Για 6η χρονιά διοργανώθηκαν οι «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού» τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη, με οικοδεσπότη την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος, συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange και το Centro Algodonero Nacional, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος καλωσορίζοντας τους παρισταμένους παρουσίασε την όλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στον κλάδο της εκκόκκισης και του βαμβακιού γενικότερα στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, την 10ετή θέσπιση εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας για τη χώρα, την εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών και στελεχών εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και σε θέματα ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της ποσότητας της πιστοποιημένης παραγωγής βαμβακιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Εθνικού συστήματος ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών AGRO 2, την εναρμόνιση του AGRO2 με το BCI, την εισαγωγή το συλλογικού ευρωπαϊκού σήματος EUCOTTON κ.α.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Izmir Commodity Exhcange κ. Baris Kocagoz αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών στον τομέα του βαμβακιού που είναι άρρηκτα δεμένες και θα συνεχίσουν να υφίστανται, μέσα σε οιοδήποτε συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει έντονα πλέον την ποιότητα της παραγωγής βαμβακιού, και οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς.
Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε: «Το ελληνικό βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, αποτελεί ένα εθνικό εμβληματικό προϊόν και μέσα από τη συνεργασία όλων μας πρέπει να εργαστούμε ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέους καλλιεργητές, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Στην 1η ενότητα ο επικεφαλής του τομέα βάμβακος του εμπορικού οίκου VITERRA κ. Colin Iles ανέλυσε την παγκόσμια αγορά βάμβακος καθώς και τις δεσμεύσεις των εμπόρων απέναντι στο προϊόν. Χαρακτηριστικά είπε πως αρκετές ποσότητες βαμβακιού δεν καταναλώθηκαν λόγω ακυρώσεων παραγγελιών εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στο υψηλό ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα ύστερα από το πόλεμο στην Ουκρανία. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.
Οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Αίγυπτο αναφέρθηκαν στις εξελίξεις μέσα στο 2023 για το βαμβάκι στη λεκάνη της Μεσογείου. Όσον αφορά την Ελλάδα η κα Έφη Βουδούρη, από την εταιρία ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ, ανέφερε ότι λόγω των πρόσφατων πλημμύρων από τις κακοκαιρίες στην περιοχή της Θεσσαλίας η εγχώρια παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί κατά 1/3 περίπου ενώ η μέχρι τώρα πορεία των τιμών δεν είναι ικανοποιητική ώστε να προκαλέσει αισιοδοξία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εκκοκκιστές. Σίγουρα το ελληνικό βαμβάκι επηρεάστηκε τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στις προπωλήσεις, που κυμάνθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.
Επιπρόσθετα, ο κλωστοϋφαντουργός κ. Δημήτρης Πολύχρονος προβληματίστηκε για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι τόσο μειωμένη που δημιουργεί πρόβλημα σε στοκ όχι μόνο του βαμβακιού αλλά και των επώνυμων ρούχων.
Οι Τούρκοι εκπρόσωποι σημείωσαν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία ο σεισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ενδεχομένως η ετήσια παραγωγή να μειωθεί στους 650.000 τόνους λόγω των καιρικών συνθηκών. Η Τουρκία «παλεύει» με τον πληθωρισμό στη χώρας της και το ισχυρό δολάριο ενώ είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ο κ. Alper Deniz, της εταιρίας BOSSA, τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες για την επόμενη χρονιά ενώ για φέτος είπε πως η κατανάλωση θα ανέλθει στους 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους.
Στον αντίποδα, ο κ. Mohamed Negm, ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για το βαμβάκι, σημείωσε πως η Αίγυπτος ετοιμάζεται για επενδύσεις σε κλωστήρια καθώς και την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες της εγχώριας αγοράς καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας ζητούν βαμβάκι ενώ παράλληλα θα χρειαστεί εισαγωγή 50.000 τόνων.
Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Centro Algodonero Nacional κα Paula Romero σημείωσε πως η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων και της παραγωγής βαμβακιού την τρέχουσα περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα εκτάρια που φυτεύτηκαν ήταν πρακτικά ίδια με την περασμένη σεζόν, ορισμένα αγροτεμάχια δεν συγκομίστηκαν καθώς δεν καλύφθηκαν τα έξοδα συγκομιδής, επομένως η παραγωγή έπεσε δραστικά.
Στη 2η ενότητα η Διευθύντρια Πιστοποίησης και Τυποποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Μαίρη Σπέντζου αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρήση του προτύπου AGRO το οποίο είναι μια μέθοδος εξάσκησης της γεωργίας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των διαφόρων καλλιεργητικών εισροών, την περιορισμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και τη συνετή χρήση καλλιεργητικών παρεμβάσεων.
Η κα Paula Lum Young Bautil, Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Better Cotton Initiative παρουσίασε το πρότυπο BCI δηλώνοντας: «…Για να επιτευχθεί θετικός αντίκτυπος για τους αγρότες, η ζήτηση σε κλίμακα είναι απολύτως σημαντική. Η αλλαγή πρέπει να είναι βαθιά, γρήγορη και εκτεταμένη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε διαφαινόμενα ζητήματα βιωσιμότητας, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή, μια κρίση νερού, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των εδαφών, αλλά και ζητήματα βιοπορισμού των αγροτών και ενδυνάμωσης των γυναικών».
Η κα Φραγκίσκη Συμπούρα, από την COSMOCERT, αναφέρθηκε στην Αναγεννητική Γεωργία η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων στόχων γύρω από τη βιωσιμότητα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.
Τέλος, από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ο Σύμβουλός της κ. Δημήτρης Μελάς σημείωσε πως η ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη σίγουρα αποτελεί σοβαρή επιδίωξη για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέλλον πολιτικής της Ευρώπης για τον αγροτικό τομέα.
Τις ενότητες συντόνισαν οι agents βαμβακιού κ. Γιάννης Ψαρόπουλος (NICOT) και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου (ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ).
Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συνεργάτης – σύμβουλος της ΠΕΕΕΒ κ. Παναγιώτης Κεμπέσης ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και υπηρεσιών του προς την Ένωση Εκκοκκιστών, τον κλάδο εκκόκκισης και εν γένει της ανάπτυξης της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας.
Όλοι οι συμμετέχοντες έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το 2024 στη Σμύρνη της Τουρκίας.
Την εκδήλωση στήριξαν:
GOLD SPONSORS
DCT TRADING
EUCOTTON
ICT COTTON DMCC
KARAGIORGOS COTTON INDUSTRY
LAMAR FLEMING
SIARKOS S.A.
SILVER SPONSORS
AGGELOUSIS S.A.
CORTEVA S.A.