ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΕΣ ΣΤΟ 10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ.

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Στηρίζω το παιδί μου στις αποφάσεις του: Συμβουλεύομαι – Ενημερώνομαι – Πληροφορούμαι» πραγματοποιήθηκε για τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών της Γ΄ τάξης Γυμνασίου, την Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2024, στο 10ο Γυμνάσιο Λάρισας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της τελευταίας τάξης του Γυμνασίου καλούνται να πάρουν την πρώτη τους σημαντική απόφαση για την εκπαιδευτική και επαγγελματική τους πορεία.
Ποιόν εκπαιδευτικό δρόμο θα ακολουθήσω μετά το Γυμνάσιο; Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ; Είναι ισότιμο το Απολυτήριο; Ποια μαθήματα έχει κάθε κατεύθυνση; Ποιες σχολές έχει ο ΟΑΕΔ; Τί είναι τα ΙΕΚ; Θα τα καταφέρω; Συμφωνούν οι γονείς μου με την απόφασή μου;

Σε αυτά και σε πολλά άλλα ερωτήματα απάντησαν οι ειδικοί προσκεκλημένοι παρουσιάζοντας διεξοδικά τις εκπαιδευτικές επιλογές των μαθητών.

Συγκεκριμένα, η κα Φωτεινή Κουτσοπούλου, υπεύθυνη Επαγγελματικού Προσανατολισμού της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας παρουσίασε το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο [ΕΠΑΛ], τη μεταξύ τους διασύνδεση, τα μαθήματα και τις κατευθύνσεις το Απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, τους τομείς και τις ειδικότητες του ΕΠΑΛ, το Απολυτήριο και το Πτυχίο Ειδικότητας, το Μεταλυκειακό έτος – Μαθητεία και τις δυνατότητες που δίνουν τα ΙΕΚ του Υπουργείου Παιδείας.

Στη συνέχεια, η κα Κέλλυ Γεροστέργιου, Προϊσταμένη Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης [Δ.ΥΠ.Α.], πρώην ΟΑΕΔ, παρουσίασε τις Επαγγελματικές Σχολές [ΕΠΑ.Σ.] Μαθητείας και τη δυνατότητα που δίνουν στο μαθητή να σπουδάζει ενώ ταυτόχρονα κάνει την πρακτική του άσκηση αποκτώντας επαγγελματική εμπειρία σε πραγματικές συνθήκες. Τέλος, ο κος Δαλαμπύρας, Διευθυντής των ΕΠΑ.Σ Λάρισας ενημέρωσε τους γονείς για τις οικονομικές απολαβές των μαθητών κατά την πρακτική τους άσκηση.

Ακολούθησε συζήτηση, κατάθεση προβληματισμών και διευκρινιστικές απαντήσεις στις απορίες των γονέων. Το βασικό μήνυμα της εκδήλωσης είναι η έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των μαθητών σχετικά με τις εκπαιδευτικές και επαγγελματικές διεξόδους, η καλύτερη επιλογή με βάση την προσωπικότητα και τα ενδιαφέροντα κάθε μαθητή, οι εναλλακτικές λύσεις και η ευελιξία και προσαρμοστικότητα στα πολλά επαγγελματικά σταυροδρόμια που θα συναντήσουν στη ζωή τους.

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο λειτουργίας του Εργαστηρίου Γονέων του 10ου Γυμνασίου Λάρισας, το οποίο έχει ως βασικό στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων πάνω σε σύγχρονα σε θέματα εφηβικής και κοινωνικής ζωής.

Η Διεύθυνση, ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων του 10ου Γυμνασίου Λάρισας ευχαριστεί θερμά τους εισηγητές για την εξαιρετική εκδήλωση.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ