ΑΥΡΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Βασίλης Ζωγράφος

Αύριο Παρασκευή 11 το πρωί στην ώρα του πρωθυπουργού , θα συζητηθεί στη βουλή, η επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας ” νέα αριστερά ” Αλέξη Χαρίτση για τα τεράστια προβλήματα του πρωτογενή τομέα , τη νέα κοινή αγροτική πολιτική, τις κινητοποιήσεις των αγροτών ,την κατάστασή στη Θεσσαλία με τις καταστροφικές πλημμύρες του φθινοπώρου του 2023 και πως η κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει τις κινητοποιήσεις.

Ο Αλέξης Χαρίτσης θα παρουσιάσει τις θέσεις της κοινοβουλευτικής ομάδας της νέας αριστεράς ,θα προτείνει λύσεις και θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις που δίνουν λύση στα χρόνια προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

Για τη Θεσσαλία συγκεκριμένα ,ο πρωτογενής τομέας έχει πληγεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το Φθινόπωρο του 2023 και οι πληγείσες περιοχές παραμένουν στάσιμες. Δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση από την επίσημη πολιτεία. Ημίμετρα ,αποζημιώσεις με το σταγονόμετρο και υποσχέσεις για το απώτερο μέλλον.

Δεν είναι μόνο η Θεσσαλία δεν είναι μόνο η Ελλάδα, οι μεγαλειώδεις αγροτικές κινητοποιήσεις είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη. Η Γερμανία ,η Γαλλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Ρουμανία η Πολωνία είναι επί ποδός των αγροτικών κινητοποιήσεων.
Η ρίζα του κακού φαίνεται είναι η αντιαγροτική νέα ΚΑΠ και η στρατηγική της “γκριζοπράσινης ” μετάβασης της Ε.Ε.
Οι κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ επέβαλαν περαιτέρω εμπόδια στις καλλιέργειες, την κτηνοτροφία, ανατροπές στις ενισχύσεις σε βάρος των μικρών και μικρομεσαίων αγροτών και υπέρ των τσιφλικάδων ,υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων.

Είναι οι άθλιες πολιτικές της Ε.Ε και τής ΝΔ που αναγκάζουν τους αγροτοπαραγωγούς να πωλούν τα προϊόντα σε εξευτελιστικές τιμές την ώρα που έχει εκτοξευτεί το κόστος παραγωγής , σε πετρέλαιο, ρεύμα, αγροτοεφόεδια ,χωρίς ουσιαστικές αποζημιώσεις, απέναντι στις καταστροφικές πλημμύρες ,τις ζημιές στις υποδομές , τις διάφορες ασθένειες στις καλλιέργειες και τα ζώα .

Η κυβέρνηση της ΝΔ και οι κυβερνήσεις στις άλλες χώρες της Ε.Ε καταφεύγουν στις ίδιες άθλιες μεθοδεύσεις. Άγρια καταστολή, προκλητικές συκοφαντίες για δήθεν υποκεινούμενες κινητοποιήσεις, ξανά επαναλαμβάνουν παλιές εξαγγελίες χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα . Προτάσεις” στάχτη στα μάτια “του αγροτικού κόσμου ,μακριά από τα αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτών.

Οι αγωνιζόμενοι αγρότες έχουν το δίκαιο με το μέρος τους. Γι’ αυτό χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη στον αγώνα τους ,για άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Άμεσα η κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει:
* Στην αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος .
* 100% αποζημιώσεις για τις ζημιές .
* Μείωση του κόστους παραγωγής.
* Αφορολόγητο πετρέλαιο.
* Κατώτερες εγγυημένες τιμές.
Τα ψέματα για τη ΝΔ τελείωσαν. Οι δικαιολογίες περισσεύουν. Ουσιαστικές και ριζικές λύσεις περιμένουν οι αγρότες ,ώστε να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τον κάμπο, και οι κτηνοτρόφοι να είναι με τα ζώα τους.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ