τονίστηκε η ανάγκη ενθάρρυνσης των θυμάτων να σπάσουν το τείχος της σιωπής και να καταγγείλουν στις αρχές άμεσα τους δράστες.

Ταυτόχρονα, έγινε μια επισκόπηση της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας σχετικά με τα εγκλήματα που αφορούν τη βία κατά των γυναικών, για να αναδειχθεί το ύψος της απειλούμενης ποινής ( γενική πρόληψη του εγκλήματος) και το εάν υπάρχει επαρκής ποινική προστασία των εννόμων αγαθών με τις διατάξεις αλλά παράλληλα και για να καταδειχθούν οι χρόνιες παθογένειες που υφίσταντο στο χώρο της δικαιοσύνης και συνδέονται άρρηκτα με την εκδίκαση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας.

Τέλος, έγινε αναφορά στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και καταστολή της βίας κατά των γυναικών αναφέροντας τις προτεινόμενες σ’ αυτή δράσεις για περιορισμό του κοινωνικού αυτού φαινομένου, ενώ ασκήθηκε κριτική και στο αν η ελληνική πολιτεία, που κύρωσε με νόμο τη Σύμβαση, έχει συμμορφωθεί  αποτελεσματικά ή όχι προς τη κατεύθυνση της ουσιαστικής στήριξης των γυναικών και πρόληψης της εγκληματικότητας εις βάρος τους.

Η Αστυνόμος Β’ Σοφία Σαρμά
Η Προϊστάμενη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας. κ. Σοφία Σαρμά στην ομιλία παρουσίασε το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας και το ρόλο της Ελληνικής Αστυνομίας τόσο στην πρόληψη, όσο και στην αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη λειτουργία του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας Λάρισας, τη συνεργασία του με τους φορείς και τις δομές του Νομού και στα περιστατικά που κλήθηκε να διαχειριστεί στον ένα χρόνο λειτουργίας του.
Η παρουσίαση έκλεισε με ένα βίντεο από το Κέντρο Διοτίμα και την καμπάνια #DontSkip, με πρωταγωνιστή τον Ερρίκο Λίτση.

Τηλέφωνο Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής βίας: 2410681045-48 (υπό κατάργηση:2410683 158)

Η παρουσίαση του Κέντρου Κοινότητας.

Το Κέντρο Κοινότητας συμμετείχε στην εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Τυρνάβου για την Παγκόσμια ημέρα Εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. Η κα Σκρόπιου Αθανασία, κοινωνική λειτουργός, και ο κ. Ντιρογιάννης Νίκος, ψυχολόγος, παρουσίασαν τη λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας Τυρνάβου, στην οποία περιλαμβάνονται δράσεις για την εδραίωση της ισότητας μεταξύ των δύο φύλων. Επίσης τα στελέχη του Κέντρο Κοινότητας βρίσκονται σε εγρήγορση για τον εντοπισμό περιπτώσεων γυναικών θυμάτων βίας και δέχεται παραπομπές και απο τις αστυνομικές αρχές. Μέσω της παροχής πληροφοριών και υπηρεσιών συμβουλευτικής στηρίζει τις γυναίκες, θύματα βίας, σε όλη την μετάβαση τους από το κακοποιητικό περιβάλλον, στον Συμβουλευτικό Σταθμό ή στον” Ξενώνα φιλοξενίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ