ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΖΗΜΙΑΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΗΛΩΘΕΙ, ΣΕ ΕΓΓΕΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΟΓΩ «DANIEL», ΣΤΗΝ ΠΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (Δ.Α.Ο.) της Π.Ε. Λάρισας ενημερώνει τους αγρότες και κτηνοτρόφους, που επλήγησαν από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου του 2023, ότι αποκλειστικά και μόνο για τις ζημιές σε έγγειο κεφάλαιο από τις πλημμύρες του μηνός Σεπτεμβρίου του 2023, εφόσον αυτές δεν έχουν δηλωθεί από την αγροτική εκμετάλλευση που υπέστη τις ζημιές έως και τη 12η Ιανουαρίου 2024 μέσω των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ, αιτήσεις-δηλώσεις ζημιάς δύναται να υποβάλλονται στις υπηρεσίες της Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας έως και την 15η Μαρτίου 2024.

Η σχετική αίτηση-δήλωση ζημιάς θα χορηγείται από την Δ.Α.Ο. Π.Ε. Λάρισας, σε περίπτωση που οι πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν υποβάλλει εκπρόθεσμη χειρόγραφη αίτηση στον ανταποκριτή του ΕΛΓΑ για τον ίδιο λόγο, παρακαλούνται να προσκομίζουν φωτοαντίγραφο αυτής.

Διευκρινίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δικαιούχοι είναι μόνο αγροτικές εκμεταλλεύσεις, που πληρούν τις προϋποθέσεις του πλαισίου της κρατικής αρωγής περί υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης στο ΟΣΔΕ και ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται από τον αγρότη που εκμεταλλεύεται το αγροτεμάχιο (ιδιοκτήτη ή μισθωτή).

Να σημειωθεί ότι στην περίπτωση μίσθωσης ή χρησιδανείου, η επιχορήγηση καταβάλλεται με την προϋπόθεση ότι ο δικαιούχος αγρότης θα προβεί σε αποκατάσταση των ζημιών στο έγγειο κεφάλαιο, για τη διαπίστωση της οποίας θα διενεργηθεί σχετικός επιτόπιος έλεγχος. Σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης αποκατάστασης, το μέρος της επιχορήγησης που αφορά τις ζημιές στο έγγειο κεφάλαιο επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ως αχρεωστήτως καταβληθέν ποσό, εντόκως.

Η προσκόμιση των δικαιολογητικών γίνεται στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας:

• στην Λάρισα: Θεοφράστου & Καλλισθένους 27 και ώρες 8:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

• στα Φάρσαλα: Νικηταρά 15 (Διοικητήριο) 1ος όροφος και ώρες 8:30 π.μ. έως 13:00 μ.μ.

Για πληροφορίες σχετικά με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τις αιτήσεις, υπεύθυνες δηλώσεις, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην αρμόδια υπηρεσία ή στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας (αρχική σελίδα: www.thessaly.gov.gr → ενημέρωση → γεωργικά θέματα → ενημέρωση).

Για τυχόν διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλέφωνα:

• Λάρισα: 2413 511-171, -188, -132 και -129

• Φάρσαλα: 24910 22294

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ