Τα τελευταία χρόνια είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος. Τα εύκολα ψέματα, οι ανέξοδοι λαϊκισμοί και οι μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις κάποιων αριστερών παρατάξεων έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα και αποσυσπείρωση τη μεγάλη μάζα των εκπαιδευτικών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στις Γενικές Συνελεύσεις των Προέδρων των ΕΛΜΕ, η συντριπτική πλειοψηφία των ΕΛΜΕ της χώρας, αδυνατώντας να συγκεντρώσει αξιόλογο αριθμό παρόντων στις συνελεύσεις, κατέρχεται με αποφάσεις Δ.Σ. προσπαθώντας να προσδώσει κύρος και σοβαρότητα στις σημαντικές αποφάσεις για τον κλάδο.
Η εντιμότητα και η συνδικαλιστική ηθική των περισσοτέρων ΕΛΜΕ της χώρας προέχει των πεπαλαιωμένων και ανεπίκαιρων, πολλές φορές, καταστατικών τους.
Τραγική παραφωνία η δική μας ΕΛΜΕ, στην οποία κάποιοι χρησιμοποιώντας τη δικαιολογία της δήθεν εφαρμογής του καταστατικού (κατά το δοκούν φυσικά γιατί όταν δεν τους συμφέρει το μετατρέπουν σε κουρελόχαρτο), έχοντας τη δυνατότητα να κινητοποιούν 20-30 άτομα, προσπαθούν υπηρετώντας πιστά τις παραταξιακές-κομματικές τους εξαρτήσεις, να αποφασίζουν χειραγωγώντας ένα σύνολο περίπου 2.200 συναδέλφων.
Εκμεταλλεύονται στο έπακρο ένα καταστατικό τόσο «σύγχρονο» που μεταξύ των άλλων αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ο ταμίας της Ενώσεως κρατεί εις χείρας του τρεις χιλιάδες (3000) δραχμάς». Δηλαδή περίπου 8,5 ευρώ. Ας αναλογιστούμε όλοι ποιες ανάγκες του Σωματείου μπορεί να καλύψει σήμερα ο ταμίας με 8,5 ευρώ.
Ένα καταστατικό τόσο παλιό που οι συντάκτες του εκείνης της εποχής δεν μπορούσαν να διανοηθούν, όπως αποδεικνύεται, πόσο θα επιχειρούσαν να το χρησιμοποιήσουν αργότερα ως εργαλείο κάποιες απίθανες μειοψηφίες εν ονόματι των πολλών, όταν έγραφε ότι ενώ η πρώτη προσπάθεια για σύγκληση Γ.Σ απαιτεί το 1/3 των τακτικών μελών ( 400 άτομα περίπου με τα σημερινά δεδομένα), ελλείψει απαρτίας η επόμενη μπορεί να θεωρηθεί έγκυρη ανεξαρτήτως(!!!) παρόντων…
Στις «Γενικές» συνελεύσεις του κλάδου που συμμετείχαμε, εκφράζαμε πάντα τους προβληματισμούς, τις αντιρρήσεις, και τις ενστάσεις μας για το αναφερόμενο θέμα, χωρίς να απασχολεί καμία από τις άλλες παρατάξεις η συγκεκριμένη αρρυθμία της ΕΛΜΕ Λάρισας. Ευελπιστούσαμε ότι η κατάσταση θα βελτιωνόταν στην πορεία, τόσο σχετικά με τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών όσο και με τη συστηματική εργαλειοποίηση του καταστατικού από κάποιους προς ίδιον όφελος. Δυστυχώς όμως δεν άλλαξε τίποτα.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι δεν πάει άλλο.
Με δεδομένο ότι μια γενικευμένη καταστατική αλλαγή μέσω καταστατικής συνέλευσης είναι πια αδύνατη τόσο λόγω των όρων του ίδιου του καταστατικού(υποχρεωτική παρουσία άνω των 700 ατόμων) όσο και του νόμου Χατζηδάκη που μέσω του ΓΕΜΗΣΟΕ θα οδηγούσε σε αφανισμό το Σωματείο, καταθέτουμε πρόταση μερικής τροποποίησης, για να σπάσουμε επιτέλους τον φαύλο κύκλο της συνεχούς απαξίωσης του Σωματείου μας και να προσδώσουμε κύρος και σοβαρότητα στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεών του.
Προτείνουμε: Για να πραγματοποιείται Γ.Σ θα πρέπει να καταμετρείται, το αργότερο 15 λεπτά από τη δημοσιοποιημένη ώρα έναρξης τουλάχιστον το 10% των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του Σωματείου. Δηλαδή 900(αυτόματη παρακράτηση) +250 τουλάχιστον (από μπλοκ αποδείξεων) =1150Χ10%= 115 παρόντες.
Εάν ο αναφερόμενος αριθμός είναι μικρότερος κατά την ώρα των ψηφοφοριών, αυτές δεν θα πραγματοποιούνται και οι αποφάσεις σε κάθε περίπτωση θα λαμβάνονται από το Διοικητικό Συμβούλιο.
Τα προς συζήτηση θέματα και ψηφίσματα των Γ.Σ θα αποφασίζονται από προηγούμενη της Γενικής Συνέλευσης συνεδρίαση του Δ.Σ., στη βάση των αποφάσεων της Ομοσπονδίας (ΟΛΜΕ) και ουδεμία παρέκκλιση θα επιτρέπεται επ΄ αυτών.
Ενημερωτικά αναφέρουμε ότι τα μέλη του Δ.Σ. στις τελευταίες εκλογές ψηφίστηκαν από το 84% των οικονομικά τακτοποιημένων συναδέλφων και το 45% του συνόλου. Άρα το κύρος των αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου είναι αδιαμφισβήτητο.
Με την πρότασή μας έχουμε ως στόχο την ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος μέσω της δημοκρατικής πλειοψηφικής συμμετοχής των συναδέλφων, της αποτροπής λήψης αποφάσεων από ισχνές και ανεύθυνες μειοψηφίες στο όνομα των πολλών και της αναβάθμισης του περιεχομένου και του τρόπου της συνδικαλιστικής διεκδίκησης.
ΥΓ. Αμέσως με την κατάθεση της πρότασης της ΔΑΚΕ στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ, οι Αγωνιστικές Παρεμβάσεις δήλωσαν ότι αποχωρούν από τη συνεδρίαση και ο προηγούμενος εκπρόσωπος της ΑΣΕ-ΚΚΕ προσπαθούσε να πείσει τον τωρινό να αποχωρήσει επίσης, έτσι ώστε να μην υφίσταται η απαιτούμενη παρουσία τουλάχιστον 7 μελών (καταστατικό πάλι) και να αποτραπεί η λήψη απόφασης επί της πρότασής μας. Ήταν ολοφάνερο ότι κάποιοι άρχισαν αμέσως να πανικοβάλλονται, να νιώθουν ότι ξεβολεύονται και να μην μπορούν να το κρύψουν με τίποτα.
Η ΔΑΚΕ πάντως για ακόμη μια φορά λειτουργώντας συναινετικά και υπεύθυνα, πρότεινε στις υπόλοιπες παρατάξεις να ξαναμελετήσουν την πρόταση, και να παρθεί απόφαση στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ .
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι μπορείτε να βγάλετε αβίαστα συμπεράσματα σχετικά με το ποιοι επιθυμούν τη συνέχιση της σημερινής νοσηρής κατάστασης, προκειμένου να αποσπούν αποφάσεις σύμφωνα με τα κοντόφθαλμα παραταξιακά τους συμφέροντα, υποσκελίζοντας αντιδημοκρατικά τη μεγάλη πλειοψηφία των εκπαιδευτικών και ποια Παράταξη προσπαθεί να δώσει επιτέλους σοβαρότητα και κύρος στις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων.