ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΟΙ ENERGY: ΔΙΠΛΑ ΚΕΡΔΙΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ NET METERING ΤΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ

default

Με σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία αναμένεται να έρθει στη Βουλή το επόμενο άμεσο χρονικό διάστημα, θα λύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις μέχρι τώρα απορρίψεις που λάμβαναν οι επιχειρήσεις, αναφορικά με την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών Net Metering, λόγω κορεσμένου δικτύου.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το σχεδιασμό του ΥΠΕΝ, θα αλλάξει ο μέχρι τώρα προγραμματισμός στον τρόπο διάθεσης του ηλεκτρικού χώρου στο δίκτυο, που με βάση το Άρθρο 97 του ν.4951/2022, με σκοπό την προώθηση του ενεργειακού συμψηφισμού και των σταθμών αυτοπαραγωγής ο ΔΕΔΔΗΕ διέθετε περιθώριο 10MW σε κάθε υποσταθμό -ακόμη και στους κορεσμένους- με το 40% του χώρου αυτού απευθύνονταν σε Οικιακά Φωτοβολταϊκά, το 30% σε αγρότες και το υπόλοιπο 30% σε δευτερογενή-τριτογενή τομέα, με ανώτατο όριο ισχύος παραγωγής του Φ/Β σταθμού τα 10 kWp.

Έτσι λοιπόν, μέσω του παραπάνω νόμου, υπολογίζεται ότι ο συνολικός «χώρος» που απελευθερώθηκε στη χώρα, αγγίζει περίπου τα 2,5 GW.

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ

Από αυτό το «χώρο» των 2,5GW, το ΥΠΕΝ σκοπεύει να διατεθεί το 50% αποκλειστικά σε εταιρείες-επιχειρήσεις, δηλαδή το 1,25GW, οι οποίες θα ενταχθούν σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, όπως για παράδειγμα αυτό που αναμένεται προκηρυχθεί τις επόμενες ημέρες, «Φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις».

Δηλαδή για τις παραπάνω εταιρείες-επιχειρήσεις, αυξάνεται το ποσοστό συμμετοχής από 30% σε 50%, που θα λαμβάνουν άμεσα όρους σύνδεσης από τον ηλεκτρικό χώρο που δημιουργείται με βάση το σχετικό νόμο. Στο σημείο αυτό, όπως επισημαίνει η ιδιοκτήτρια της εταιρείας, περιβαλλοντολόγος, κα Φωτεινή Κούρου, «καλό θα ήταν το ΥΠΕΝ, στην τροπολογία που θα φέρει στη βουλή, σχετικά με τις επιχειρήσεις, να συμπεριλάβει και τη δυνατότητα λειτουργίας φωτοβολταϊκών σταθμών δίχως να είναι αναγκαία η έγχυση ενέργειας στο δίκτυο, όπως προβλέπει πλέον ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω του επονομαζόμενου συστήματος «zero feed in».

ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΟ ΟΦΕΛΟΣ

Παράλληλα, σύμφωνα με την κα Κούρου, οι επιχειρήσεις έχουν μια ακόμα «πηγή» πρόσβασης για την άμεση λήψη όρων σύνδεσης, πάλι με βάση το Άρθρο 97 του ν.4951/2022, αφού το υπόλοιπο 50% του χώρου των 2,5 GW, που έχει δημιουργηθεί, με την τροπολογία που αναμένεται, θα χορηγείται κατά 30% σε αυτοπαραγωγούς (Net Metering) στον δευτερογενή και τριτογενή τομέα, ενώ σ’ αυτή την κατηγορία θα ενταχθούν και οι Ενεργειακές Κοινότητες, κατά 40% για οικιακά συστήματα και κατά 30% σε αυτοπαραγωγούς αγρότες.

Σε αυτό το 50% του χώρου, για Net Metering, θα υπάρχει και μια επιπρόσθετη, ευεργετική αλλαγή και για τις επιχειρήσεις, αφού το όριο των 10kWp, θα αυξηθεί στα 100 kWp, με αποτέλεσμα να μπορούν και οι επιχειρήσεις να αυξήσουν σε μεγαλύτερο βαθμό τη δυναμικότητα των φωτοβολταϊκών τους σταθμών και να καλύπτουν περισσότερες ενεργειακές ανάγκες τους.

Info:
Παναγούλη 66, 3ος όροφος, 41222, Λάρισα
T:2410 617777
F:2410 617770
www.perivallontologoi.gr
Email: perivalontologoi@gmail.com

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ