3 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΕ ΔΑΜΑΣΙ, ΔΕΝΔΡΑ, ΠΟΤΑΜΙΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΕΝΕ ΤΕΛΟΣ Η ΚΟΡΟΪΔΙΑ

Αποφασισμένοι να μην ανεχθούν άλλο εμπαιγμό και κοροϊδία από την κυβέρνηση δήλωσαν σήμερα οι σεισμόπληκτοι από το Δαμάσι, τα Δένδρα, τα Πλατανούλια και τα χωριά της Ποταμιάς Ελασσόνας που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της δημοτικής αρχής του δήμου Τυρνάβου και συμμετείχαν μαζικά στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου όπου διατράνωσαν την απαίτησή τους για άμεσες και ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα που τους προκάλεσε ο σεισμός και τα διαιωνίζει ακόμη η κυβέρνηση αρνούμενη να σκύψει ουσιαστικά στο πρόβλημα.

Σήμερα που συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τον καταστροφικό σεισμό τα στοιχεία που αποδεικνύουν την κρατική αδιαφορία είναι αμείλικτα, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί που εξασφάλισαν χρηματοδότηση για ανέγερση ή επισκευή των ακινήτων τους, ενώ δεκάδες είναι οι σεισμόπληκτοι στις παραπάνω περιοχές που μένουν ακόμη σε κοντέινερς.

Χαρακτηριστικά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα 3 χρόνια μετά το σεισμό ήταν τα λόγια του δημάρχου Στ. Τσικριτσή από το βήμα του συλλαλητηρίου:

«Τέρμα πια η κοροϊδία. Δυναμώνουμε την πάλη για να ζήσουν οι σεισμόπληκτοι συνδημότες μας με αξιοπρέπεια στον τόπο τους. Καλούμε την κυβέρνηση και την Περιφέρεια να μας ακούσει και να προχωρήσουν τώρα, χωρίς άλλη καθυστέρηση ,ώστε όχι μόνο να υλοποιηθούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης και αποκατάστασης που εξαγγέλθηκαν, αλλά και να υπάρξουν αποζημίωση 100% για τις καταστροφές, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρης αποκατάσταση σπιτιών, σχολείων και υποδομών με ευθύνη του κράτους, πραγματική θωράκιση από σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, ώστε να μπορέσουν οι πληγέντες να σταθούν στα πόδια τους.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο οι συνδημότες μας, οι συγγενείς μας, οι φίλοι μας, οι άνθρωποι μας, τα παιδιά μας, οι κάτοικοι του Δαμασίου, των Δένδρων, να ζούνε σε άθλιες συνθήκες. Το καλοκαίρι να “βράζουνε”, τα βράδια του χειμώνα να παγώνουνε στα κοντέινερ. Όταν βρέχει οι οικίσκοι να γεμίζουν νερά και λάσπες, να περνάνε τον τρίτο χειμώνα σε αυτά τα “κουτιά”.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε άλλο τρία χρόνια μετά, πολλοί από αυτούς να μένουν σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί “κίτρινα” προκειμένου να προστατεύσουν τις περιουσίες τους, ενώ μόλις ένα καινούργιο σπίτι να είναι έτοιμο και άλλα τρία να έχουν ξεκινήσει πριν από λίγους μήνες να χτίζονται. Να έχουν εγκριθεί μόνο το 10% των αδειών περίπου, ενώ τα ποσά που δόθηκαν ως προκαταβολή για να χτιστούν τα καινούρια σπίτια δεν φτάνουν για τίποτα.

Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει πως τα καινούργια σπίτια θα χτίζονταν με την κάλυψη του 80% του κόστους από το κράτος και το υπόλοιπο από άτοκο δάνειο. Ταυτόχρονα οριζόταν ως αποζημίωση το ποσό των 1.000 ευρώ/τ.μ., ενώ μετά από πολλούς μήνες δόθηκε και μια προκαταβολή, έως 14.000 ευρώ για τα «κόκκινα» και έως 8.000 για τα «κίτρινα». Με τις ανατιμήσεις που έχουν σημειωθεί στα οικοδομικά υλικά, τα 1.000 ευρώ σήμερα δεν επαρκούν αφού, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σεισμόπληκτων και των μηχανικών, χρειάζονται περίπου 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, οι τράπεζες στις οποίες έχουν αποταθεί για να λάβουν δάνειο δεν αναγνωρίζουν τα άτοκα δάνεια που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θέτουν αυστηρά κριτήρια (ηλικιακά, εισοδηματικά) αποκλείοντας πολλούς από αυτούς.

Ακόμη, ορισμένοι σεισμόπληκτοι δεν έχουν πάρει ούτε την προκαταβολή επειδή έκλεισε η πλατφόρμα και επειδή εντοπίστηκαν κάποια λάθη, ενώ κανείς δεν τους δίνει το δικαίωμα τα διορθώσουν και να πάρουν έστω και τα λίγα αυτά χρήματα που δικαιούνται.

Επίσης υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αδειών αφού το λιγοστό προσωπικό που διαθέτει η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) ασχολείται το τελευταίο 5μηνο και με τις ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία.

Από το σημερινό βήμα ζητάμε να υπάρξει παράταση για ένα χρόνο της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων καθορισμού των δικαιούχων Στεγαστικής Συνδρομής που λήγει αύριο. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει το αίτημα αυτό δεκτό γιατί σε πολλούς σεισμόπληκτους δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι κατεδαφίσεις των σπιτιών τους, χωρίς δικιά τους υπαιτιότητα καθώς εκκρεμούν οι κρατικές χρηματοδοτήσεις, ενώ αρκετοί συνδημότες μας δεν έχουν καταφέρει ακόμα να λύσουν τα ζητήματα κυριότητας των παλιών κυρίως σπιτιών τους που έχουν να κάνουν με αποδοχές κληρονομιών και άλλων τέτοιων θεμάτων».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος του Δαμασίου Γιώργος Τσανάκας ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά:

Ανάλογες ήταν και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των σεισμόπληκτων χωριών της Ποταμιάς αλλά και των εκπροσώπων της συντονιστικής επιτροπής των σεισμόπληκτων που εκπροσωπούν επαγγελματίες, αγρότες και σεισμόπληκτους της περιοχής κ.κ. Αχ. Σεΐζης, Γ. Γκανάς και Γρέπος, ενώ μήνυμα του μητροπολίτη μετέφερε ο π. Γεώργιος Παπαγιάννης.

Στο σημερινό συλλαλητήριο ήταν παρόντες η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ευ. Λιακούλη και του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης οι οποίοι στις δηλώσεις τους ανέφεραν:


Στο σημερινό συλλαλητήριο ήταν παρόντες ο επικεφαλής της πόλης που Θέλουμε Σάμερ Αμάρι και στελέχη της παράταξης, ο πρώην αντιδήμαρχος Κ. Χρυσοβέργης και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από όλο το δήμο Τυρνάβου.

Στο περιθώριο του συλλαλητηρίου ο δήμαρχος κ. Τσικριτσής έστειλε μήνυμα αγώνων και διεκδίκησης μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των σεισμόπληκτων:

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ