Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας
Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με αφορμή την διήμερη απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών, που κήρυξε η Ομοσπονδία τους (ΟΕΝΓΕ), επισημαίνει την στασιμότητα της μεταρρύθμισης του ΕΣΥ, όπως αυτή έχει εξαγγελθεί αλλά δεν πραγματοποιείται παρά τις επανειλημμένες προτάσεις μας, που έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.
Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και των Κέντρων Υγείας επισημαίνοντας, πως αντί τα συναρμόδια Υπουργεία να θεσπίζουν κίνητρα για την εξάλειψη της πολυσυζητημένης υποστελέχωσης και την μείωση της φυγής ιατρικού δυναμικού στο εξωτερικό, με τα αντικίνητρα δημιουργούν ακραίες συνθήκες.
Ένα από αυτά είναι και η μη αυτοτελής φορολόγηση των εφημεριών με αποτέλεσμα οι αμοιβές των γιατρών να κουρεύονται ακόμα περισσότερο και να καταλήγουν στα 4 ευρώ την ώρα. Συνέπεια είναι να αλλάζουν φορολογική κλίμακα και οι κρατήσεις να ξεπερνούν και το 44% με 45%.
Δίνουμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουν οι συμπολίτες μας γιατί οι γιατροί ΕΣΥ ταλανίζονται μεταξύ καθηλωμένου και απαξιωτικού μισθολογίου και «καλυμμένου» κουρέματος των εφημεριών τους.
Ενδεικτικά για κάθε εφημερία 17 συνεχόμενων ωρών σε έναν Επιμελητή Α΄, αντιστοιχούν περίπου 70 ευρώ καθαρά. Ωστόσο το ποσό αυτό προκύπτει έπειτα από την αύξηση από φορολογικής κλίμακας, συνεπώς και του αφορολόγητου, απώλειας επιδομάτων κ.α.
Έτσι Επιμελητής Α΄ εάν εφημερεύει για 17 συνεχόμενες ώρες, από 3 μ.μ. μέχρι από 8 την επόμενη το πρωί, θα λάβει κοντά 4 ευρώ την ώρα. Για όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις οι κρατήσεις είναι μεγαλύτερες.
Αντίστοιχες είναι πάντως και οι κρατήσεις που γίνονται στους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι όταν λαμβάνουν επιπλέον αμοιβές για την εξέταση των ασθενών που έχουν εγγράψει, το ποσό εντάσσεται στον γενικό μισθό, με αποτέλεσμα και στις περιπτώσεις αυτές η φορολόγηση να αγγίζει το 44%.
Είμαστε πεπεισμένοι πως καμία μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρονοδιάγραμμα. Οι αποσπασματικές και εμβαλωματικές λύσεις που κατά διαστήματα προβάλλουν ως διαρθρωτικές αλλαγές είναι καθαρά επικοινωνιακού τύπου, δεν αναβαθμίζουν παρεχόμενη περίθαλψη στους συμπολίτες μας και δεν προασπίζουν το κύρος και την αξιοπρέπεια των λειτουργών υγείας.