Σε επερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Υποδομών & Μεταφορών και τον υπουργό Ανάπτυξης, προχώρησε σύσσωμη η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, με πρώτους συνυπογράφοντες τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τη Γραμματέα της Κ.Ο. και βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, με την οποία αποδομούν οργανωμένα το δήθεν «οικονομικό θαύμα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη και αποδεικνύοντας πως οι κυβερνητικές πομφόλυγες περί «ισχυρής» οικονομίας και «στέρεης» ανάπτυξης, δεν συνιστούν τίποτα άλλο από έναν επικοινωνιακό «φερετζέ» για την αδιαφανή εξυπηρέτηση «λίγων, ισχυρών και εκλεκτών», ομογάλακτων και ομοτράπεζων της ΝΔ, εις βάρος βέβαια του δημοσίου συμφέροντος.
Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της επερώτησης:
«Όπως σε όλους τους άλλους τομείς της κυβερνητική πολιτικής, έτσι και στην οικονομική πολιτική κυριαρχούν η αδιαφάνεια, οι κομματικές σκοπιμότητες, η μεροληψία υπέρ λίγων και πρακτικές και αποφάσεις, που αποβαίνουν εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος.
Και αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι η θετική συσχέτιση αποτελεσματικών δημοκρατικών θεσμών και βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί κοινή παραδοχή της επιστημονικής κοινότητας, αλλά και των διεθνών οργανισμών, όπως συντείνουν ο ΟΟΣΑ, η Παγκόσμια Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.
Ωστόσο, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει, τα τελευταία 4,5 έτη, να ασκεί την οικονομική πολιτική και αναπτυξιακή πολιτική της χώρας, με τεράστιες εκπτώσεις σε επίπεδο δημοκρατικού διαλόγου, διαφάνειας και λογοδοσίας, ιδίως, διαχειριζόμενη τα τεράστια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αλλά και τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίουμέσω του Υπερταμείου.
Επιπλέον, σημειώνεται πως και η ακρίβεια, όπως και ο υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων δύο ετών, έδωσε πρόσφορο έδαφος για αθέμιτη και αχαλίνωτη κερδοσκοπία μεγάλων επιχειρήσεων και μεσαζόντων, με την ανοχή βέβαια της Κυβέρνησης.
Επιπροσθέτως, η αδιαφάνεια και η κυβερνητική κακοδιαχείριση παρατηρείται:
-στο ΕΣΠΑ,δεδομένου ότι, η σχετική πλατφόρμα με τα στοιχεία δημοσιότητας για την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2014-2020, για το Δεκέμβριο, δεν υπάρχει πλέον στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, αλλά ούτε των Διαχειριστικών Αρχών, με αποτέλεσμα να ανακύπτει δυσχέρεια δημόσιας εξαγωγής των οριστικών συμπερασμάτων και να εγείρονται μείζονα ζητήματα δημοσίου συμφέροντος και διαφάνειας.
-στις Συμβάσεις Στρατηγικής Σημασίας, όπου και εδώ παρατηρείται η ύποπτη «κρυψίνοια» του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης, καθώς οι αποφάσεις της αρμόδιας Κυβερνητικής Επιτροπής δεν δημοσιεύονται ούτε σε ΦΕΚ ούτε στη Διαύγεια, με αποτέλεσμα να μην είναι δημόσια γνωστό με επίσημο τρόπο το περιεχόμενο, ο προϋπολογισμός και τα κριτήρια επιλογής των έργων που έχουν ενταχθεί στο σχετικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, όπως και η κατανομή τους ανάμεσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ.
-στην ΑΑΔΕ, της οποίας η αδιαφανής λειτουργία ενισχύεται από το γεγονός ότι, έχουν παραμείνει με ευθύνη των διαδοχικών κυβερνήσεων της ΝΔ ανεφάρμοστες στην πράξη οι διατάξεις για τη λογοδοσία της προς τη Βουλή.
-στα κόκκινα δάνεια και τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ), οι οποίες πλέον διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια με μη εξυπηρετούμενα και εξυπηρετούμενα δάνεια 78 δισεκ. Ευρώ, για την διαχείριση των οποίων πολύ λίγες πληροφορίες παρέχονται.
-στη ζημία από την ενίσχυση της Aegean, η οποία έλαβε Κρατική Ενίσχυση ως αποζημίωση εξαιτίας του Covid-19, αλλά τελικά προκάλεσε ταμειακή ζημία για το Δημόσιο ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να υπάρξει καμία ουσιαστική τεκμηρίωση για αυτήν την κυβερνητική επιλογή.
-στην Οικονομική & Κοινωνική Επιτροπή, από την οποία η κυβέρνηση ζήτησε να γνωμοδοτήσει μόνο για δύο νομοσχέδιά της -από το 2019!- καταδεικνύοντας για ακόμη μια φορά την “αλλεργία” που έχει στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους, αλλά και τους συνταγματικά κατοχυρωμένους δημοκρατικούς θεσμούς».
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευαγγελία Λιακούλη και οι συνάδελφοί της, επερωτούν το οικονομικό επιτελείο και τους άλλους συναρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, για το «θολό τοπίο» όλων των παραπάνω, αξιώνοντας συγκεκριμένες απαντήσεις σε σχετική διαδικασία εξονυχιστικής συζήτησης στη Βουλή, κατά το δυνατό γρηγορότερα, όπως και για το ότι, «πέραν των ανωτέρω και παρά τις επισημάνσεις των διεθνών οργανισμών και άλλων φορέων, αρνούνται να λάβουν άλλες πρωτοβουλίες για τη χάραξη και εκτέλεση της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής της χώρας με περισσότερο κοινωνικό διάλογο, διαφάνεια και λογοδοσία».