Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και έκδηλο το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών του 10ου Γυμνασίου Λάρισας στην επιμορφωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του σχολείου, με θέμα: “Πώς μπορεί να ενσωματωθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη στην Εκπαίδευση;”.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη αναφέρεται στην ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που μπορούν να εκτελούν εργασίες, όπως αναγνώριση ομιλίας, λήψη αποφάσεων, γλωσσική μετάφραση που κανονικά απαιτείται η ανθρώπινη νοημοσύνη για την εκτέλεσή τους. Χρησιμοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από εικονικούς βοηθούς (Siri, Alexia) έως αυτοκινούμενα αυτοκίνητα και ιατρικές διαγνώσεις. Στο χώρο της εκπαίδευσης, το ChatGPT είναι ένα γλωσσικό μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παραγωγή κειμένου, συμπλήρωση προτάσεων, απαντήσεις σε ερωτήσεις, στη δημιουργία και επιμέλεια περιεχομένου κ.α.
Όλα τα παραπάνω ανέπτυξε ο προσκεκλημένος ομιλητής κ. Παλιούρας Απόστολος, φοιτητής επί πτυχίω, του Τμήματος Πληροφορικής και Πληροφοριακών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος με το ακαδημαϊκό του υπόβαθρο, προσέφερε μια εμπνευσμένη και ενημερωτική παρουσίαση, αναδεικνύοντας τη σημασία της Τεχνητής Νοημοσύνης στην ανάπτυξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Η επιμόρφωση ολοκληρώθηκε με ενθουσιώδεις ανταλλαγές απόψεων, ερωτήματα και προτάσεις για την εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στην εκπαιδευτική διαδικασία σε διάφορα γνωστικά αντικείμενα, αφήνοντας θετικές εντυπώσεις σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων ευχαριστεί θερμά τον κ. Απόστολο Παλιούρα, γιο του Φιλολόγου και συναδέλφου του σχολείου μας, Παλιούρα Βασίλη για την εξαιρετική του παρουσίαση και την πολύτιμη συνεισφορά του στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Είναι συγκινητικό να παραδίνεται η σκυτάλη της γνώσης στην επόμενη γενιά.