ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΙΤΑΛΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΟ 16o Δ.Σ. ΛΑΡΙΣΑΣ

Το 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας φιλοξένησε από τις 4 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2023 τρεις Ιταλίδες εκπαιδευτικούς από το σχολείο Ottavo Circolo Dittatiko Piacenza στο πλαίσιο του Erasmus+ KA122 προγράμματος με τίτλο: “Empowering Quality Education through Inclusiveness, Innovation, Technology and Internationalisation” που εγκρίθηκε από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) και υλοποιείται κατά το τρέχον σχολικό έτος στο σχολείο.

Η εβδομάδα φιλοξενίας ήταν μια μοναδική ευκαιρία για εκπαιδευτικούς και μαθητές από τις δύο χώρες να γνωριστούν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να συνεργαστούν σε μια σειρά από δραστηριότητες που στόχο είχαν τη συμπερίληψη, την αξιοποίηση καινοτόμων ψηφιακών εργαλείων, τη μάθηση στην ύπαιθρο και την αξιοποίηση μουσείων και πολιτιστικών μνημείων ως εκπαιδευτικών πόρων.

Τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου εκπαιδευτικοί και μαθητές συμμετείχαν σε δραστηριότητες που προωθούν τη συμπερίληψη και μαζί με τις Ιταλίδες εκπαιδευτικούς γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία. Η ημέρα ξεκίνησε χαιρετίζοντας και καλωσορίζοντας τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς στη νοηματική γλώσσα, δίνοντας τον τόνο για μια ημέρα ενότητας και κατανόησης. Οι μαθητές της Α’ και της ΣΤ’ τάξης ένωσαν τις δυνάμεις τους μέσω της δραστηριότητας “Υιοθετώντας ένα πρωτάκι”, προωθώντας τη φιλία και τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών τάξεων. Οι μαθητές της Β’ τάξης συμμετείχαν στη δραστηριότητα «Το κουβάρι με τις καλές κουβέντες», μεταδίδοντας τη θετική ενέργεια τους σε όλο το σχολείο! Οι μαθητές της Δ’ τάξης στόλισαν «το Δέντρο της Χαράς», δημιουργώντας μια εορταστική ατμόσφαιρα γεμάτη χαμόγελα, ενώ οι μαθητές της Γ’ τάξης έβαλαν χρώμα στον περιβάλλοντα χώρο ζωγραφίζοντας «το Παγκάκι της Φιλίας»! Η μέρα έκλεισε με μια όμορφη ξενάγηση στην πόλη της Λάρισας.

Η 2η ημέρα της φιλοξενίας στόχευε στην ενσωμάτωση των μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς στη διδακτική πρακτική. Η ΣΤ΄ τάξη του σχολείου μαζί με εκπαιδευτικούς του σχολείου και τους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς επισκέφτηκαν το «Μουσείο Γεωλογικών Σχηματισμών Μετεώρων» το οποίο στεγάζεται στο παλαιό κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Καστρακίου, κάτω από τους ιερούς βράχους των Μετεώρων. Στη συνέχεια συνάντησαν διαδικτυακά τους μαθητές του 8ου Δημοτικού Σχολείου Καρέλα Πιατσέντζας, συνομίλησαν μαζί τους και τους ξενάγησαν στα Μετέωρα.

Η 3η μέρα φιλοξενίας των Ιταλών εκπαιδευτικών στο σχολείο ήταν αφιερωμένη στην συμπερίληψη μέσω της τέχνης και του δράματος. Κατά τη μέρα αυτή το 16ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας υποδέχτηκε επίσης εκπαιδευτικούς και μαθητές από το «1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Παιδιών με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές Λάρισας» και όλοι μαζί συμμετείχαν σε μια γιορτή δημιουργικότητας, συνεργασίας και ενότητας. Την ίδια ημέρα οι φιλοξενούμενοι εκπαιδευτικοί ξεναγήθηκαν στο Διαχρονικό Μουσείο συνοδευόμενοι από εκπαιδευτικούς και μαθητές της Δ΄ τάξης και συμμετείχαν επίσης σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην Πινακοθήκη της Λάρισας, δράσεις που στόχευαν στην αξιοποίηση των μουσείων ως πολύτιμων πόρων διδασκαλίας και μάθησης.

Η Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, 4η ημέρα φιλοξενίας των Ιταλών εκπαιδευτικών, είχε ως επίκεντρο την ψηφιακή καινοτομία και την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την ενσωμάτωση καινοτόμων τεχνολογικών εργαλείων στην τάξη. Στο εργαστήριο υπολογιστών του σχολείου παρουσιάστηκε η δημιουργία συνεργατικού επιτραπέζιου παιχνιδιού με τη χρήση του 3D εκτυπωτή. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Πάρκο Καινοτομίας JOIST, όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί ήρθαν σε επαφή με την τεχνολογία της Εικονικής Πραγματικότητας, μαθαίνοντας για τα τρισδιάστατα γραφικά και δημιουργώντας τον πρώτο δικό τους εικονικό κόσμο με τη χρήση ενός λογισμικού ανάπτυξης εφαρμογών Εικονικής Πραγματικότητας, ειδικά σχεδιασμένου για παιδιά.

Την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η πολιτιστική ανταλλαγή με τους Ιταλούς εκπαιδευτικούς. Συμμετέχοντας σε δραστηριότητες μάθησης στην ύπαιθρο στο πλαίσιο του προγράμματος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας με τίτλο «Μονοπάτια από πέτρα και δάσος στον Κίσσαβο, οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί και μαθητές διερεύνησαν, από τη μια, την απόκριση στο κλίμα των παραδοσιακών σπιτιών και οικισμών, τη φύση των υλικών, την τεχνοτροπία και την αισθητική που χαρακτηρίζει αυτά τα στοιχεία της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, και από την άλλη, τη φύση, την αξία και την ορθή διαχείριση του δάσους.

Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε στον χώρο του σχολείου η τελετή απονομής πιστοποιητικών στους φιλοξενούμενους εκπαιδευτικούς. Οι μαθητές πρόσθεσαν μια εορταστική πινελιά στην εκδήλωση χαρίζοντας χριστουγεννιάτικα στολίδια στους φιλοξενούμενους, ενώ οι εκπαιδευτικοί του σχολείου είχαν ετοιμάσει συμβολικά δώρα για τις τρεις εκπαιδευτικούς. Δάσκαλοι και μαθητές αποχαιρέτησαν θερμά τις Ιταλίδες εκπαιδευτικούς και τις ευχήθηκαν καλή επιστροφή στην πατρίδα τους.

Η Διευθύντρια του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, κ. Παναγιώτα Δραγατογιάννη, θα ήθελε να ευχαριστήσει θερμά την κ. Εύη Μπελόγια, συντονίστρια του προγράμματος Erasmus+ του σχολείου, καθώς και τις κ. Δώρα Γκανάβα (Υποδιευθύντρια), κ. Ελευθερία Γαλάτου, κ. Θεολογία Γιώτσα και τον κ. Γρηγόρη Στεργίου, μέλη της Ομάδας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του Σχολείου, για την άψογη οργάνωση όλων των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν κατά την εβδομάδα φιλοξενίας των Ιταλών εκπαιδευτικών. Συγχαρητήρια αξίζουν επίσης σε όλα τα μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας για την υποστήριξη και την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις προγραμματισμένες δράσεις, αλλά και σε όλους τους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου για την ενθουσιώδη και ενεργό συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Τέλος, η Διευθύντρια και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 16ου Δ.Σ. Λάρισας ευχαριστούν από καρδιάς τον Διευθυντή, κ. Δημήτρη Φωτίου, τις συνοδούς εκπαιδευτικούς και τους μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου ΔΑΔ Λάρισας για τη συνεργασία, τη γενναιοδωρία, την ευγένεια και τη θετική διάθεση τους, αλλά και τη Σύμβουλο Φυσικής Αγωγής, κ. Ελένη Δημητρίου, που μας τίμησε με την παρουσία της.

Η εβδομάδα φιλοξενίας ήταν μια πολύτιμη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες και συνέβαλε σημαντικά στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο σχολείων. Τον Μάιο του 2024, εκπαιδευτικοί και μαθητές από το 16ο Δ.Σ. Λάρισας θα επισκεφθούν το σχολείο τους στην Piacenza ενδυναμώνοντας τη φιλία και τη συνεργασία που μόλις ξεκίνησε.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ