ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΣΕΜΝΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΕΤΣΙΜΕΑΣ

Εφυγε από τη ζωή ο γνωστός αγωνιστής της Αριστεράς παλιό στέλεχος της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και μετά τη διάσπαση του κόμματος μέλος και στέλεχος του Συνασπισμού Γεράσιμος Μπετσιμέας. Η πολιτική κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου στις 12.00 μ. σε αίθουσα του Χατζηγιάννειου Πνευματικού Κέντρου Λάρισας.

Ποιος ήταν ο Γεράσιμος Μπετσιμέας

Ο Γεράσιμος Μπετσιμέας που είχε καταγωγή από τη Σαμαρίνα γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940 αλλά μεγάλωσε. πήγε σχολείο και πολιτικοποιήθηκε στο χώρο της Αριστεράς στα Τρίκαλα.

Μαθητής στο γυμνάσιο, ο Γεράσιμος Μπετσιμέας πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις για το Κυπριακό και κατά της μαθητικής εισφοράς χωρίς οργανωτική σύνδεση με τη Ν.ΕΔΑ. Οι παρέες στη γειτονιά και στο γυμνάσιο. όπου υπήρχε πυρήνας αριστερών μαθητών, έπαιξαν ιδιαίτερο ρόλο στον πολιτικό προσανατολισμό του 17χρονου νεαρού ποδοσφαιριστή του σωματείου «Τρίκκη».

Η οργανωτική ένταξή του στη Ν.ΕΔΑ έγινε το 1962 μετά την απόλυσή του από το στρατό. ύστερα από στρατιωτική θητεία ενός έτους. Συνδέεται δε με την αυτόματη σχεδόν αναγόρευσή του σε γραμματέα της Ν.ΕΔΑ στο νομό Τρικάλων αλλά και με την απόφασή του να εγκαταλείψει, στα 22 του χρόνια, το επαγγελματικό ποδόσφαιρο που τον είχε κάνει ευρύτερα γνωστό και αγαπητό σε όλη την περιοχή. «Δεν σταμάτησα την μπάλα όταν πήγα φαντάρος», λέει και θυμάται την πανηγυρική μεταγραφή του, το 1961. στην «κόκκινη ομάδα», την Αθλητική Ένωση Τρικάλων.

Ως γραμματέας της Ν.ΕΔΑ στο νομό, αντιμετώπισε τη συγχώνευση θετικά -αν και οργανώσεις της ΔΚΝΓΛ δεν είχαν συγκροτηθεί στα Τρίκαλα-και έλαβε μέρος στο Ιδρυτικό Συνέδριο της ΔΝΛ, από το οποίο εκλέχθηκε αναπληρωματικό μέλος του ΚΣ.

Στη διάρκεια της δράσης του είχε αρκετές συλλήψεις και προσαγωγές. Μηνύθηκε δύο φορές με βάση τους νόμους 942 και 509 στα Τρίκαλα αλλά αθωώθηκε. Η κατηγορία στην πρώτη δίκη ήταν για «ηθική αυτουργία» επειδή τα κορίτσια σε κάποια εκδρομή «ανεμίζαν ερυθράς μανδήλας και ανεζωπύρωσαν τα πάθη». Η δεύτερη ήταν «για κατάθεση στεφάνου σε μνημείο την 25η Μαρτίου στο χωριό Μικρό Κεφαλόβρυσο».

Στη δικτατορία τον συνέλαβαν μετά την 21η Απριλίου του 1967 στην ύπαιθρο της Νάουσας όπου κρυβόταν. Εκτοπίστηκε στα Γιούρα και στο Λακκί της Λέρου. Το 1968 τον μετέφεραν στον Ωρωπό και από εκεί ξανά στα Γιούρα μέχρι τη διάλυση του στρατοπέδου. Ακολούθησε και πάλι η Λέρος μέχρι το κλείσιμο του στρατοπέδου στις αρχές του 1971. Έμεινε με τους τελευταίους 47. Στη συνέχεια εκτοπίστηκε στη Σαμοθράκη έως τα Χριστούγεννα της ίδιας χρονιάς.

Στη Σαμοθράκη παντρεύεται και τη γυναίκα του Ρίτσα που έφυγε πριν από ακριβώς 2 χρόνια από τη ζωή.

Μετά την απόλυσή του συνδέθηκε με παράνομο δικτύου της ΚΝΕ Μακεδονίας. Τον συνέλαβαν μετά τα γεγονότα του Πολυτεχνείου το 1973. Βασανίστηκε και τον Φεβρουάριο του 1974 κρατήθηκε 33 μέρες στην Ασφάλεια και στη συνέχεια στο Επταπύργιο. Η μεταπολίτευση τον βρήκε στις φυλακές Διαβατών.
Μέχρι τον Ιανουάριο του 1975 ανήκε στην παράνομη ΚΕ της ΚΝΕ. Στη συνέχεια έγινε επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ στα Τρίκαλα, και γραμματέας στον Βόλο έως το 1977. Ήταν μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας έως τη διάσπαση του 1989. Την περίοδο 1989-1990 φοίτησε 10 μήνες στο Ινστιτούτο για ανώτατα στελέχη του ΚΚΣΕ στη Μόσχα. Την εποχή της διάλυσης του ενιαίου ΣΤΝ και της διάσπασης του ΚΚΕ, διαγράφηκε από το κόμμα και στη συνέχεια πέρασε στον Συνασπισμό, ακολουθώντας και τη μετατροπή του σε ΣΥΡΙΖΑ.

Στο άγγελμα του θανάτου του η Νέα Αριστερά Λάρισας σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Αποχαιρετούμε με θλίψη τον Γεράσιμο Μπετσιμέα, τον αγωνιστή της αριστεράς που άφησε το δικό του στίγμα στη Λάρισα και τη Θεσσαλία. Από τη Νεολαία ΕΔΑ, τη Νεολαία Λαμπράκη, τις εξορίες, την ΚΝΕ και το ΚΚΕ ως το Συνασπισμό και το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ο Γεράσιμος Μπετσιμέας αγωνίστηκε σε δύσκολες περιόδους και υπηρέτησε με συνέπεια τις ιδέες του για έναν καλύτερο κόσμο. Σύντροφος και φίλος, παρών σε όλες τις μεγάλες και τις μικρές μάχες, υπήρξε μια από τις σταθερές του προοδευτικού χώρου στον τόπο μας. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ