ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ, ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Ανακοίνωση των Παρεμβάσεων Δημοσίου για την απεργία της Τετάρτης 28 Φλεβάρη και την απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Λάρισας

Ενώ οι εργαζόμενοι του δημοσίου ψάχνουν να δουν που είναι η περιβόητη «αύξηση» στους μισθούς τους από 1/1/2024 που με τυμπανοκρουσίες παρουσίασαν υπουργοί της κυβέρνησης και συστημικά ΜΜΕ, η επίθεση της κυβέρνησης της ΝΔ με τις ευλογίες ΕΕ και ΟΟΣΑ απέναντι στα αγωνιζόμενα τμήματα της νεολαίας, των εργαζόμενων και των αγροτών αναβαθμίζεται.

Επεμβάσεις των ΜΑΤ σε καταλήψεις σχολών από φοιτητικούς συλλόγους που μαζικά και με διάρκεια αντιδρούν στο νομοσχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την παράκαμψη του άρθρου 16 του Συντάγματος και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Παρεμπόδιση των διαδηλωτών και των αγροτικών μπλόκων. Ψεύδη και συκοφαντίες από δημοσιογράφους σε διατεταγμένη υπηρεσία και πρυτανικές αρχές και απολύσεις απέναντι στους εργαζόμενους του ΕΚΠΑ που υλοποίησαν συλλογική απόφαση των συνδικαλιστικών τους οργάνων ενάντια στον απεργοσπαστικό και αντιεκπαιδευτικό μηχανισμό των τηλεεξετάσεων. Διώξεις σε εκπαιδευτικούς που επίσης συμμετείχαν σε δράσεις των σωματείων τους, διατύπωσαν δημόσια την κριτική τους στην κυβερνητική πολιτική ή υπεράσπισαν αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων, χημικά και ΜΑΤ στις διαδηλώσεις φοιτητών/τριών.

Αυτά, τη στιγμή που: -Οι δημόσιες υπηρεσίες στον τομέα της υγείας είναι υπό κατάρρευση και όλα οδηγούν στην επί πληρωμή νοσηλεία και θεραπεία και στο ΕΣΥ, με τις ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό να είναι τραγικές και οι εργαζόμενοι εκεί να ξεπερνούν τα όριά τους. -Στην εκπαίδευση προχωρά η αντιδραστική αναδιάρθρωση του συστήματος (νσχ για ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΑΕΙ, αξιολόγηση, νόμος για ιδιωτικοποίηση επαγγελματικής εκπαίδευσης, Εθνικό απολυτήριο, Τράπεζα θεμάτων, ΕΒΕ, κλπ). Στόχος η ιδιωτικοποίηση πλευρών της, η εμπορευματική λειτουργία της, η κατηγοριοποίηση και ο ανταγωνισμός, που θα εκτοπίζει τα παιδιά των φτωχών στρωμάτων από κάθε είδους ποιοτική εκπαίδευση και μόρφωση, στέλνοντάς τα στην απλήρωτη μαθητεία και την κατάρτιση, και η μετατροπή των εκπαιδευτικών μέσω της αξιολόγησης σε πειθήνεια, υποταγμένα πολυεργαλεία. Η δυνατότητα για πανεπιστημιακές σπουδές θα είναι προνόμιο μόνο των εχόντων χοντρό πορτοφόλι. – Οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις και η ανακύκλωση ανέργων γίνονται πλέον καθεστώς σε κομβικούς για τη λειτουργία του δημοσίου τομείς, ενώ η χρήση των εργολαβικών συνεργείων ξαναμπαίνει στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς (πχ στην υγεία) πετώντας στην ανεργία συμβασιούχους με πολλά χρόνια δουλειάς. Το κυβερνητικό σχέδιο της περαιτέρω μετατροπής του δημοσίου σε συμπληρωματικό κομμάτι των ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων, με ανεπαρκή έως ανύπαρκτη κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και με προτεραιότητα την εξασφάλιση πελατείας των ιδιωτών ή τη λειτουργία του με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, πέρα από την επέκταση της χρήσης των ΣΔΙΤ (στέγαση σίτιση φοιτητών στα άμεσα σχέδια) και την απευθείας παρέμβαση του κεφαλαίου σε τομείς του κράτους (ΑΕΙ, υγεία, εργολάβοι), συμπληρώνεται από το εργαλείο της στοχοθεσίας-αξιολόγησης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών με σκοπό να κάνει και τους εργαζόμενους συνένοχους σε αυτό το σχεδιασμό. Υπόλογους για τις ανεπάρκειες στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών που προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές, φοβισμένους και σε ανταγωνισμό μεταξύ τους μιας και θα επιστρατευτεί και το «τυράκι» του μπόνους και της σύνδεσης της αξιολόγησης με το μισθολόγιο.

Αυτή η πραγματικότητα που χαρακτηρίζεται από την τρομακτική ακρίβεια στα είδη διατροφής και γενικότερα την άνοδο του κόστους ζωής (υψηλά ενοίκια, δυσκολία εύρεσης κατοικίας, κόστος μεταφορών μετακινήσεων, αυξήσεις στα φάρμακα κλπ.), την υπερφορολόγηση και την καταβαράθρωση των μισθών, θα ενταθεί στο πλαίσιο αυστηρής τήρησης του Συμφώνου Σταθερότητας που επιβάλει η ΕΕ από το 2024.

Την ίδια ώρα η Κοινή αγροτική πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ, που εφαρμόζουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις στη χώρα, επιδιώκει την εξαφάνιση των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων και τη συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια λίγων εταιρειών- μεγαλοκτηματιών με ό,τι αυτό σημαίνει για τις τιμές και την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών στη χώρα μας και σε όλη την Ευρώπη που μαζικά βγαίνουν στους δρόμους αυτές τις ημέρες για να μειωθεί το κόστος παραγωγής των προϊόντων τους και να έχουμε και εμείς φθηνά τρόφιμα. Φθηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό.

Αποτελεί πρόκληση ο εμπαιγμός και η κοροϊδία της κυβέρνησης που δεν ικανοποιεί κανένα λαϊκό αίτημα, τη στιγμή που η κερδοφορία κεφαλαίου- επιχειρήσεων ανέρχεται σε δις ευρώ, αλλά και οι δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα και στρατιωτικές αποστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο εξωτερικό είναι υπέρογκες, εμπλέκοντας παράλληλα τη χώρα μας σε άμεσο πολεμικό κίνδυνο…

Ο κυβερνητικός, υποταγμένος συνδικαλισμός οδηγεί στην ήττα και την απογοήτευση!
Και ενώ η επίθεση κεφαλαίου- κυβέρνησης είναι καταιγιστική, ο κυβερνητικός, υποταγμένος και γραφειοκρατικός συνδικαλισμός (ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥΠ, ΣΥΝΔ. ΑΝΑΤΡΟΠΗ, ΕΑΕΚ) αρνείται τη σύγκρουση με την κυβέρνηση – ΕΕ και κεφάλαιο. Αρνείται τους πολιτικούς στόχους που αποκαλύπτουν τους υπεύθυνους για την αντιλαϊκή πολιτική (ΕΕ – Σύμφωνο Σταθερότητας και ανάπτυξης – επιβολή επιτήρησης και ιδιωτικοποιήσεων – αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων) και τη σύγκρουση με το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ για αυξήσεις 10% και τα δώρα (13ος-14ος), δεν καλύπτουν σε καμία περίπτωση ούτε τις περικοπές των Μνημονίων. Ταυτόχρονα, ενώ γκρινιάζει για την ακρίβεια, ΔΕΝ βάζει ούτε ένα αίτημα για την αντιμετώπιση της. Δεν συγκρούεται για τις ραγδαίες ιδιωτικοποιήσεις σε όλο το δημόσιο, για το χρόνο εργασίας, αλλά και για όλο το αυταρχικό πλαίσιο (ν. Χατζηδάκη, Γεωργιάδη κλπ.), Ούτε λόγος βέβαια για εξοπλισμούς και τη φιλοπόλεμη γραμμή της κυβέρνησης –ΝΑΤΟ κλπ.
ΔΕ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΣΥΓΚΡΟΥΣΤΕΙ με την κυβέρνηση, ΔΕΝ επιδιώκει να συνενώσει τα μέτωπα των αγώνων , δεν οργανώνει τον αγώνα με στόχο τη σύγκρουση και νίκη. Βάζει μια 24ωρη απεργία, χωρίς συνέχεια και κλιμάκωση, οδηγώντας στην απογοήτευση και την υποταγή.

Η ΔΑΣ/ΠΑΜΕ από την πλευρά της, ενώ βάζει ένα διαφορετικό πλαίσιο αγώνα από την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, περιορίζεται σε μορφές αγώνα που δεν έχουν συνέχεια και προοπτική, δεν παίρνει το, απαραίτητο σήμερα, ρίσκο της μετωπικής σύγκρουσης απέναντι στην αντιλαϊκή επέλαση κυβέρνησης και κεφαλαίου, δεν υπηρετεί την αναβάθμιση των ταξικών αγώνων σε ανώτερο επίπεδο.

Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Χαιρετίζουμε τις μεγάλες φοιτητικές, μαθητικές και εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις, τις καταλήψεις και τους αγώνες της μαχόμενης σπουδάζουσας νεολαίας! Χαιρετίζουμε τους αγώνες των αγροτών, τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις τους!
Δεν χωρά άλλη καθυστέρηση! Είναι η ώρα να ενώσουμε τις φωνές μας εργαζόμενοι, φοιτητές, αγρότες για σύγκρουση και ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου που ρημάζει τις ζωές μας.
Να βρει αντίπαλο η κυβέρνηση

Δεν αρκούν τα συλλαλητήρια. Απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, επιδιώκουμε την οργάνωση ενός πολύμορφου αγώνα με απεργίες και παλλαϊκά συλλαλητήρια, ενός αγώνα με σχέδιο κι οργάνωση, με απεργιακούς σταθμούς, που θα επιδιώκει τον συντονισμό όλων των αγωνιζόμενων χώρων και κλάδων, για να αποτελέσει το κίνημα των εργαζομένων και της νεολαίας αντίπαλο δέος απέναντι στην κυβερνητική επίθεση, ικανό να νικήσει, για την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου, για να χάσουν από τα κέρδη τους οι μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις και να ικανοποιηθούν τα αιτήματα εργαζόμενων, αγροτών και νεολαίας!

Στις 28 Φλεβάρη να παραλύσει όλο το δημόσιο!

Το έγκλημα των Τεμπών να μη συγκαλυφθεί και να μην επαναληφθεί! Η 28η Φλεβάρη, μαζί με συλλαλητήριο στις 20/2, που αποφάσισε η Πανελλαδική Σύσκεψη 50 αγροτικών μπλόκων, η πανεκπαιδευτική (ενόψει και της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για την εκπαίδευση) και πανυγειονομική κινητοποίηση στις 22/2, να σηματοδοτήσει μέρα αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση – εμπορευματοποίηση των κοινωνικών αγαθών (μεταφορές, υγεία, παιδεία, ρεύμα, νερό, κλπ) που οδηγεί σε εγκλήματα, βάζοντας το κέρδη πάνω από τις ανθρώπινες ζωές! Άμεση κλιμάκωση του αγώνα με παλλαϊκά συλλαλητήρια, απεργίες, καταλήψεις για άμεση επιστροφή στο δημόσιο όλων των κοινωνικών αγαθών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί, ώστε να εξυπηρετούν τις κοινωνικές ανάγκες. Ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, του αυταρχισμού και της καταστολής!

Αγωνιζόμαστε για :
• Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις για την κάλυψη όλων των απωλειών των μνημονίων, της ακρίβειας και της φοροληστείας. Ακώλυτη μισθολογική και βαθμολογική προαγωγή. Καμία σύνδεση της αξιολόγησης με τον μισθό. Αύξηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας και διεύρυνση των κατηγοριών υπαλλήλων που το δικαιούνται.
• Συνεχής αύξηση-αναπροσαρμογή των μισθών με βάση τον τιμάριθμο.
• Επιστροφή 13ου και 14ου μισθού στο δημόσιο.
• Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
• Επιστροφή του ΜΚ που παρακρατήθηκε. Σε κάθε περίπτωση να υπολογιστεί τώρα η κλεμμένη διετία 2016-2017 στο χρόνο μισθολογικής εξέλιξης των υπαλλήλων.
• Αφορολόγητο 12.000 ευρώ και 4.000 για κάθε παιδί.
• Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και διατροφής.
• Διατίμηση στα τιμολόγια του ρεύματος και των καυσίμων και όλα τα βασικά αγαθά με κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για τους εργαζόμενους.
• Χαμηλά ενοίκια. Προστασία της πρώτης κατοικίας από τις κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.
• Πλαφόν στις τιμές πετρελαίου, βενζίνης και ρεύματος.
• Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος με αναδρομική ισχύ.
• Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις. Εθνικοποιήσεις με εργατικό έλεγχο στην ενέργεια και τους τομείς των κοινωνικών αναγκών – κοινή ωφέλεια, πρώτα απ’ όλα της ενέργειας, των τροφίμων, των τραπεζών, για να υπερασπίσουμε τα δημόσια αγαθά. Κλείσιμο των χρηματιστηρίων ενέργειας και τροφίμων.
• Όχι στην αντιδραστική αξιολόγηση-στοχοθεσία. Την μπλοκάρουμε με μαζική συλλογική συμμετοχή στην απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία.
• Κάλυψη των αναγκών με προσλήψεις μονίμων υπαλλήλων. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας. Όχι στην ανακύκλωση της ανεργίας.
• Όχι στην παράκαμψη του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ – Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλες/όλους. Νίκη στον αγώνα των φοιτητών/φοιτητριών
• Κάτω τα χέρια από τους αγωνιζόμενους εργαζόμενους. Αλληλεγγύη στους διωκόμενους υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και τους εκπαιδευτικούς. Να αποσυρθούν οι ΕΔΕ και να ανακληθεί η απόλυση του Δ.Α. Καμιά δίωξη – Όχι στο χτύπημα των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
• Μείωση του χρόνου εργασίας. Άμεσα 7ωρο-35ωρο στην προοπτική του 6ωρου-30ωρου. Όχι στην τηλεργασία και τηλεκπαίδευση ως μορφές διάχυσης του χρόνου εργασίας στον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου και ως μέσο καταστολής των συλλογικών δράσεων. Κατάργηση των νόμων Χατζηδάκη και Γεωργιάδη που δημιουργούν σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα.

• Πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλες/ όλους. Αξιοπρεπείς συντάξεις στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 58 έτη ηλικίας (55 για τις γυναίκες). Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων (Κατρούγκαλου-Βρούτση, κλπ)

• Αλληλεγγύη στον αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς για μείωση του κόστους παραγωγής, προστασία από την ακρίβεια και τις καταστροφές, ενάντια στη νέα ΚΑΠ και τη συγκέντρωση της γης στα χέρια λίγων. Για φτηνά και ποιοτικά προϊόντα και στον κάτοικο της πόλης.

• Καμιά εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του κεφαλαίου, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Να μην αποπλεύσει η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» για την Ερυθρά θάλασσα. Όχι στους εξοπλισμούς. Λεφτά για δωρεάν δημόσια υγεία, παιδεία, ασφαλείς συγκοινωνίες, πολιτισμό, στήριξη του εισοδήματος εργαζομένων και αγροτών και όχι για στρατιωτικές δαπάνες και συμμετοχή σε αποστολές.
• Να σταματήσει η γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού. Λευτεριά στην Παλαιστίνη!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ