Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ “ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ” ΣΤΟ 2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η ίδρυση των Πρότυπων (και Πειραματικών σχολείων), εξυπηρετεί την επιλογή και συγκέντρωση των «άριστων» μαθητών υποβαθμίζοντας το σύνολο των σχολείων και πρωτίστως των γειτονικών τους. Ανακατανέμει το μαθητικό δυναμικό, καταργεί τα γεωγραφικά όρια, ανοίγει το δρόμο για την επιλογή σχολείου από τους γονείς. Προωθεί την πολυκατηγοριοποίηση των σχολείων, με διαφορετική χρηματοδότηση, διαφορετικό Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών, που θα καθορίζεται από τις εφήμερες ανάγκες της αγοράς, πλήττοντας τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας.

Οι στοχεύσεις της λεγόμενης «εσωτερικής και εξωτερικής αξιολόγησης» που έχουν απορρίψει μαζικά εκπαιδευτικό και γονεϊκό κίνημα υπηρετούνται και μέσα από την επέκταση τέτοιων θεσμών. Όπως ορθά επισημαίνεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις “στα Πρότυπα Σχολεία, καταργείται η οργανικότητα των θέσεων, η οποία αλλάζει κάθε δύο χρόνια προετοιμάζοντας το έδαφος για κατάργηση της μονιμότητας. Η χρηματοδότησή τους γίνεται και από χορηγίες-δωρεές διάφορων “αρπακτικών” που μπορούν να μπουν στο δημόσιο σχολείο και να δράσουν ανεξέλεγκτα, παρεμβαίνοντας ακόμη και στη μαθησιακή διαδικασία, την ώρα που δίνονται 7 δις το χρόνο για την πολεμική μηχανή του ΝΑΤΟ”.

Στην πόλη μας, πριν λίγους μήνες, (ξανά)τέθηκε το θέμα ίδρυσης Πρότυπου σχολείου (Γ/σίου και Λυκείου) από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας (και πρώην μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας με την παράταξη της ΔΑΚΕ) με το 3586/2-3-23 έγγραφο αίτημά του προς το Δήμο Λάρισας.

Η πρώην δημοτική αρχή Καλογιάννη (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ), σε έκτακτη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας εξέφρασε την υποστήριξή της στην ίδρυση “πρότυπου σχολείου” και την δέσμευσή της για την κάλυψη των αναγκών που θα προκύψουν, με τις “πλάτες” της ΔΑΚΕ (Ν.Δ).

Στη συνέχεια, έχοντας την έγκριση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας, έφερε το θέμα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) Λάρισας στις 10/5/23, αλλά υπό την πίεση των αντιδράσεων των εκπαιδευτικών των δύο σχολείων – 2ου Γυμνασίου & Λυκείου, και για λόγους “προεκλογικούς” ζήτησε να αποσυρθεί από το Δ.Σ η συζήτηση ενός θέματος, που η ίδια εισηγήθηκε…

Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, στις 30/01/2024, η νυν Δημοτική Αρχή Μαμάκου επανέφερε το ζήτημα υπερασπιζόμενη το αντιδραστικό εγχείρημα, μιλώντας προσχηματικά για “νέες θέσεις εργασίας” και αποκρύπτοντας το σύνολο των αρνητικών συνεπειών.
Καθόλου εντύπωση δεν μας προκαλεί η στάση της παράταξης του κ. Καλογιάννη να ελιχθεί υποκριτικά, ζητώντας αναβολή και μιλώντας για, δήθεν, εγγυήσεις από την Κυβέρνηση και χρηματοδότησης ενός νέου σχολικού συγκροτήματος σε οικόπεδο του Δήμου, αποκρύπτοντας την ουσία του ζητήματος.

Η επίθεση με πολιτικά χυδαίες εκφράσεις προς το πρόσωπο του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης από τον τέως δήμαρχο, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, ότι είναι συνένοχη στην εφαρμογή αυτής της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Η μάχη που δίνουν εκπαιδευτικοί – γονείς – μαθητές σήμερα να διατηρήσουν τον (όποιο) ενιαίο χαρακτήρα των σχολείων, είναι μάχη αντίστασης στα σχέδια της αστικής τάξης στην Ελλάδα. Είναι μάχη για την ανύψωση του μορφωτικού επιπέδου ανεξαιρέτως όλων των παιδιών ανεξάρτητα από οικονομική κατάσταση, φυλή, χρώμα, θρησκεία, κ.ά.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Λάρισας υπερασπίζεται διαχρονικά και σθεναρά το καθολικό δικαίωμά σε αποκλειστικά δημόσια, πραγματικά δωρεάν, υψηλού επίπεδου μόρφωση, μέσα και έξω από τις αίθουσες των Συμβουλίων.

Καλούμε το Λαό τη πόλης, τους γονείς, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς να βγάλουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα από την εν λόγω εξέλιξη, να συστρατευθούν με τους φορείς του λαϊκού κινήματος στον αγώνα για ουσιαστική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, για την ικανοποίηση των σύγχρονων μορφωτικών αναγκών των παιδιών του λαού.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ