Με μία ανάρτησή του πριν 8 χρόνια, που την ανέσυρε το fb από το χρονολόγιο του, ο Τυρναβίτης πρώην βουλευτής, εκπαιδευτικός και συγγραφέας Θωμάς Ψύρρας μας θυμίζει τους κανόνες καλής συμπεριφοράς (SAVOIR VIVRE) που πρέπει να τηρούνται στο τσιπουράδικο από ανθρώπους που θέλουν να σέβονται τον εαυτό τους, το τοπικό ποτό και το τσιπουράδικο.
Ο δεκάλογος λοιπόν της ορθής συμπεριφοράς έχει ως εξής:
- 1. Δεν πάμε για τσίπουρο πριν από τις 12 το μεσημέρι (το τσίπουρο τραβιέται κυρίως το καλοκαίρι μεσημέρι όταν κάνει “ζέστα”).
- 2. Στο τσιπουράδικο δεν φωνάζουμε την παραγγελία. Δείχνουμε με το χέρι πόσα πενηνταράκια θέλουμε (οι σοβαροί παραγγέλνουν όσα είναι τα άτομα της παρέας).
- 3. Στο χωρίς γλυκάνισο δεν βάζουμε παγάκια αλλά κρύο νερό. Στο γλυκανισάτο βάζουμε πρώτα το τσίπουρο μετά το νερό και κατόπιν πάγο (μ’ αυτή τη σειρά).
- 4. Δεν επεμβαίνουμε στο μεζέ – γιατί αν το μαγαζί δεν έχει σειρά στο μεζέ καλύτερα να κλείσει.
- 5. Δε ζητάμε ποτέ να επαναληφθεί ένας μεζές. Σε κάθε παραγγελία ο μεζές αλλάζει.
- 6. Τα άδεια πενηνταράκια μένουν στο τραπέζι μέχρι να σηκωθούμε για το λογαριασμό.
- 7. Τα άδεια πιατάκια του μεζέ μπαίνουν το ένα πάνω στο άλλο και δεν απομακρύνονται από το τραπέζι.
- 8. Δε φωνάζουμε κάθε τρεις και λίγο το μπουφετζή. (Ο μπουφετζής είναι σεβάσμιο πρόσωπο κι έχει δουλειά να παρακολουθεί το πιόμα και να κρατά τη σειρά του μεζέ, δεν είναι γκαρσονάκι για θελήματα).
- 9. Κερνάει αυτός που κάθεται κι όχι αυτός που τον καλούν να καθίσει. Δικαίωμα για κέρασμα έχει μόνο κάποιος από άλλη παρέα.
- 10. Κανόνας ασαφής ακόμα ο χρόνος της τσιπουροποσίας: οι Τυρναβίτες δεν πίνουν τσίπουρο το βράδυ (πλην της μεγάλης Παρασκευής μετά τον Επιτάφιο), αλλά οι Βολιώτες πίνουν.
Διαρκής υπόμνηση μιας ουσιαστικής διαφοράς: «το κρασί θέλει παρέα, το τσίπουρο φτιάχνει παρέα»