Την Ειδική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ για το ιδιωτικό χρέος, τα «κόκκινα δάνεια» και τους πλειστηριασμούς, που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής, παρουσία του προέδρου του Κινήματος Νίκου Ανδρουλάκη και τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού φορέων, προλόγισε και συντόνισε η Γραμματέας της Κ.Ο. και βουλευτής Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη.
Στην εκδήλωση, ειδικότερα, συμμετείχαν και παρενέβησαν , μεταξύ άλλων η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΕΜΠΟΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, το ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ, ο ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ, η ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ, ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ, η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ, η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ ΕΛΒΕΤΙΚΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ, το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ και η ΠΑΜΠΟΝΤΙΑΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ.
Όπως τονίστηκε από την τοποθέτηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, το σύνολο των οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων (servicers), εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους και ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει πλέον τα 270 δισ. Ευρώ, που κατανέμονται σε 3.985.000 ΑΦΜ τα οποία χρωστούν στην εφορία, 2.300.000 μητρώα στον ΕΦΚΑ, περισσότερα από 1 εκατομμύριο “κόκκινα” δάνεια, ενώ τέλος απροσδιόριστος είναι ο αριθμός οφειλετών σε εταιρείες ενέργειας, ΟΤΑ και ακάλυπτες επιταγές.
Παράλληλα, επισημάνθηκε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ και τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2021 απέφερε πενιχρά αποτελέσματα, όπως και ο αντίστοιχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αφού με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, μόλις 10.023 οφειλέτες ρύθμισαν τις οφειλές τους, συνολικού ύψους 3,7 δισ. Ευρώ, όταν το σύνολο του ιδιωτικού χρέους υπερβαίνει τα 270 δισ. Ευρώ, ενώ τονίστηκε πως και η νέα νομοθετική πρόταση της ΝΔ που συζητείται στη Βουλή και πάλι αποκλείει τη συντριπτική πλειοψηφία των αδύναμων νοικοκυριών, λόγω των αυστηρών όρων που προβλέπονται.
Ειδική αναφορά έγινε και σε σχέση με την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία προστατεύτηκε αποτελεσματικά, μόνο, από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010, μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης, με την πιο σκληρή τρόικα να διαφωνεί, τον ΣΥΡΙΖΑ να τον καταψηφίζει τότε στη Βουλή και αργότερα, το 2020, την κυβέρνηση της ΝΔ να τον καταργεί οριστικά.
Σε σχέση με τη σημερινή Κοινοβουλευτική Ομάδα, η Ευαγγελία Λιακούλη επεσήμανε:
«Υπάρχει ανάγκη ενός νέου ρηξικέλευθου πλαισίου για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, όπως το ΠΑΣΟΚ προτείνει, προκειμένου να γίνει μια νέα, δίκαιη επανεκκίνηση για τα πάνω από 7 εκατομμύρια μητρώα, ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα που κυριολεκτικά ‘’πνίγονται’’ οικονομικά. Τόσο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ΝΔ απέτυχαν, γιατί οι μηχανισμοί και των δύο ήταν ‘’κομμένοι και ραμμένοι’’ στα μέτρα των τραπεζών και όχι των δανειοληπτών. Σημαντική δουλειά, επιπλέον, πρέπει να γίνει σε σχέση με ένα ‘’νέο νόμο Κατσέλη’’, αφού η αντίστοιχη ‘’λύση’’ της ΝΔ για έναν φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων …ο οποίος δεν έχει ακόμη συσταθεί, 3 χρόνια μετά (!) αφορά μόλις 3,500 ευάλωτους δανειολήπτες, ενώ μέχρι σήμερα, ενδιαφέρον για να ενταχθούν στον φορέα έχουν δηλώσει μόλις 140 (!) ευάλωτοι δανειολήπτες, καθώς οι όροι είναι εξαιρετικά περιοριστικοί.
Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής η επίλυση του ζητήματος του ιδιωτικού χρέους είναι κομβικής σημασίας, και οι οποίες λύσεις δε μπορεί να καθυστερήσουν και άλλο. Γιατί ιδιωτικό χρέος, ‘’κόκκινα’’ δάνεια και πλειστηριασμοί υπονομεύουν την προοπτική ανάκαμψης της οικονομίας και οδηγούν σε οικονομική αδράνεια εκατομμύρια οικονομικά ενεργούς πολίτες.
Οφείλουμε την παροχή πραγματικής δεύτερης ευκαιρίας για όσους βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης, μέτρα για την αποφυγή αφελληνισμού της επιχειρηματικότητας, προστασία της αγροτικής γης, αλλά και τη βιώσιμη λύση για τα περίπου 40.000 στεγαστικά δάνεια των συμπατριωτών μας παλιννοστούντων ομογενών».