Ο νέος υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας στη Θεσσαλία στρατηγός ε.α. Ηλίας Λεοντάρης που επιλέχθηκε για αυτόν τον νευραλγικό τομέα από τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Δ. Κουρέτα παρουσίασε σήμερα κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας πτυχές του σχεδίου Πολιτικής Προστασίας κάνοντας λόγο για άμεσες δράσεις και για μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό.
Σύμφωνα με τον κ. Λεοντάρη στον άμεσο σχεδιασμό είναι η θωράκιση της περιοχής ενόψει χειμώνα αλλά και η αντιμετώπιση της πραγματικότητας που διαμορφώθηκε στη Θεσσαλία μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα.
Επιπλέον όπως ανέφερε θα πρέπει να γίνει και ο σχεδιασμός για το μέλλον με την εξασφάλιση των απαραίτητων μέσων και την αξιοποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας.
Από την πλευρά του ο κ. Κουρέτας αναφέρθηκε στο βιογραφικό του κ. λεοντάρη ενώ παρουσίασε και τα επόμενα βήματα παρουσίασης πτυχών του σχεδίου για τη Θεσσαλία.
Δείτε αναλυτικά τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή παρουσίαση
Αρχικά ο κ. Λεοντάρης ανέφερε:
«Πρέπει οπωσδήποτε να σχεδιάσουμε το αναπτυξιακό μέλλον της Θεσσαλίας, που θα περιλαμβάνει το αντιπλημμυρικό σχέδιο, με λύσεις βασισμένες στη φύση και θα στηρίζεται σε επιστημονικά στοιχεία. Η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Είναι ένα στοίχημα για να λάβεις μέτρα πρόληψης. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Και η Πολιτική Προστασία είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα. Στοίχημα όχι για μέτρα καταστολής όταν έχει ήδη συμβεί η ζημιά αλλά για τα μέτρα πρόληψης, που δεν αφορούν μόνο τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές αλλά το σύνολο. Από την ποιότητα του νερού, του αέρα, την ποιότητα της ζωής μας. Φτιάχνουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα για την Πολιτική Προστασία του τόπου. Υπεύθυνος είναι ο στρατηγός, Ηλίας Λεοντάρης. Έχει πολύ μεγάλη εμπειρία και μαζί με άλλους συνεργάτες σχεδιάζει το πρόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας το οποίο περιληπτικά παρουσιάζουμε σήμερα, ως νούμερο ένα προτεραιότητα για εμάς. Θα επικεντρωθεί κυρίως στην πρόληψη και όχι στην καταστολή».
Το Όραμα του κ. Κουρέτα, αποβλέπει στη δημιουργία ενός κορυφαίου περιφερειακού οργανισμού πολιτικής προστασίας, με στόχο τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών, της ανάπτυξης και της ευημερίας των πολιτών μας. Σκοπεύει στο να δημιουργήσει μια ανθεκτική και καλά προετοιμασμένη Περιφέρεια, όπου κάθε άτομο θα αισθάνεται ασφαλές και θα υποστηρίζεται σε περιόδους κρίσης.
Ο ε.α. Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης, στην εισήγησή του υπογράμμισε ακόμη τα εξής:
Υπό φυσιολογικές συνθήκες η διαδικασία μετεξέλιξης μιας τέτοιας δραστηριότητας θα μπορούσε να αποτελεί μέρος της ρουτίνας του μεγάλου οργανισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όμως σήμερα οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. Το παρόν στην περίπτωσή μας έχει δύο διαστάσεις. Η πρώτη, αφορά στην αντιμετώπιση του χειμώνα που έρχεται αλλά και κάθε άλλης έκτακτης κατάστασης που θα μπορούσε να προκύψει και η δεύτερη αφορά στην υλοποίηση και παρακολούθηση της διαδικασίας και των εργασιών της αποκατάστασης των ζημιών και καταστροφών που ο “DANIEL” και ο «ELIAS» προκάλεσαν.
Ακολούθως αναφέρθηκε στην ισχύουσα σήμερα νομοθεσία, για την οποία διατήρησε τις επιφυλάξεις του ως προς την αποτελεσματικότητά της, καθόσον διαπνέεται από ένα έντονο συγκεντρωτισμό και ανάθεση ευθυνών που δε συνοδεύονται από πόρους και αρμοδιότητες αλληλοκαλυπτόμενες και διεσπαρμένες σε διάφορους φορείς και όργανα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι, και η Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Θεσσαλίας υπολείπεται σε στελέχωση, σε μέσα, σε σύγχρονη τεχνολογία και σε αυτοματοποιημένες διαδικασίες λειτουργίας και αντίδρασης.
«Η υλοποίησή του προγράμματος» επεσήμανε ο στρατηγός «στηρίζεται στη μελέτη του φυσικού περιβάλλοντος, στην καταγραφή των ρυπογόνων υποδομών, στην ανάλυση των απειλών και των κινδύνων, στη διασφάλιση ενός επιπέδου ετοιμότητας, στην ανάπτυξη ευέλικτων μηχανισμών ταχείας και αποτελεσματικής αντίδρασης, στη γενική συμμετοχή και διυπηρεσιακή συνέργεια, στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τέλος στην καινοτομία και συνεχή βελτίωση ικανοτήτων και δεξιοτήτων του προσωπικού. Γι’ αυτό και στις προθέσεις μας είναι να αξιοποιήσουμε τη γνώση, την εμπειρία, του προσωπικού μας καθώς και αυτού που θα χρειασθεί να συμπληρώσουμε, να συνεργαστούμε με την επιστημονική κοινότητα, να εισαγάγουμε την απαραίτητη τεχνολογία σε όλες τις φάσεις του Κύκλου Πολιτικής Προστασίας, ώστε να δημιουργήσουμε σενάρια με πληροφορίες και εκτιμήσεις που θα βρίσκονται κοντά στην πραγματικότητα».
Για την υλοποίηση του προγράμματος, ο ε.α. Στρατηγός τόνισε ότι απαιτείται μια βασική προϋπόθεση που «ακούει» στο όνομα ΟΡΓΑΝΩΣΗ. Αναφέρθηκε στην ισχύουσα νομοθεσία και ιδιαίτερα στο άρθρο 20 του νόμου 4662/2020 που προβλέπει τη Σύσταση και τις αρμοδιότητες της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών. «Αυτή η Διεύθυνση, είναι ο ΜΟΝΟΣ οργανικός φορέας Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας και, πρέπει να την οργανώσουμε με ένα τρόπο που θα εξυπηρετεί το σκοπό μας, θα αξιοποιεί τους διαθέσιμους πόρους, σε ανθρώπινο δυναμικό, υλικά, μέσα, τεχνολογία και υποδομές» συνέχισε ο κ. Λεοντάρης.
Παρουσίασε την γενική ιδέα της συγκρότησής της, η οποία προφανώς θα συζητηθεί και θα τεθεί υπόψιν των στα περιφερειακών οργάνων για έγκριση.
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο έμπειρος ε.α Στρατηγός Ηλίας Λεοντάρης επανέλαβε ότι, «οι πολλαπλοί κίνδυνοι είναι εδώ και είναι μια νέα πραγματικότητα. Για την αντιμετώπισή τους απαιτείται να υιοθετήσουμε ένα νέο τρόπο σκέψης που θα παρακολουθεί τη εξέλιξη της κοινωνίας και της τεχνολογίας, θα στηρίζεται στην αρχή της ΣΥΝΕΡΓΕΙΑΣ και θα εμπλέκει το σύνολο των πολιτών, των υπηρεσιών, των οργανώσεων και των φορέων στη διαδικασία της ΠΡΟΛΗΨΗΣ και της ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ για τη διασφάλιση της ζωής, των περιουσιών και της ευημερίας των πολιτών».