Στις 5 Δεκεμβρίου, η ραδιοφωνική ομάδα του 3ου Εσπερινού ΕΠΑ.Λ. Λάρισας συμμετείχε στο 3ωρο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κάνω Ραδιόφωνο στο European School Radio – Δημιουργία Δημοσιογραφικής Εκπομπής», στις εγκαταστάσεις του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας στη Σίνδο Θεσσαλονίκης.
Πριν από την εκπαιδευτική επίσκεψη, οι Εκπαιδευτικοί και οι Μαθητές καθοδηγήθηκαν από τον Δημοσιογράφο Βασίλη Σολιόπουλο, της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης, που ορίστηκε ως Μέντορας για το Σχολείο μας, στη δημιουργία του περιεχομένου εκπομπής από τον χώρο του σχολείου με τηλεδιάσκεψη.
Η εκπομπή είχε τίτλο «Αγκαλιάζοντας τη Διαφορετικότητα» και επιλέχτηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία που τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Επιλέχτηκε αυτό το θέμα, ώστε να συμβάλει και το 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης, τόσο της Εκπαιδευτικής Κοινότητας, όσο και της κοινωνίας ευρύτερα, σε θέματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πτυχές της ζωής και αποδοχής της διαφορετικότητας τους.
Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι Μαθητές χωρίστηκαν σε 2 ομάδες και εκπαιδεύτηκαν από ειδικούς για ένα 2ωρο. Η 1η ομάδα εκπαιδεύτηκε από Δημοσιογράφους και από Φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Α.Π.Θ., πάνω σε θέματα δημιουργίας και εκφοράς δημοσιογραφικού λόγου. Η 2η ομάδα εκπαιδεύτηκε από Φοιτητές του τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙ.ΠΑ.Ε. σε θέματα ηχοληψίας, επεξεργασίας ήχου και κατάλληλων λογισμικών. Τα 2 σεμινάρια πραγματοποιήθηκαν παράλληλα.
Στη συνέχεια, και από τις 11.00΄ έως τις 12.00΄, η εκπομπή που είχαν ετοιμάσει οι Μαθητές βγήκε ON AIR, από το στούντιο του EuropeanSchoolRadio. Οι Mαθητές και οι Eκπαιδευτικοί συμμετείχαν ενεργά στην παραγωγή και, ταυτόχρονα, υπήρξαν κριτικοί ακροατές και παρατηρητές της διαδικασίας. Παρ’ όλο το άγχος της προετοιμασίας, αποκόμισαν τις καλύτερες εντυπώσεις από αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία.
Στο βιωματικό μέρος οι Μαθητές, μέσω της διαδικασίας ραδιοφωνικής παραγωγής, χρησιμοποίησαν νέες τεχνολογίες αιχμής και συνεργάσθηκαν με επαγγελματίες Δημοσιογράφους. Παράλληλα, μέσω της συνολικής διαδικασίας του προγράμματος, έλαβαν ερεθίσματα επαγγελματικών επιλογών, όπως το επάγγελμα του Δημοσιογράφου, του Ηχολήπτη και του Μηχανικού λογισμικού.
Συντονίστρια της δράσης ήταν η εκπαιδευτικός Γκουντούρα Ανθή και συμμετείχαν οι εκπαιδευτικοί Καντζά Παναγιώτα, Λιντέρη Αλεξάνδρα και Λιουλιάκη Δέσποινα.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την κα Ευτυχία Τούλιου, την πρόεδρο και ψυχή του EuropeanSchoolRadio για την υποστήριξη και ενθάρρυνση, τον Δημοσιογράφο κ.Βασίλη Σολιόπουλο για την βοήθεια μέσω της τηλεδιάσκεψης αλλά και δια ζώσης στο εργαστήριο, καθώς και τον Αντιπρύτανη του ΔΙ.ΠΑ.Ε. κ.Κωνσταντίνο Διαμαντάρα που μας υποδέχτηκε.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τους Φοιτητές του Τμήματος Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ για τις πολύτιμες παρατηρήσεις και διορθώσεις των κειμένων μας, τους Φοιτητές του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής & Ηλεκτρονικών Συστημάτων για τη βοήθεια στο τεχνικό μέρος της εκπομπής, καθώς και όσους, εθελοντικά, μάς εκπαίδευσαν και μας βοήθησαν να βγει ζωντανά στον αέρα η εκπομπή.