ΜΕΓΑΛΗ Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΚΑΙ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ ΤΟΥ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ

Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών για τη ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού και γενικότερα των αναπνευστικών λοιμώξεων, καθώς καταγράφονται πιέσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων της χώρας. Το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων από χθες Δευτέρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του OPEN, παθολόγος στα επείγοντα του νοσοκομείου «Γεννηματάς» εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της εφημερίας, περισσότερα από 800 άτομα έφτασαν στο νοσοκομείο.

Μεγάλη διασπορά αναπνευστικό λοιμώξεων

Η ίδια εξήγησε τα αποτελέσματα της διασποράς των εορτών αποτυπώνεται ήδη στο νοσοκομείο στο οποίο εργάζεται, καθώς υπάρχει αύξηση 50% σε όσους νοσούν από κορονοϊό και γρίπη. Σημείωσε ότι στο τμήμα covid υπήρχαν περίπου 120 με 140 άτομα το μήνα, ενώ είπε ότι τον Δεκέμβρη έχουν ξεπεράσει τους 200 ασθενείς.

Η Ελένη Μπάγια τόνισε ότι υπάρχει και ο κίνδυνος της ενδονοσοκομειακής διασποράς, καθώς νοσούν ασθενείς και σε τμήματα τα οποία είναι «καθαρά» από κορονοϊό. Η γιατρός είπε ότι υπάρχουν θάλαμοι εντός κλινικών που μετατρέπονται σε θαλάμους covid, καθώς δεν υπάρχει χώρος για τους ασθενείς.

Εκρηξη κρουσμάτων

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με την ertnews.gr, όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ τις τελευταίες ημέρες από τους ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα. Πλην των ασθενών με κορονοϊό που στη πλειονότητα εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία, υπάρχει μεγάλη αύξηση των ασθενών με γρίπη και άλλες ιώσεις».

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρει ότι η αύξηση ξεπερνάει το 30% κάτι που δείχνει την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης. «Τις αργίες, σαββατοκύριακα, νύκτες, η πρωτοβάθμια κατεβάζει ρολά και ο θεσμός του προσωπικού γιατρού έχει αποτύχει. Έτσι όλοι οι δρόμοι για τους ασθενείς ακόμη και για τη χορήγηση των αντιικών φαρμάκων για τον κορονοϊό οδηγούν στα εφημερεύοντα νοσοκομεία», σημειώνει.

Ο κ. Γιαννάκος σημειώνει ότι η αναμονή των ασθενών για εξέταση στα παθολογικά και πνευμονολογικά ιατρεία των εφημερευόντων νοσοκομείων ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις τις 8 ώρες. Συμπληρώνει ότι «οι νοσοκομειακές ανεπτυγμένες παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές γέμισαν. Δεν φθάνουν τα κρεβάτια να καλύψουν τους ασθενείς που τελικά εισάγονται» με αποτέλεσμα να νοσηλεύονται σε κλίνες άλλων κλινικών, «αυξάνοντας τον δείκτη νοσοκομειακών λοιμώξεων».

Στοιχεία για τις εισαγωγές στα νοσοκομεία
Στο νοσοκομείο της Νίκαιας χθες εισήχθησαν 80 ασθενείς με παθολογικά, πνευμονολογικά προβλήματα από περίπου 45 πριν ένα μήνα.

Περίπου 100 ασθενείς επισκέπτονται τον «Ευαγγελισμό» στην εφημερία. Εισάγονται 80- 90 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα.

Στο «Αττικόν» στην τελευταία εφημερία 5 Ιανουαρίου, εισήχθησαν 118 ασθενείς με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου εισήχθησαν 86 ασθενείς.

Στο «Σισμανόγλειο» στις τελευταίες εφημερίες εξετάζονται 90 με 100 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και εισάγονται 30 με 35 ασθενείς. Πριν ένα μήνα εξετάζονταν 80 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα και γινόταν λιγότερες των 10 εισαγωγών.

Το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης είναι «πρωταθλητής», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Συνολικά οι εξεταζόμενοι ασθενείς στα ΤΕΠ ξεπερνούν τους 1.200 και οι εισαγωγές ασθενών με παθολογικά και πνευμονολογικά προβλήματα φτάνουν περί τους 120.

Ο κ. Γιαννάκος αναφέρεται και στο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, ειδικά στα περιφερειακά νοσοκομεία. Ενδεικτικά στο νομό Ηλείας, λειτουργεί παθολογική κλινική μόνο στο νοσοκομείο Πύργου, στην οποία νοσηλεύονται πάνω από 60 ασθενείς με παθολογικά προβλήματα. Υπηρετούν μόνιμα δύο παθολόγοι και αυτοί από μετακίνηση από κέντρο υγείας και το νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Γίνονται συνεχώς προκηρύξεις γιατρών παθολόγων, που καθίστανται άγονες, αναφέρει, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Το υπουργείο Υγείας

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στις 11:30 π.μ., για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ & Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, κ. Αναστασία Κοτανίδου θα παραχωρήσουν Συνέντευξη Τύπου αύριο, Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024, στις 11:30 π.μ., στο Υπουργείο Υγείας (ισόγειο, Αίθουσα Τύπου), σχετικά με την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ