Μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα σε Πλατυκαμπο, Αγιά, Ελασσόνα, Συκούριο, Καρδίτσα και Βόλο
Μήνυμα αποφασιστικού αγώνα για την επιβίωσή τους, έστειλαν σήμερα οι αγρότες των παρακάρλιων χωριών του νομού Λάρισας, βγάζοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο Πλατυκάμπου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και της Επιτροπής Πλημμυροπαθών Αγροτών.
Μάλιστα αποφάσισαν να παραμείνουν με τα τρακτέρ τους παράπλευρα του κόμβου απαιτώντας συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο, αποτελούμενο από τους Υπουργούς Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών και Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να δοθούν συγκεκριμένες απαντήσεις στα αιτήματα τους και χρονοδιάγραμμα υλοποίησης τους. Σε αυτό το πλαίσιο κάθε μέρα στις 5 μ.μ. θα πραγματοποιούν ενημερωτικές συνελεύσεις που θα αποφασίζουν για τα επόμενα βήματά τους.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και μετέφερε τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των αγροτών, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Τάσο Τσιαπλέ, μέλος της ΕΠ Θεσσαλίας και περιφερειακό σύμβουλο Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αγωνιζόμαστε για την επιβίωσή μας!
Κυρίαρχο συναίσθημα στην πλειοψηφία των αγροτών ήταν η οργή και η απόγνωση, αφού περίπου 160.000 στρέμματα με καλλιέργειες και μηχανήματα παραμένουν ακόμα κάτω από τα νερά, εκατοντάδες οικογένειες έχουν μείνει χωρίς εισόδημα όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια και την ίδια ώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο για το πώς θα φύγουν τα νερά, ενώ και οι όποιες αποζημιώσεις δόθηκαν δεν επαρκούν.
Στην κινητοποίηση εμφανίστηκε και ο νέος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας, με σκοπό να διαφημίσει τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» της περιοχής που προωθούν κυβέρνηση και περιφερειακή αρχή, τα οποία έχουν ως κοινό παρονομαστή το χαμηλό κόστος και μιλάνε για αλλαγές στη χρήση γης και στην αγροτική καλλιέργεια, με στόχο τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια, την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού που θα χρυσοπληρώνουν οι λαϊκές οικογένειες και οι αγρότες και διάφορα επενδυτικά σχέδια στο πλαίσιο της «πράσινης μετάβασης».
Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, σημείωσε πως «τρεις μήνες μετά τις πλημμύρες ελάχιστα πράγματα έχουν γίνει και τηρηθεί από τις υποσχέσεις της κυβέρνησης και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης. Αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας από την κυβέρνηση, δεν θα έχουμε εισόδημα για πολλά χρόνια. Για αυτό βγήκαμε σήμερα στους δρόμους, δείχνοντας την αποφασιστικότητά μας για έναν ανυποχώρητο αγώνα. Γιατί ξέρουμε ότι μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε να τα καταφέρουμε.
Ζητάμε συνάντηση με κυβερνητικό κλιμάκιο ώστε να δοθούν απαντήσεις στα άμεσα αιτήματα μας. Αυτά είναι: χρονοδιάγραμμα και έργα για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποστράγγιση των πλημμυρισμένων χωραφιών στην πρώην λίμνη Κάρλα. Οι αγρότες που καλλιεργούσαν σε αυτές τις περιοχές να πάρουν πλήρη αποζημίωση για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί ώστε τα χωράφια να γίνουν ξανά παραγωγικά. Άμεσα χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων στο 100% σε πραγματική αξία. Ουσιαστικά έργα, φράγματα, αναχώματα ότι άλλο προβάλει η σύγχρονη τεχνογνωσία για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής και όλης της Θεσσαλίας».
Εν τω μεταξύ μαζικές και μαχητικές κινητοποιήσεις με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έγιναν σε Καρδίτσα, Βόλο, Αγιά, Ελασσόνα και Συκούριο στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης των παραγωγών μήλων – κάστανων – αμυγδάλων – κερασιών – καρυδιών.
Οι αγρότες διεκδίκησαν την αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που υπέστη βαρύτατο πλήγμα εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες, της συνεχιζόμενης αύξησης του κόστους παραγωγής, ενώ απαίτησαν και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.
Στην Αγιά
Στην Αγιά Λάρισας, για άλλη μια φορά πραγματοποιήθηκε μια μαζική κινητοποίηση με τρακτέρ στην κεντρική πλατεία. Οι αγρότες ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι, στην παραγωγή μήλων υπάρχει εκτεταμένη μείωση της παραγωγής εξαιτίας του φουζικλάδιου, παρά τους επανειλημμένους ψεκασμούς που ανέβασαν ψηλότερα το κόστος παραγωγής, ασθένεια που δεν αποζημιώνεται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ, ούτε καν από τα ΚΟΕ. Για το λόγο αυτό διεκδικούν αναπλήρωση εισοδήματος στα 1.000 ευρώ/στρέμμα.
Στα κάστανα παραμένει και οξύνεται ο μύκητας της φαιάς σήψης και η σφήκα με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της παραγωγής και του εισοδήματος. Δεν υπάρχει φαρμακευτική αντιμετώπιση της φαιάς σήψης, συνεπώς χρειάζεται αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στο ύψος των 700 ευρώ/στρέμμα για φέτος και για όσα χρόνια χρειαστεί μέχρι να απαλλαγεί η παραγωγή από τον μύκητα.
Κατήγγειλαν ότι για τα κεράσια δεν έχουν σταλεί ακόμη τα πορίσματα των εκτιμήσεων από τον παγετό ώστε να ξεκινήσει η καταβολή των χρημάτων.
Σε Συκούριο και Ελάσσονα
Δυναμική κινητοποίηση με τρακτέρ έγινε και στην Όσσα Συκουρίου, από αμυγδαλοπαραγωγούς, οι οποίοι ανέφεραν ότι η φόμωψη στα αμύγδαλα προκάλεσε μεγάλη απώλεια παραγωγής που σε συνδυασμό με τον παγετό και την ακαρπία φτάνει στο 100% σε περιοχές και σε κτήματα.
Τόνισαν ότι χρειάζεται να δοθεί αναπλήρωση εισοδήματος στα 800 ευρώ/στρέμμα.
Μαζική κινητοποίηση έγινε και στην Ελασσόνα από τους τοπικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους. Χαιρετισμούς έκαναν ο Γιάννης Ντάλλας, από την ομάδα παραγωγών κελυφωτών Ελασσόνας, ο Λιάνος Αντώνης, εκπρόσωπος Καρυδοπαραγωγών, ο Νικολούλης Γιώργος, από τον Σύλλογο Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου, ο Γιάννης Τσερτικίδης, από τον Αγροτικό Καπνικό Συνεταιρισμός Ελασσόνας.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Στέλιος Καραμούλας, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Ολύμπου.
902.gr