Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της διήμερης έκθεσης – εκδήλωσης, που αφορούσε την παρουσίαση δράσεων του έργου «Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας (ΓΜΤ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ).»
Πανεπιστημιακοί, επενδυτές και επιχειρηματίες, ερευνητές, φοιτητές και πολίτες, είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τις δράσεις του έργου « Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» και να ενημερωθούν για καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα που παρήχθησαν από Εργαστήρια και Ερευνητικές ομάδες της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Έργων.
Κατά την πρώτη ημέρα της έκθεσης έλαβε χώρα ανοιχτή συνεδρίαση με τίτλο “Αξιοποίηση καινοτόμων ερευνητικών αποτελεσμάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο πλαίσιο των δράσεων του Έργου Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» στο αμφιθέατρο του Πάρκου Καινοτομίας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο Καθηγητής και Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κος Χαράλαμπος Μπιλλίνης, ο Καθηγητής και Νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κος Δημήτριος Κουρέτας, ο Καθηγητής & Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Εξωστρέφειας και Διά Βίου Εκπαίδευσης του Π.Θ., Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου ΓΜΤ κος Σπύρος Α. Καραμάνος, και ο Επικεφαλής της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου (ΕΚΤ) Δρ. Νίκος Καραμπέκιος. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν πολιτικές που αναλαμβάνονται προκειμένου τα παραγόμενα ερευνητικά αποτελέσματα να αξιοποιηθούν από την αγορά, καθώς και οι προκλήσεις που η Θεσσαλία αντιμετωπίζει μετά το πλήγμα που υπέστη λόγω των καταστροφικών πλημμυρών.
Ακολούθησαν, παράλληλες με την έκθεση συνεδριάσεις, όπου παρουσιαστήκαν τα Αποτελέσματα του Έργου του ΓΜΤ του ΠΘ και οι Προσφερόμενες Υπηρεσίες του, από τον Δρ. Θωμά Θ. Θωμαΐδη Συντονιστή του ΓΜΤ, το νομικό πλαίσιο για την εμπορική αξιοποίηση της έρευνας στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ιδρύματα μέσω της σύστασης εταιρειών τεχνοβλαστών από την Δρ. Ευφημία Παναγιωτίδου και Κωνσταντίνα Βούρδα, τα Ψηφιακά Εργαλεία και οι υπηρεσίες υποστήριξης που το ΓΜΤ προσφέρει στους ερευνητές του ΠΘ από την κα Κατερίνα Καλλιγέρη – Υπεύθυνη IPR-Helpdesk ΓΜΤ, τον κο Βασίλη Δάγλα – Συνεργάτη του ΓΜΤ σε θέματα διαχείρισης καινοτομίας, τεχνομετρικών δεικτών και τον Απόστολο Γεωργίου, Συνεργάτη του ΓΜΤ Υποστήριξη επιχειρηματικών ομάδων.
Στη συνεδρίαση με θέμα «Εταιρείες Τεχνοβλαστοί (Spin-off) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», συμμετείχαν με παρουσιάσεις ο Δρ. Φώτιος Τέκος, Συνιδρυτής & Διευθύνων Σύμβουλος της “FoodOxys”, o κος Νικόλαος Κατσούλας, Καθηγητής Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας της “MEDITERRANEAN HORTICULTURAL CENTER IKE”, η κα Όλγα Γκορτζή, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο κος Βαρελτζής Πάτροκλος, Επ. καθηγητής Τμήμα Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ της “POSS Innovation – (Driving Innovation In Functional Products)”, καθώς και ο κος Ιωάννης Μουτσινάς, της ”SOLTERRA AE”.
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με παρουσιάσεις των αποτελεσμάτων της ειδικής δράσης “Proof of Concept”, από τις Επιστημονικές Ομάδες α) της Καθηγήτριας Γεωργίας Ανδρέου, β) των Καθηγητών Δημήτριου Παπαγιάννη και Κωνσταντίνου Γουργουλιάνη, γ) των Καθηγητών Κωνσταντίνου Δήμα (ΠΘ) και Ερμόλαου Ιατρού (ΕΚΠΑ), δ) του Καθηγητή Κωνσταντίνου Ματθιόπουλου και Επ. Καθηγητή Αντώνη Γιακουντή, ε) του Αν. Καθηγητή Χρήστου Σίμου (ΠΘ), Καθηγητή Ν. Σταθόπουλου (Παν.Δυτ.Αττικής ) και Αν. Καθηγητή Ηρακλή Σίμου (Παν.Δυτ.Αττικής), στ) του Καθηγητή Αθανασίου Χρήστου, Δρ. Χρήστου Ρούμπου, Δρ. Χριστίνας Αδαμάκη-Σωτηράκη, ζ) του Καθηγητή Χρήστου Νάκα και ΔΡ. Ευμορφίας Μπατάκα, η) του Καθηγητή Αθανάσιου Κοράκη, και Υπ. Διδάκτωρ Ιωάννη Μουτσινά.
Κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών, έλαβαν χώρα αλληλεπιδράσεις και διασύνδεση ερευνητικών ομάδων και επιχειρήσεων, κατά τη διάρκεια της Ανοιχτής Έκθεση Καινοτομίας και Δικτύωσης που υλοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Πάρκου Καινοτομίας JOIST. Παράλληλα υλοποιήθηκαν workshops όπου στελέχη της Μονάδας Καινοτομίας και Δικτύωσης, του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης παρουσίασαν ευκαιρίες χρηματοδότησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ενώ το Περιφερειακό Γραφείο του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας ανέλυσε τις διαδικασίες κατοχύρωσης ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων.
Το έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), «ΑΞΟΝΑΣ Β: Χρηματοδότηση Λειτουργίας Δομών & Δράσεων Μεταφοράς Τεχνολογίας» Κωδικός Πρόσκλησης 143.